2012-02-13

Sjukstuga

Helgen summeras raskt och enkelt med ett ord: sjukstuga.

Först ut i ledet var jag själv. Jag avverkade ett intervallpass på bandet under lördag eftermiddag och stack sedan ut och storhandlade. Så långt kändes allt bra. Men så på kvällen fick jag rysligt ont i kroppen, blev illamående och fick huvudvärk. Typiska influensa symptom. Mådde som en överkörd bäver under natten och på större delen av söndagen även om jag mot kvällen började piggna till lite. Barnen var sedan på tur att duka under. Både Elias och Venla redovisade korta men ändå distinkta kräkningar med lite feber som följd. Mamma Marika höll ställningarna och pysslade om oss vilket vi naturligtvis var tacksamma över. Dessvärre insjuknade även hon under söndagskvällen och fick därmed stanna hemma idag tillsammans med oss övriga. Den enda som faktiskt verkar ha klarat sig undan influensan är lille Alvar, han ångar på som vanligt. Åtminstone än så länge...

Hur som helst så verkar inte sjukdomen vara särskilt långvarig. Barnen är redan på fötterna och röjer runt utan bekymmer. Jag själv kände mig klart bättre idag (måndag) och passade därför på att sticka ut och rasta kropp och ben med lite distans. Aningen matt känsla i kroppen men benen kändes pigga. Märkligt hur mycket en (ofrivillig) vilodag kan få benen att återhämta sig även om man kämpat lite i motvind med övrig muskelvärk och magknip.

Innan jag avslutar dagens bloggpost så redovisar jag intervallpasset från i lördags. Det är lite mer raska saker som står på programmet nu ett tag framöver då jag börjar om med de tre marathonfaserna: aerob kapacitet, aerob uthållighet och maraspecifik. Skissen från Coach var (tyckte åtminstone jag) en liten mjukstart med 12x1000m i varierande farter enligt @3:24/22/20/18/16/14/12/10/12/14/16/18, PJ: 30'' + upp- och nervarvning av bandet. Passet löptes på ganska lätt men det som var positivt var att tekniken och flytet stämde även i farterna 3:10/12/14 som är lite snabbare än det jag tränat på den senaste tiden. Särskilt mycket återhämtning mellan tusingarna var det inte heller frågan om, 30 sekunder i 4:00/km-fart vilket ändå gjorde att lungorna fick jobba en aning. Men som sagt, fyra timmar efter avklarat pass var jag däckad i influensa. Det svänger snabbt.

4 kommentarer:

Martin sa...

Hur lyckas du hålla dig så frisk som du gör, med tanke på hur hårt du kör? Använder du några kost tillskott? Sen är jag lite nyfiken på dina lugna distans pass, hur fort brukar du köra då?

Tack för en inspirerande blogg!

Patrik Engström sa...

Martin:

Jag tror motion generellt sett stärker upp kropp och motstånd mot sjukdomar mm. Men när man kanske hela tiden bryter ner kroppen och sänker det med intervaller och mängd så är det lite tvärt om. Kroppen kämpar för att återhämta sig hela tiden och kanske då är mer mottaglig för att bli sjuk.

För min egen del har jag dock så långt tillbaka jag kan minnas nästan alltid klarat mig bra från sjukdomar. Även sedan jag började träna seriöst och fick barn så har jag fortsatt att hålla mig på rätt sida. I fjol hade jag bara två sjukdagar vilket med tanke på att jag har tre barn varav två drar hem en massa baciller och skräp från skola och dagis är ett bra utfall. På de senate fem åren summerar jag ihop 18 sjukdagar, alltså ett snitt på under fyra sjukdagar per år. Helt ok.

Jag använder inga som helst kosttillskott eller andra trix. Bara sunt förnuft. Äter gott och varierat. Ser till att nysa i armvecket, tvättar händer noga osv. Det fungerar för mig.

Vad gäller min fart på distanpassen så brukar de ligga på mellan 4:05-4:15. Det beror självfallet på om jag kört intervaller dagen innan eller om det är is/modd utomhus mm. Snabbar fart än så sliter för mycket i onödan och långsammare än så gör mig bara rastlös.

Martin sa...

Ja måste säga att det är imponerad att du lyckas hålla dig så frisk (avundsjuk!!)
Men ska man lyckas komma upp i din nivå kan man inte vara en vekling som blir sjuk bara för att någon nyser.

Glömde att fråga hur du gör med alternativ träning, kör du något annat? Styrka?

Patrik Engström sa...

Martin:

Jag brukar har som regel att jag aldrig tränar om jag har feber. Är jag feberfri men känner mig hängig brukar jag kunna rulla runt på distans. Jag väljer dock att ställa in kvalitetspass om jag skulle haft ett sådant inplanerat.

Dessvärre blir det inte mycket alternativträning då jag är frisk och kapabel att springa. Detta är en av mina stora svagheter. Jag borde prioritera och bli mycket bättre på detta. Min tränare brukar skälla lite på mig med jämna mellanrum.

Då jag väl är skadad brukar jag dock vässa upp tillvaron med mycket cykel och en del styrketräning. Mest fokus kring bål och buk.