2012-03-12

Vårvibbar

En skön helg är till ända. Sakta men säkert börjar familjen utjämna tidsskillnaden mot Japan och tillvaron blir lite lättare att hantera. Egentligen har det inte varit så mycket problem för mig och Mamma Marika men barnen har åt andra sidan vaknat väldigt tidigt på morgonarna vilket indirekt påverkat även oss.

Under helgen kom Mamma Marikas föräldrar över från Finlandslandet och hälsade på. Till på köpet var det fantastiskt fint vårväder så vi passade på att vara lite utomhus och piffa upp trädgårdsmöblerna, städa altanen samt snygga till grillen en aning. Senare under lördagskvällen var det premiärgrillning vilket uppskattades av alla.

Vad gäller löpningen så kom jag ut på ett bra distanspass över 20 kilometer under lördag. Under veckodagarna är jag tvingad upp på bandet så när jag väl kommer ut i det fria är det väldigt skönt. Lördagens pass var det första som inte präglades av jetlag vibbar vilket gjorde att jag på lätta ben rullade runt de två milen på exakt 80 minuter. Under söndag måste Coachen drabbats av solsting på grund av vårvädret. Han hade nämligen ordinerat tolv stycken tusingar i ökande fart från 3:10 ner till 3:00/km med en minuts pausjogg i frifart, alltså: 12x1000m @3:10->3:00, PJ: 1'. Självfallet var jag väldigt peppad inför passet då tusingar är några av de bästa intervallpass jag vet. Jag var dock ganska osäker på min kapacitet samt hur fartkänslan skulle vara under passet. Under hela vintern har jag nästan uteslutande genomfört alla mina kvalitetspass på bandet. Detta ger en aningen högre ansträngning (främst pga värmen) jämfört mot att springa utomhus men med den fördelen att bandet håller jämn fart åt mig. Väl ute måste man sköta farthållningen själv vilket efter drygt fyra månader på band kan vara nog så knepigt.

Ute blåste det en hel del vilket fick till följd att tusingarna blev ganska ryckiga. De udda sprangs i motvind och här hade jag både högre snittpuls och sämre snittfart. De i medvind gick dock både lättare och snabbare vilket tog ut det som jag tappade i motvinden. Sett över hela passet var snittpulsen överraskande låg och även maxpulsen höll sig på bra nivåer vilket indikerar att det hade gått att köra snabbare om så hade behövts. Totalt snittades de tolv tusingarna in på 3:02.6 där de i motvind gick på 3:08 och de i medvind på 2:57. Som jag sa, ryckigt!

Veckan summerades in till tolv mil innehållandes två intervallpass samt en hemresedag från Japan. Nöjd över att trots denna slitsamma resa hyfsa till veckan både med mängd och kvalité även om de inledande passen under veckan var ganska jobbiga på grund av jetlagen.

Inga kommentarer: