2012-01-05

Snabbdistans 90' @3:36

Ytterligare en vidareutveckling av de två senaste snabbdistanserna avverkade jag i tisdags. Skissen var denna gång 90' @3:40-3:45, alltså en snabbdistans över 90 minuter i tempo runt 3:40-3:45.

Ute hade det dessvärre snöat en hel del här i Finlandslandet och jag misströstade lite åt att det fina löpföret nu var ett minne blott. Landsvägarna var oplogade och kantades av snö, slask och is. Alltså bedrövligt och förrädiskt underlag. Nåväl, det var åtminstone inget regn och svag vind så utifrån dessa perspektiv var det bra löpförutsättningar.

Jag kände redan på uppvärmningen att benen kändes pigga och alerta och detta bekräftades direkt då jag påbörjat snabbdistansen. Trots snön och isen så landade jag de inledande kilometerna strax under 3:40/km och rullade då ändå runt i behaglig ansträngning. Under den fortsatta delen av snabbdistansen ökade jag farten svagt och snittade sedan in hela passet på 3:36/km vilket jag måste erkänna var riktigt bra med tanke på det kassa underlaget och längden på passen (90 minuter). Återigen var farten högre än aviserat från Coachen men då allt klaffade så bra under passet lät jag bara benen hållas och rulla på. Totalt med uppvärmning och nerjogg skrapade jag ihop 29 kilometer och benen var i gott skick genom hela passet. Ingen trötthet eller stumhet vilket förstärker känslan av att jag är väldigt mängdtränad just nu. Dessutom körde jag passet bara två dagar efter mitt långpass på 41 kilometer som uppenbarligen heller inte slet nämnvärt på hälsan. Good stuff för självförtroendet. Snart ska det bokas flygbiljetter till kommande marathon. Mer om detta inom kort.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

När du springer 41 km hur mycket vatten och ätbar tar du med dig?

Mvh

Patrik Engström sa...

Anonym:

Jag har aldrig med mig något under mina långpass. Varken dricka eller nåt att stoppa i mig. Jag brukar aldrig ha problem med soppatorsk (att bli hungrig) eller vätska även då jag springer långt i värme.

Under 41km-passet gjorde jag faktiskt ett litet experiment och testade att ta en gel efter ca 34 km men jag fick ingen effekt (samma indikation som jag under äldre pass testat) och har återigen kommit fram till att jag bara tappar rytm och fokus om jag under en mara ska behöva klämma en gel.

Efter passet är det dock självfallet viktigt att få i sig vätska och nåt att äta!

Anonym sa...

Du är grym