2012-01-03

Bokslut 2011

Nytt år innebär att det är dags att presentera en sammanställning över det gångna året 2011. Först och främst så har jag fått vara frisk och hel genom nästan hela säsongen vilket är en grundförutsättning för att kunna prestera resultat och hålla motivationen uppe. Jag har tävlat väldigt sparsamt vilket beror på en del olika faktorer. Sedan några år tillbaka gör jag ingen inomhussäsong vilket får till följd att antalet tävlingar sjunker en del. Vidare fick vi vårt tredje barn i december 2010 vilket självklart är fantastiskt men innebar även att möjligheterna att avsätta stora delar av en helg för tävling minskade.

Nåväl, jag har valt mina tävlingar med omsorg och måste erkänna att jag lyckats hyfsat bra i alla de lopp jag ställt upp i. Visst blev det DNF i Hässelbyloppet på grund av vadbristningen men fram tills den small (4 km) så kändes allt bra och jag tror även resultatet hade blivit gott om jag fått vara hel under loppet.

Av årets sju tävlingar var faktiskt tre stycken svenska mästerskap (Terräng-SM, Stockholm marathon, Utomhus-SM). Utöver dessa sprang jag Lidingöloppet vilket även det nästan är klassat som ett svenskt terrängmarathon-mästerskap. Övriga två tävlingar var halvmaran i Treviso och segern i Bore Cup för cirka en månad sedan.

Blickar jag tillbaka på säsongens höjdpunkter så är det några saker som sticker ut. Under Terräng-SM sprang jag tillsammans med mina två lagkamrater (Brandon och Andreas) till oss ett prestigefyllt SM-lag-silver. Att få en SM-medalj runt halsen kändes helt overkligt och inget jag någonsin hade kunnat drömma om då jag vid 26 års ålder fick för mig att börja träna löpning.

Säsongens absoluta höjdpunkt var utan tvekan Stockholm marathon där jag sprang in som 14e man och femma bland svenskarna. Min SM-5:e placering var den bästa individuella placeringen jag presterat under ett svensk mästerskap. Stockholm marathon är ett väldigt speciellt lopp som jag verkligen ville lyckas i. Jag ville kunna blicka tillbaka på mina år som löpare och känna att jag fick till ett bra rejs i just detta lopp. Efter en lite kaosartad start (läs mer om loppet här) så valde jag ett lite försiktigt upplägg men kunde sedan öka tempot under andra halvan och successivt avancera genom fältet. Känslan när jag sprang in på Stockholm Stadion är svår att beskriva i ord men den var nästan magisk. Att få höja armarna till skyn och efter nästan två och en halv timme släppa på koncentrationen och motta publikens jubel där familjen satt på läktaren samt direkt efter målgång omfamna Coachen ger mig gåshud bara jag tänker på det. Just dessa korta sekunder är något jag kommer ha med mig genom hela livet och så fort det känns lite tungt på ett träningspass så tänker jag tillbaka på just det ögonblicket och fylls direkt av ny energi.

Årets svagaste insats måste nog bli Lidingöloppet. I och för sig var det inget riktigt bottennapp, jag gjorde väl en hyfsad insats. Dessvärre blev det inte en riktig fullträff och jag fick inte ut min kapacitet under tävlingen. Visserligen blev placeringen smickrande, nia totalt och femte svensk, men jag hade prioriterat en tid ner mot 1:45 och det misslyckades jag med.

Vag gäller träningen under säsongen så har jag fortsatt min inriktning mot marathon och därmed kunnat öka mängden. Jag har förbättrat min uthållighet och förmåga att kombinera hårda pass tillsammans med veckor med hög volym. I år hann jag med att avverka 6226 kilometer vilket är otroligt mycket mer än jag tidigare kommit upp i under en säsong. Under 2010 var jag skadad merparten och därmed svårt att dra några slutsatser. Men i jämförelse mot 2009 och 2008 (då jag visserligen fortfarande fokuserade på lite kortare distanser än marathon) så kom jag 'bara' upp i 4635 och 4671 km. Alltså nästan en ökning med 34 procent. Det är mycket, mer än jag hade räknat med. Tidigare slet mängden en del på mig och kunde skapa vissa svackor (och skador) men nu verkar kroppen kunna suga upp och tillgodogöra sig den här typen av träning bättre och bättre vilket självklart känns stimulerande. Med detta i åtanke ser jag med tillförsikt fram emot säsong 2012 som blir min nionde i ordningen. Målen är att förbättra personbästat på (åtminstone) marathon och slåss om de främsta SM-placeringarna under Stockholm marathon. Inspirerande!

Totalt antal kilometer: 6226 km
Snittmängd per vecka (exkl skadeperioder): 127 km (säsongsvilan exkluderad)
Snittmängd per vecka (inkl skadeperioder): 120 km (säsongsvilan exkluderad)
Antal veckor med mängder över 10 mil: 40
Antal veckor med mängder över 14 mil: 23
Minsta mängden under en vecka: 62 km (säsongsvilan och skadeperioder exkluderad)
Största mängden under en vecka: 194 km
Längsta träningspass: 41 km (2:44)
Antal tävlingar (ute/inne): 7 (7/0)
Antal bantävlingar: 1
Antal segrar: 1
Antal pallplatser: 2 (en individuell och en lagpallplats)
Antal svenska mästerskap: 3
SM-placeringar: Stockholm marathon: 5, Utomhus-SM (10000m): 7, Terräng-SM: 13
Antal SM-medaljer: 1 lagsilver (Terräng-SM)
Antal DM-medaljer: 1 silver (Stockholm marathon)
Placeringar på svenska årsbästalistan: Halvmarathon: 10, Marathon: 11, 10000m: 12
Pers på distanser: Halvmarathon 1:07.47
Bästa insats i tävling: Stockholm marathon
Sämsta insats i tävling: Lidingöloppet. Visserligen en 9e plats men missade mitt tidsmål då jag inte kom upp i full kapacitet.
Antal vilodagar: 26
Antal sjukdagar: 2
Sjukdagssummering: 18 sjukdagar på fem år ger ett snitt på under fyra sjukdagar per år. Inte illa för en trebarnsförälder.
Antal skadedagar: 10 (smärta i smalbenet, en vadbristning och en lårbristning)
Årets bästa intervallpass: 80' @3:16-3:26 inför Stockholm marathon. Se här för beskrivning.
Årets löpbesvikelse: Vadbristningen efter fyra kilometer på Hässelbyloppet.
Årets löpfail: Kenyanen (en hare) som precis innan starten på Treviso marathon sög i sig en gel i tron att det var sportdryck. Minen på grabben är svår att beskriva. Den var en sällan skådad blandning av smärta, chock och ren avsky.
Årets löpkrasch: Kraschen ute på Bosön där jag redan efter en minut hade slagit upp ett stort blodigt sår på handen med sjukhusbesök som följd. Läs mer här.
Årets löpkänsla: Målgången på Stadion under Stockholm marathon. Vilken känsla!
Årets löptragedi: Samuel Wanjiru gick bort.
Årets förbättring: Mängdtåligheten.
Årets bästa löppryl: Garmin Forerunner 610. En värdig ersättare av Forerunner 405 och 410. Touchskärmen fungerar utmärkt och formatet är nästan som en vanlig klocka. En riktigt bra löpkamrat under distanspassen. Läs min recension här.
Årets träningsbesvikelse: Endast 5 renodlade tusingar-pass. Med renodlade menar jag 10 (eller fler) tusingar som körs i rak eller progressivt ökande tempo och med lika utformad vila samt inget trixande med lutningar på band eller liknande. Och som vanligt är det väldigt få sådana endorfinpass. Coachen fortsätter straffa mig (trots att jag skickar julkort och försöker vara vänlig).
Årets bästa plattformsspel: Super Mario 3D Land (NDS)
Årets bästa pusselspel: Portal 2 (PS3)
Årets bästa actionspel: Uncharted 3 - Drake's Deception (PS3)
Årets bästa äventyrsspel: Zelda - Skyward Sword (Wii)
Årets bästa rollspel: Elder Scrolls - Skyrim (PS3)
Årets mest spelade konsol: PS3
Årets minst spelade konsol: Xbox360
Årets bästa nyttoappar: Bluefire Reader (läs DRM-skyddat material på mobil eller tablet), AVPlayerHD (spela upp HD-material i .mkv-format på IOS).
Årets bästa mobilspel: Tiny Wings (IOS)
Årets bästa tabletspel: Machinarium (IOS), Superbrothers: Sword & Sworcery EP (IOS)
Årets bästa prylköp: iPhone 4S. Fyran var bra. 4S är galet bra och då ändrade Apple ändå inte så mycket. Så överlägsna är de just nu (tyvärr).
Årets prylöverraskning: iPad 2. Jag blev aldrig riktigt vän med min iPad 1, men uppföljaren rådde bot på en del initiala problem och har blivit en väldigt uppskattad pryl.
Årets IT-tragedi: Steve Jobs gick bort.
Antal öl: 3 (alla intagna i Finlandslandet)
Årets bästa bok: Game of Thrones (George R.R. Martin)
Årets boktrend 1: Biografier! Jag har nog aldrig läst några sådana tidigare men det här året plöjde jag helt plötsligt igenom tre stycken. Och alla var riktigt bra: Det du inte såg (Patrik Sjöberg, Markus Lutteman), Steve Jobs (Walter Isaacson), Jag är Zlatan (David Lagercrantz).
Årets boktrend 2: Läser numera nästan alla böcker digitalt. Överlägset!
Årets album: Har ärligt talat inte lyssnat på så mycket musik då Kent inte släppt nytt album så lite otippat får det väl bli Veronica Maggio med hennes album Satan i gatan.
Årets bästa tv-serie: Game of Thrones. Tv-serien levde upp till den strålande boken.
Antal sedda filmer: 122. Hade en liten dröm om att kunna komma upp till 120 innan årets början och därmed snitta in tio filmer per månad (en var tredje dag). Under de fina sommarmånaderna sjönk snittet men sedan pappaledigheten och alla timmarna på löpband har jag lyckats pressa upp det och hann precis passera målet innan årets slut. Som kontrast kan det tilläggas att jag aldrig sett mer än 85 filmer under ett år innan detta.
Årets bästa film: Faktiskt ingen som direkt sticker ut och lämnar övriga bra filmer bakom sig. Måste jag välja en så får det med viss tvekan bli The Fighter. Mest på grund av otroligt bra skådespel och rolltolkning av Christian Bale.
Årets bästa barnfilm: Arrietty.
Årets sämsta film: Pirahna.
Årets starkaste filmer: Sarah's Key och Incendies. Båda filmerna är utländska och skildrar två tragiska människoöden.
Filmer man bör ha sett under 2011: Winter's Bone, Black Swan, Flipped, The King's Speech, Heartbreaker, Svinlaängorna och The Skin I live In.

20 kommentarer:

Anders sa...

Helt sjuka siffror... :) Starkt jobbat!

/Anders, som precis fick ihop 10 mil under december...

Anonym sa...

missat alla spel alla filmer, inte ens hört talas om det. årets pryl borde vara Ray. galet bra lur. fullträff

Patrik Engström sa...

Anders:

Tack för pepp! Nu när cykelbloggen är nere kanske det är dags att ersätta den med en löpblogg istället? Och var finns du på Twitter. Hittar inte dig där. Har mer och mer börjat flytta över från Fejjan till Twitter.

Patrik Engström sa...

Anonym:

Ray så klart. Denna pärla bland IT-prdukter. Ohotad. Precis som CRT-tv-apparater och VHS.

Anonym sa...

Grymt imponerande! En fråga; kör du nån alternativ träning överhuvudtaget (under skadefria perioder alltså)?
/Anders

Patrik Engström sa...

Anders:

Visst kör jag massor av alternativträning. Blöjbyten, upplockning av tusentals leksaker barnen sprider i hela huset (förvärras av att jag är extremt pedantisk) osv.

Men om vi tänker på alternativträning utan familjenära element så är det klent med det. Under mina skadeperioder brukar jag dock försöka skärpa till mig. Mest för att bedöva kropp och själ med någon form av träning som skapar en härlig nedbrytande känsla. Men självklart borde jag vara bättre på alternativträning. Jag borde köra mer styrka för bål och rygg vilket säkert skulle hjälpa mig i jagandet på sekunder under loppen. Men jag blir väldigt mängdorienterad och har inte lyxen att slänga in lite extra pass med styrketräning utan att skärna ner på volymen. Med jobb och familj att ta hand om så finns det inget sådant utrymme.

Coachen är dock på mig hela tiden och påminner mig om vikten av alternativträningen. Det är dock min svaga sida och kanske straffar han mig genom att inte ge mig mina favoritpass (tusingar)?

achang sa...

rolex watches uk
manchester united jersey
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
boston celtics jersey
hermes belt
hermes birkin
burberry outlet
soccer shoes
futbol baratas
coach outlet
nike air max uk
lebron james shoes
philadelphia eagles jerseys
cheap nike shoes
oakley sunglasses
hermes outlet
the north face outlet store
kansas city chiefs jerseys
north face jackets
chicago bears jerseys
chelsea jersey
los angeles lakers jerseys
ugg boots
michael kors uk
chanel handbags
chicago blackhawks jersey
tory burch outlet online
mulberry uk
christian louboutin uk
stuart weitzman boots
denver broncos jerseys
san antonio spurs jerseys
nike trainers
moncler coats
juicy couture outlet
new england patriots jerseys
air jordan shoes
gucci shoes
kate spade outlet
0619

Unknown sa...

20150623 junda
ray ban outlet
michael kors purse
toms shoes sale
cheap soccer jerseys
pandora charms
chanel outlet
true religion outlet
football jerseys
ray ban sunglasses
coach factory outlet
michael kors handbags
gucci handbags
true religion
michael kors
gucci uk
coach factory outlet
oakley sunglasses cheap
abercrombie and fitch
ralph lauren polo shirts
michael kors bags
coach outlet
oakley sunglasses outlet
true religion sale
oakley sunglasses
kate spade bags
retro jordans
toms shoes for women
ray ban outlet
hollister kids
kate spade bags
michael kors watches
ray ban glasses
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
toms outlet store

Unknown sa...

nike free uk
beats headphones
thomas sabo bracelet
real madrid jersey
gucci shoes
michael kors outlet
lacoste polo shirts
adidas wings
tod's shoes
vibram fivefingers
herve leger sale
air jordan gamma blue
cheap snapbacks
mulberry uk
burberry handbags
lululemon outlet
ghd hair
kate spade sale
louis vuitton
kate spade outlet
timberland outlet
michael kors outlet online
prada shoes
mbt shoes
beats headphones
the north face clearance
cheap ray ban sunglasses
karen millen sale
cartier love bracelet
atlanta falcons jersey
mac cosmetics
true religion
rolex watches
washington redskins jerseys
louis vuitton outlet
soccer jerseys
ray ban uk
ray ban aviator
michael kors outlet
michael kors outlet online sale
achang 0713

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
ray ban uk
michael kors bags
coach factory outlet
ray ban sunglasses
coach outlet online
polo ralph lauren
true religion
tory burch outlet
hollister clothing
ralph lauren outlet
sac longchamp
oakley sunglasses outlet
coach outlet
sac longchamp
tory burch shoes
toms shoes outlet
michael kors outlet
tory burch outlet online
pandora jewelry
cheap beats
coach outlet
gucci uk
jordan homme
oakley sunglasses wholesale
air jordan
polo ralph lauren
ed hardy clothing
gucci outlet
replica watches
pandora rings
nike tn pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet online
ralph lauren
michael kors uk
mont blanc pens
coach outlet online
prada handbags
cheap jordans for sale
true religion outlet

Unknown sa...

2015-11-5leilei
jordan pas cher
michael kors
sac longchamp
coach factory outlet
true religion sale
fitflops uk
moncler jackets
ghd hair straighteners
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
ugg boots
montblanc pens
ralph lauren
adidas superstar
air max 90
michael kors outlet
ralph lauren outlet
true religion jeans
ray bans
toms outlet
louis vuitton uk
ugg australia
michael kors bags
chaussure louboutin
louis vuitton outlet stores
michael kors bags
michael kors handbags
louis vuitton pas cher
nike tn pas cher
michael kors handbags
ray ban sunglasses

Unknown sa...

michael kors factory sale
uggs outlet
hollister pas cher
ugg boots on sale
vans sneakers
washington redskins
north face outlet
ray ban sunglasses outlet,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
wedding dresses
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
michael kors uk
winter coats outlet
new york jets
gucci handbags
cheap toms
uggs outlet
louis vuitton outlet online
pittsburgh steelers
michael kors outlet store
canada goose outlet
cheap ugg boots
miami dolphins
chicago bulls
pandora charms
michael kors outlet
cheap nfl jerseys
mbt sneakers
canada goose outlet
tory burch handbags
north face jackets
ugg clearance
ddddd1106

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

柯云 sa...

2016-01-28keyun
oakley outlet
ralph lauren
christian louboutin shoes
louis vuitton purses
louis vuitton handbags
louboutin femme
coach factory
louis vuitton outlet
abercrombie & fitch
coach factory outlet
gucci handbags
pandora charms
coach outlet
nfl jerseys wholesale
ugg boots
the north face jackets
coach factory outlet online
michael kors outlet store
hollister clothing
michael kors outlet
abercrombie and fitch
nfl jerseys wholesale
michael kors outlet
toms outlet
prada handbags
coach outlet online
coach outlet online
louis vuitton outlet stores
nike trainers sale
oakley outlet
ugg outlet
air max 95
coach factory outlet
oakley sunglasses sale
coach outlet
cheap uggs
louis vuitton outlet stores
oakley sunglasses sale
ralph lauren outlet
coach outlet

dongdong sa...

oakley sunglasses
fitflop uk
christian louboutin
salvatore ferragamo
ralph lauren pas cher
bottega veneta
air jordans
michael kors outlet
sac longchamp
louis vuitton pas cher
christian louboutin
under armour shoes
coach outlet online
ugg outlet online
coach outlet store online
prada bags
toms outlet store
reebok shoes
cartier glasses
louboutin pas cher
nike huarache
timberland boots
louis vuitton bags
michael kors handbags
ray ban outlet
true religion outlet
reebok uk
ferragamo shoes
ralph lauren outlet
coach factory outlet
longchamp
michael kors outlet
longchamp bag
under armour outlet
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
coach outlet
hollister sale
louboutin
20163.12wengdongdong

xumeiqing sa...

20160729meiqing
sac longchamp
cheap nike shoes
coach outlet
michael kors outlet online
coach outlet online
pandora outlet
buy red bottoms
ugg boots canada
fitflops sale clearance
louboutin outlet
nike blazer
timberland boots
under armour outlet
tiffany and co
discount oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
adidas nmd
valentino shoes
kate spade handbags
new balance outlet
prada outlet
omega replica watches
nike free flyknit
adidas supercolor
longchamp handbag
adidas superstars
ralph lauren outlet
adidas nmd r1
sac longchamp pliage
birkenstock
ugg outlet
michael kors outlet
canada goose jackets
ralph lauren outlet
tiffany and co
ralph lauren outlet
michael kors bags
longchamp outlet
cheap uggs

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

Unknown sa...

cheap ray bans
hugo boss
chiefs jersey
ralph lauren
new york giants jerseys
omega watches
cheap jordans
cheap ray ban sunglasses
canada goose outlet
ray bans

Unknown sa...

oakley sunglasses cheap
authentic louis vuitton handbags
adidas nmd runner
yeezy boost
true religion jeans outlet
rolex watches
valentino shoes
nike cortez classic
cheap nike sneakers
true religion sale
zhi20161225

Unknown sa...

cheap nba jerseys
polo outlet
cheap ray ban sunglasses
polo ralph lauren
swarovski outlet
nike free 5
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses
20170218lck