2012-03-15

5km backe och 5x1000m

Igår hade jag en sådan där dag när löpningen klaffade från steg ett. Svårt att veta varför det blir så ibland, jag hade inte ändrat nämnvärt på några vardagliga rutiner. Istället kanske det hela kunde förklaras med att skissen som damp ner i inkorgen från Coachen initialt såg rätt tuff ut och skapade en viss nerv vilket ökade prestationsviljan. Passet skulle bestå av en fem kilometer lång konstant backe kryddad med hyfsad fart och lutning varefter jag efter 3 minuters pausjogg i 4:30-fart sedan skulle avsluta med fem stycken tusingar där pausjoggen var 30'' i 4:30-fart inklusive nervarvning och uppvarvning av bandet. Skissen såg alltså ut enligt följande i detalj: 5km backe @(3:10 + 1.5, 3:15 +2, 3:20 +2.5, 3:10 +1, 3.30 +3), PJ: 3' @4:30, 5x1000m @3:20 +2, 3:15 +1.5, 3:10 +1, 3:15 +1.5, 3:00 +1, PJ 30'' @ 4:30. Tanken med skissen var att jag skulle vara ordentligt sliten efter den inledande backen och sedan få avverka de fem påföljande tusingarna med syrarester i benen.

Jag värmde upp med knappa sju kilometer i ökande fart från 4:20 ner till 3:40/km. Sedan avverkade jag några tempostegringar enligt 4x30'' @3:05 innan det var dags att avverka lite höjdmeter. Jag jobbade mig igenom kilometer efter kilometer och bara väntade på att jag skulle komma upp i puls och få börja slita. Men det skedde aldrig. Benen vara rullade på och jag var knappt ansträngd då backen var avklarad. Kände mig nästan lite snopen. Tanken var ju att jag nu skulle vara ordentligt ansatt och försöka få ner pulsen under de tre minuter pausjogg som väntade innan det var dags för de avslutande tusingarna. På dessa tusingar var benen fortfarande pigga och alerta och jag hade inga som helst problem med dessa. Inför sista tusingen som skulle gå i 3:10 +1 var jag så fräsch i kroppen att jag skruvade upp farten till 3:00 bara för att få lite ansträngning. Tog mig igenom denna och konstaterade att passet var slut och jag hade massor av energi kvar i kroppen. Ett riktigt bra formbesked. Det verkar som om träningen på sistone gått riktigt bra och att jag trots marathoninriktningen har en del speed kvar att plocka fram om så skulle behövas. Gott för självförtroendet