2012-02-02

Snabbdistans 48' enl. 8x(4' @3:15, 2' @3:30)

Igår fyllde min kära Mor år och jag och Alvar pep då över för att gratulera henne med en stor blombukett. Medan Alvar sov lunch hemma hos henne så passade jag även på att sticka ut och rasta benen. Det hör inte till vanligheterna att jag nu för tiden får möjlighet att komma ut och springa utomhus. Nästan alla pass genomför jag hemma på löpbandet medan Alvar sover. Så är livet som pappaupptagen, inget att göra någonting åt. För skojs skull roade jag mig med att summera ihop hur många kilometer jag sprungit sedan hemkomsten från vinterledigheten i Finlandslandet. Totalt har jag avverkat 482 km till och med idag och mäktiga 38 km av dessa har jag sprungit utomhus! Förmodligen ett svårslaget rekord.

I tisdags var det dags för en lite kortare snabbdistans fast med aningen snabbare inslag. Snabbdistansen skulle vara över 48 minuter och farten variera mellan 3:15/km i fyra minuter följt av två minuter i 3:30/km och sedan skulle detta upprepas åtta gånger. Mer i detalj såg passet ut enligt följande: Uppv. 15' @4:20->3:40, 48' enl. 8x(4' @3:15, 2' @3:30), NJ: 7'.

Det kändes inledningsvis lite ovant och kantigt att springa i 3:15-fart. Nästan all kvalité jag kört på sistone har gått i 3:20-fart och där är jag bekväm. Men skruvar man upp farten ytterligare fem sekunder/km så blir det lite annorlunda. Hur som helst så var slet passet inte så mycket och jag försökte återhämta mig så gott jag kunde under de två minuterna i 3:30/km. Faktum är att det faktiskt blev lättare och lättare att köra i 3:15/km desto längre jag sprang. Det verkade som om kroppen sakta men säkert vande sig vid den lite uppskruvade farten.

Jag är fortfarande lite splittrad och kämpar lite med skallen rörande de återstående kvalitetspassen. Än så länge kör jag de från den ursprungliga skissen till Sevilla marathon. Jag hoppas fortfarande på ett mirakel att de ska lösa konflikten. Detta är som ni säkert förstår väldigt mentalt påfrestande. Ovissheten tär och det är lite tyngre att ladda mentalt för hårda maraförberedande pass om man inte vet om loppet blir av eller inte.