2012-02-20

8x2km @3:20/17/14/11/08/12, PJ: 60'' @4:00

Helgen inleddes med en ytterligare vidareutveckling av de senaste intervallpassen. Först ut var det 12x1000m som sedan blev 8x1500m och i lördags toppades allt in med 6x2km. Förutom att intervallernas längd ökats upp så var även farten uppskruvad en aning. Skissen löd 8x2km @3:20/17/14/11/08/12, sista på +1.5, PJ: 60'' @4:00. Alltså sex stycken 2000ingar med en fart som varierade mellan 3:20 ner till 3:08 och en pausjogg på 60 sekunder i 4:00/km. Alla intervaller kördes som vanligt på +1 i lutning förutom sista som kördes i +1.5. Coachen har varit lite försiktig med att skruva upp intervallerna och jag tycker fortfarande att jag inte behöver ta i eller anstränga mig särskilt mycket. Samma sak gällde för lördagens pass. Tekniken fortsätter att stämma bra även i lite ovana och höga farter för min marathonträning vilket jag gläds åt. Vidare jämförde jag snittpulsvärdena mellan de tidigare passen och kunde konstatera att både snitt- och maxpuls håller sig lägre nu trots längre intervaller och högre farter. Kul!

På söndagen bytte jag som bekant bort starten i Sevilla Marathon mot ett litet långpass i snöslasken här på hemmaplan. Föret utomhus var verkligen inte så uppmuntrande men eftersom jag fick sällskap av Herr Larm under första hälften så lättades det hela upp. Jag är således tillbaka i gammal god maraträning igen och avverkade 14 mil med två stycken intervallpass och ett långpass.

Jag kunde naturligtvis inte låta bli att studera resultatlistan från Sevilla Marathon under kvällen. Resultaten visade tydligt att bannlysningen av loppet hade fått stor inverkan och effekt. Förutom en ensam afrikan (?) så var det väldigt tomt bland elitlöparna. Segraren hade 2:13.43 men bakom honom var det bara spanjorer där andre man klockades för 2:23.24 och tredje man på 2:24.10. Jagvet inte om de spanjorer som gjorde under 2:30 var från Sevilla-regionen och därmed fick ställa upp. Hur som helst så passerade löparna mellan plats två till fem halvmaran på lite drygt 1:12 vilket hade inneburit att jag fått springa ensam (tillsammans med Linus kanske) om jag kommit till start då jag planerat att öppna hårdare än så. Med facit i hand hade det således inte varit klokt att ställa upp och kanske placerat sig högt upp i resultatlistan då det säkert hade stuckit ut och därmed hade jag riskerat avstängning. Skönt i alla fall att konstatera att jag valde rätt beslut även om det naturligtvis var oerhört tråkigt att inte kunna komma till start.

Resultaten hittar ni här.

10 kommentarer:

Alf sa...

En fråga. Du har säkert redogjort för detta tidigare, men det har jag i så fall inte lagt mig till minnes. -När du skriver lutning, är det i grader eller procent?

//Nyfiken nörd

Patrik Engström sa...

Alf:

Det där har jag grävt en hel del i. Jag har tom ringt till olika tillverkare och frågat vad som gäller. De verkar vara lika förvirrade som jag. Och inte blir man klokare av manualerna heller. Vidare har jag räknat på det hela för att begripa hur stor skillnad det nu skulle bli mellan exempelvis 2 procents lutning mot 2 grader osv.

I löpbandsvärlden verkar det inte riktigt handla om grader eller procent utan helt enkelt bara om lutning! :)

Jag har dock sprungit på en herrans massa band och ofta med olika backintervaller men egentligen aldrig märkt någon skillnad. Jag vet således inte om det är grader eller procent men det verkar inte spela någon roll. Min magkänsla är att det är samma sak som bandet rättar sig efter. Det som dock har större utfall är om bandet är kalibrerat vad gäller fart. Där kan det diffa rejelt.

Så för att avsluta det hela. Jag vet ärligt talat inte om det är procent eller grader på mitt band. Men det skiljer sig inte mot merparten av alla (och det är en hel del) band som jag sprungit på med olika lutning.

Hur tänker du här? Har du några referenser? Mycket nyfiken i sådana fall!

Alf sa...

Okej. Enligt mina beräkningar är 1 % lutning = 0,57 grader, och 1 grad = 1,75 %.

Av vad jag har sett på diverse löpband, är det vanligare att lutningen är uttryckt i procent på "gymband". Alltså de lite mer flashiga med blinkade display och dylikt. Grader har jag främst stött på i labbmiljö, på rejäla löpband. Tex bandet som finns inne på GIHs labb. Sprang 30min på det i dag med en lutning mellan 3-4 grader (5,24-6,99 %). Går att få upp till runt 17 grader (30,57 %) och 36 km/h.

