2012-03-08

Japan - slutsummering

Har hunnit samla lite överblivna tankar och observationer från japanresan så här ett par dagar efter hemkomst. Tänkte skriva ner dem här på bloggen innan de försvinner ur skallen:

Under mina löpturer runt Hibiya-park och det kejserliga slottet så kunde jag inte undgå att lägga märke till vita markerade områden på marken. Det hela såg ut lite som parkeringsmarkeringar. Först begrep jag inte riktigt vad dessa var till för tills jag en morgon upptäckte att det stod kostymklädda män där hoptryckta prydligt och disciplinerat. Och vad gjorde männen där då? Jo de rökte. I Japan har alltså parkerna avsedda rökrutor där folk på väg till (eller hem från) jobbet står och röker. Lite märkligt kan tyckas. Det är ju trots allt utomhus mitt i en park. Men eftersom jag avskyr detta rökande något enormt så uppskattade jag självfallet att de inte gick omkring och bolmade mitt i parken. Att det sedan var rusningstrafik med bilar som spyr ut avgaser runt omkring själva parken var ju en annan sak...

Saker jag gillar med Japan:
- Man kan ställa undan sin packning eller hänga av sig kläder på offentliga platser utan att oroa sig för att någon ovänlig själ ska ta tillfället i akt och stjäla dem. Väldigt skönt och bekvämt. Varför kan inte vi i övriga världen vara så hederliga? Det borde vara en självklarhet.

- Japanerna är alltid oerhört artiga och tar service-mind-tänket till helt nya nivåer. Att komma tillbaka till Sverige och bemötas av kassörskan i matbutiken var som att få en regelrätt käftsmäll.

- Maten. Maten! Det japanska köket tillhör mina absoluta favoriter.

- Vissa trafikljus har mätare som med diodstaplar visar hur lång tid det är kvar innan det blir rött eller grönt. Mycket praktiskt.

Saker jag inte gillar med Japan:
- Tåg- och tunnelbanestationer är ofta totalt fientliga för barnfamiljer med barnvagn. Många stationer och perronger saknar både hiss, rulltrappor eller skenor där man kan dra barnvagnen. Otaliga gånger tvingades jag, farfar och Mamma Marika bära vagnen (med Alvar i) upp och ner för trappor. Att vara rullstolsbunden i Tokyo vågar jag inte tänka på.

- Det är snarare regel än undantag att herrtoaletterna saknar skötbord. Det faller alltså obönhörligt på kvinnans lott att byta blöjor på småbarnen. Detta är inte helt perfekt här hemma i Sverige heller men i Japan är det katastrofalt.

- Varför har Japan kvar sina 1-yens-mynt? Efter ett litet köp i butik får man en drös med mynt i näven som växel. Många av dessa är 1-yens-mynt vilka är värda mindre än 1 öre. De borde försvunnit över 20 år sedan men hänger således fortfarande med. Lika obegripligt som värdelöst.

Avslutar dagens bloggpost med en bildkavalkad från japanresan. Det var kul som attan där borta i Öst. Synd bara att det dröjer så lång tid innan jag fåråkja dit igen.

Resan började i fullfart med Tokyo Marathon!

Ghibli museum-besök tillsammans med familjen Sasaki.

Sightseeing i Asakusa.

Alvar - Big in Japan.

Mamma Marika.

Lunchsshow med Disney-karatärer på Tokyo Disney Land.

Venla klurar.

Yakiniku-middag tillsammans med familjen. Fantastiskt gott!

Gruppbild med hela familjen Sasaki utanför spa-hotellet i Hakone.

Elias poserar utanför kejsarens palats. Kort innan hade jag stulit lite sand därifrån och med nöd och näppe unkommit med livet i behåll.

4 kommentarer:

Johan B sa...

Inte så långt kvar till nästa gång, va? Konfresa i höst! Och sen skulle du väl köra Tokyo Maraton nästa år, eller?

Anonym sa...

Håller med, Japan är unikt!
Patrik, kan man nå dig via e-post?
/Petter

Patrik Engström sa...

Johan B:

En ny konfresa till Japan vore über. Likt en marathonlöpare tänker jag långsiktigt och jobbar vidare med att övertyga Chefen! ;)

Tokyo Marathon 2013 kan bli verklighet om jag får vara frisk och hel. Nästan ett helt år kvar tills dess vilket även det är rätt lång tid...

Patrik Engström sa...

Petter:

Jo Japan är verkligen fascinerande. Jag har varit där 11 gånger från åldern 1 till 35 och det är hela tiden nya saker jag upptäcker och imponeras av.

Du når mig på: patrik_snabela_familyengstrom.com
Byt ut _snabela_ mot @