2012-01-17

Fas tre

Igår damp den tredje och sista skissen inför Sevilla ner i brevlådan signerad Coachen. Denna tredje fas i marathonförberedelserna kallas den marathonspecifika och det är previs vad det låter som. Väldigt lite junk-kilometer och mestadels hårda långa kvalitetspass i tilltänkt marathon fart.

Skissen var verkligen riktigt tuff och skapade en lätt panikkänsla. Merparten av passen var mellan 30 till 40 kilometer i höga farter och korta återhämtningar. Dessutom var passen ganska tidskrävande vilket skapar lite problem för mig då jag försöker springa av mina löppass då Alvar sover lunch.

Efter lite kontakt med Coachen så poängterade han för mig att skissen just bara var en skiss och att vi tillsammans ska försöka anpassa den lite dels i tidsomfång så den passar in i mitt pappaupptagna liv och dels korrigera den i ansträngningsgrad så att det inte blir för blodigt.

Annars är det bara att fortsätta fokusera och hålla sig frisk och skadefri de här sista veckorna in mot Sevilla. Får jag bara jobba igenom några av dessa sista hårda pass så kommer det bli väldigt spännande att åka ner till Spanien och spänna bågen.

4 kommentarer:

Staffan sa...

Låter som ett upplägg likt McMillan med grundträning följt av fartblock och sedan den specifika träningen i tänkt tävlingsfart?! Det ska bli riktigt spännande att följa dig sista veckorna mot maran nu, vad jag förstår pekar alla formkurvor uppåt?

Är inte Sevilla också den mara där Enhörna-Lasse förnågot år sedan gjorde en av senare års bättre Svenska maratider på 2:17 någonting så det kanske är en snabb bana?

Anonym sa...

Jag tycker det är bra att du skriver om hur du samordnar familjelivet och träningen och undrar också om du jobbar 100 %?

Patrik Engström sa...

Staffan:

Jag känner inte till McMillans maraupplägg i detalj men vet att Coachen åtminstone influeras av Canovas upplägg vilket enkelt sett kan delas in i tre faser:
1. aerob kapacitet
2. aerob uthållighet
3. maraspecifik

Jag kan inte sticka under stolen med att alla förberedande pass gått väldigt bra samt att jag kryddat upp mängden mer än vanligt. Dessutom har jag under en längre tid fått vara skadefri och frisk vilket ger goda förutsättningar för en bra tid i Sevilla. Men åt andra sidan var det samma sak inför LL förra året och då fick jag inte på en fullträff.

Och det stämmer. Lars Johansson har varit nere där tre (?) ggr och sprungit väldigt bra. Han har sitt pers från i fjol där med just 2:17. Självklart går det att springa snabbt där även om banan ser lite knixig ut och ibland påverkas av vind av vad jag förstått. Men den ska vara flack och lättlöpt i övrigt så nog hoppas jag på en bra tid där nere.

Patrik Engström sa...

Anonym:

Tack för de snälla orden. Och ja, utöver träning och familj så jobbar jag normalt sett 100%. Det senaste knappa halvåret har jag dock varit pappaledig(upptagen) men den tiden är snart över. Det är lite trixigt men går med en noggrann planering.