Det är således rätt stor skillnad på grader och procent. 1 % känns mer eller mindre som plan mark, medan 1 grad blir mer påtaglig. Jag brukar relatera till cykling och stigningarna på Touren eller Girot för att få en uppfattning. Tex Alpe d'huez 13km med 7,9 % i snittlutning.

Var mest nyfiken för att se hur pass brant du sprang dina intervaller, samt att du brukar ju ha koll på sådana här prylrelaterade ting ;)

Alf sa...

Hur klarar du av att leva i ovisshet om detta!! hehe

Patrik Engström sa...

Alf:

Tack för din utläggning och svar. Jag lever nu inte längre i ovisshet utan var tvungen att söka upp lite manualer på nätet och sedan min egen för mitt band. Allt jag kommer över säger nu procent och det stämmer säkert med ditt påstående. Detta är band som används på gym eller för privatbruk. Jag har aldrig under hela min löpkarriär stått på ett band i labbmiljö. Detta stärker även min tes om att oavsett vilket band jag stått på så har lutningen ofta stämt överens mellan dem. Det har säkerligen alltid handlat om procent där.

Jag vet inte om det egentligen spelar så stor roll vad man jämför med. Der viktiga för mig är att jag kommer upp i en sådan ansträngning så att passet får önskad effekt. Detta kan man ju laborera med längd, fart, vila och lutning. Det gäller således att utforma passet med dess syfte så att det passar utövaren oavsett om det är grader eller procent.

Eftersom procent verkar vara en mer eller mindre defacto-standard ute bland bandtillverkarna är det väl egentligen lite synd att labbmiljöbandet inte kör samma rejs. Det blir ju oerhört svårt att ändra/flytta ett pass mellan dessa olika band. Man kanske bara har tillgång till labbmiljöband en begränsad tid och sedan är det vanligt 'gym-skit' som gäller?

Avslutningsvis blir jag lite sugen på att testa ett sådant där labbmiljöband. Inte så mycket för att få mätningen i grader men att se hur länge man kan stå på det i 36km/h och 17 grader! ;)

Johan B sa...

Lite nyfiken på hur du omvandlade mellan grader och procent, Alf. Jag hade spontant gissat att 0% och 0° motsvarar plan mark och 100% och 90° vertikal vägg. Men då blir omvandlingsfaktorerna 0,90 och 1,11.

I övrigt kan jag bara instämma i det som sagts att procent verkar vara det som gäller på gym.

Patrik Engström sa...

Alf och Johan B:

Tack Johan B för att du styr upp matematiken. Jag har för mig att jag för några år sedan också räknade fram skillnaden mellan grader och procent och vill minnas att skillnaden var så liten att den mer eller mindre var försumbar. Kanske var det det som fick mig att sluta bry mig om banden mätte grader eller procent?

Hur som helst så kan man nog gott köra +1 procent eller +1 grad för att simulera luftmotstånd. Kör man sedan backe gäller det återigen att hitta en bra nivå på ansträngningen med fart och lutning.

Kör hårt!

/Patrik

Alf sa...

Bra att ovissheten är väck! Personligen skulle jag känna att det var viktigt att veta om det är det ena eller det andra (%, grader mm.). Just för att kunna reproducera resultatet, jämföra mellan pass med samma förutsättningar. Jag vill alltid veta exakt vad jag pysslar med XD

Eftersom att mina matteskills är rätt bristfälliga, gjorde jag det inte svårare än vad det är. Använde Google såklart! Till exempel denna sida tillåter en att konvertera % till grader eller tvärt om - http://www.cactus2000.de/uk/unit/massgrd.shtml

Har man det verktyget blir det inte särdeles svårt att ta reda på vad skillnaderna är (om man skulle växla mellan olika band).

Kan meddela att 36 km/h är läskigt fort, och drygt 30 % i lutning är löjligt brant (och då stod jag bara vid sidan om och maxade ur bandet).

Johan B sa...

Spännande Alf och efter vad jag kunnat läsa mig till har du alldeles rätt. Lutning i procent mäts som förhållandet mellan höjd och längd i den triangel som det lutande bandet bildar. 100% motsvarar alltså 45°, då höjd ÷ längd = 1 = 100%. Och 1% är precis som du säger 0.57°, då arctan(1 ÷ 100) = 0.57°.

Det går alltså inte att dra ett likamedstecken mellan de båda enheterna. Man kan ju därför hoppas att det är som du säger Patrik att det alltid är den ena enheten som används.

Mandie sa...

Hi, I came across your site and wasn’t able to get an email address to contact you. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

Thanks!

Mandie Hayes
mandie.hayes10@gmail.com