2012-03-01

Tokyo Disney Land och vinter

Kallt och ruggit vid Tokyo Disney Land men attraktionerna värmde!

Det var med lite snopen min jag stack ut nosen från hotellets lobby och konstaterade att Tokyo drabbats av en släng vinter. Ute blåste det suligt och snö föll ner från himlen. Det var något jag aldrig hade trott mig få uppleva i Tokyo. Var nästan tvungen att nypa mig i armen för att försäkra mig om att jag inte fortfarande låg kvar i sängen och drömde.

Nåväl, efter morgonjoggen så hade vi stämt träff med vår bekant vid Tokyo Disney Land. Med tanke på vädret så var väl tajmingen inte den bästa. Men det var vara att bita i och klä på sig ordentligt. På väg ut dit drabbades tåget vi åkte med av ett kortare stopp på grund av snö. Stoppet varade bara i några minuter men det kändes lite märkligt att både få uppleva snö i Tokyo och en tågförsening.

Tokyo Disney Land var en mäktig upplevelse. Området är enormt stort och bjuder på massor av underhållning för barn och vuxna. Allt är skinande rent och fräscht. Det var svårt att inte lägga märke till att personal som arbetade med att hålla attraktionerna igång och så vidare. En enorm stab måste de ha till sitt förfogande. Även attraktionerna i sig höll mycket hög klass. Det känns lite som att man nu kan skippa att åka till Grönan med barnen. De kommer bara sucka och skaka på huvudena. Peter Pan, Buzz Lightyear, Pirates of Carribean, alla dessa var enormt välgjorda och imponerande. Om man ska säga något positivt av det extremt bittra vädret så var det väl att köerna till attraktionerna var några få minuter istället för mellan 90-120 minuter. Att stå i kö någon timme i 40 gradig hetta mitt i Sommaren för att komma in till attraktionen är inte heller någon lockande tanke.

Under dagen på Disney Land lyckades både Alvar och Venla kasta bort sina vantar. Då vi strax efter klockan sju på kvällen styrde kosan hemåt gick vi förbi en station för borttappade saker. Där fick jag på traditionellt japansk vis mycket noga fylla i två blanketter om vad jag tappat. Vi var alla trötta och hungriga och medan jag stod och fyllde i dessa blanketter så tänkte jag både en och två gånger att detta är totalt bortkastad tid. De kommer inte ha hittat de borttappade vanterna. Men den lilla kvinnan i sin prydliga Disney-uniform pep iväg och döm av min förvåning då hon kort senare kom tillbaka med alla vantarna. Helt galet. Japansk effektivitet och ärlighet ut i fingerspetsarna. Tänk er samma situation i Sverige. Tappar man bort något bekymrar man sig inte ens att försöka få dem tillbaka. De är borta. Någon annan har garanterat stoppat på sig dem. När jag tänker efter finns det väl knappast något ställe på Grönan eller Skara sommarland för borttappade saker?

Då familjen strax innan klockan tio på kvällen återigen var tillbaka vid hotellet orkade jag inte mobilisera kraft för att bege mig ut på dagens andra löppass. Vi var alla helt slutkörda och hade dessutom bränt en hel del energi bara på att försöka hålla värmen under dagen. Det blev istället ett varmt och ack så uppskattat bad istället.

Det här är något man inte ser varje dag i Toyko. Tågförsening på grund av snö!