2012-01-27

Dubai Marathon

Fredagen bjöd bara på lätt återhämtningsdistans under lunchen på löpbandet medan Alvar tog sig en tupplur. Benen kändes fräscha och snittpulsen nere på normala nivåer vilket indikerar att kroppen är fullt återhämtad sedan onsdagens ganska mastiga dubbelblock.

Dagens snackis var annars Dubai Marathon som avverkades tidigt under morgonen. Vårt eget svenska hopp, Isabellah Andersson, hade alla förutsättningar att förbättra sitt eget svenska rekord satt i fjol just i Dubai då hon inför detta lopp hade anammat ett lite annorlunda träningsupplägg med mer fartvariationer samt en egen dedikerad hare (träningskamrat i Eldoret). Bellah öppnade minst sagt optimistiskt med 1:11.04 på halvan vilket faktiskt var snabbare än hennes svenska rekord på just halvmarathon. Dessvärre mattades hon under den andra hälften som klockades på 1:14.37 vilket gav sluttiden 2:25.41.

Etiopiskan Aselefech Mergi segrade på finfina 2:19.31 och faktum var att tre stycken damer gick in på 2:19 och ytterligare två till på 2:20. Detta har aldrig tidigare hänt.

Även på herrsidan var det förstklassiga tider. Eller vad sägs om tre stycken på 2:04 och fyra på 2:05! Också det ett rekord. Segrade gjorde den 21 årige marathondebutanten (!) Ayele Abshero från Etiopien som sprang in på 2:04.23. En annan intressant reflektion från loppet var att tio av de elva främsta manliga löparna var från Etiopien. Om Kenyas herrar fullkomligt krossade i marathonstatistiken 2011 så åkte de på en rejäl knock out i Dubai. Detta innebär att Haile Gebrselassie verkligen måste prestera sitt yttersta under Tokyo Maraton (26/2) där han avser försöka kvala in till Etiopiens marathonlag i OS. För att lyckas med detta måste han nu underskrida 2:04.54 för att ta en plats och det vette katten om han nu har kapacitet att göra. Hur som helst så innebär denna utveckling att det blir ännu mer intressant att se fram emot OS-maran i London nu i sommar. Kampen om medaljerna och mellan Kenya och Etiopien kommer bli helt magisk.

Inga kommentarer: