2012-01-06

Dags att bege sig hemmåt

Det är dags att ta farväl av Finlandslandet. Jul- och nyårsvistelsen här lider mot sitt slut och imorgon packar vi väskorna och beger oss tillbaka till Sverige. Visst ska det bli skönt att komma hem men samtidigt har det varit väldigt trevligt här med mycket sällskap och umgänge.

För min egen del har jag fått lite extra möjligheter att krydda upp träningen en aning. Jag har ingen möjlighet att som många av mina konkurrenter åka på träningsläger till Sankt Moritz eller Kenya så jag försöker utnyttja ledigheten här till ett litet läger. Jag har under dessa dagar skruvat upp mängden en aning och även kryddat upp den med en del hårda pass samt långpass.

Sett över mina lång-, kvalitéts- och distanspass så har de alla gått markant fortare än jag egentligen planerat eller räknat med att de skulle göra. Jag hade trott att det skulle bli tvärtom, alltså att det skulle gå aningen långsammare på grund av den ökade volymen men så har det alltså inte blivit. Varför det blivit så vet jag inte riktigt men jag tror det har att göra med att jag kört alla pass utomhus i dagsljus och därmed kommit bort från löpbandet hemma och den bitvis monotona miljön som det erbjuder. Dessutom har jag fått sova ut och vila lite mer än normalt jämfört med de vanliga dagarna hemma då jag sköter om alla barnen under min nuvarande pappaupptagenhet. Vila och sömn är de absolut viktigaste delarna för att tillgodogöra sig tuff träning men tyvärr den komponent som jag ofta får för lite av på grund av alla andra saker som ska hinnas med hemma. Jag har alltså kunnat avverka mina pass med piggare ben och kropp samt varit mer mentalt stimulerad på grund av utomhuslöpningen och resultatet märks således direkt.

Då vi reser hem imorgon så passade jag på att avverka veckans långpass redan idag. Jag var ute i 2:15 och hann under denna tid ploga 33 km där jag slängde in en tempoökning sista 15 minuterna ner mot låga 3:30. Genomgående bra känsla.

Inga kommentarer: