2012-04-27

Inför TSM

Fredag och veckans sista arbetsdag. Rätt mycket att göra på kontoret vilket är bra då tankarna säkerligen annars hade seglat iväg till Linköping och stundande Terräng-SM som avgörs i helgen. Som vanligt är det mördande hård konkurrens. Nästan alla elitlöpare är på plats vilket är mycket inspirerande men samtidigt skapar en liten nerv som skiljer sig mot de vanliga loppen. Detta är så klart bra, det ska kännas speciellt att sprigna ett svenskt mästerskap. Konsigt vore annars. Det som kan vara värt att poängtera är att just de två terrängloppen, som för herrarna är 4 och 12 km, lockar löpare från såväl under- som överdistans. Alla löpare har en likartad grundsäsong och efter just dessa terrängtävlingar så brukar de flesta sedan inrikta sig mot deras primära distanser vilka kan vara allt från 1500m ända upp till marathon.

Under tidigare år har detta lopp varit vårens stora mål för min del. Men då jag för några år sedan lade om fokus mot marathondistansen så prioriterades loppet ner till förmån för Asics Stockholm Marathon. Jag hoppas dock fortfarnade på en bra prestation och genomkörare och Terräng-DM förra helgen ingav en positiv känsla och indikation om att träningen och formen är god. Kan jag få ett likande besked efter loppet på söndag så skulle jag vara mycket nöjd.

I fjol under Terräng-SM i Uppsala hade min klubb FK Studenterna ett riktigt bra lag till start. Ur detta förstalag är det dessvärre bara jag som är kvar. Andreas har dragits med lite skadebekymmer och Brandon har bytt klubb. Att tro att vi kommer vara med och slåss eller försvara vårt lagsilver känns inte realistiskt så jag inriktar mig primärt på min individuella prestation.

Jag räknade efter och kom faktiskt fram till att detta kommer bli mitt åttonde Terräng-SM. Blev ganska förvånad, åtta stycken svenska mästerskap på seniornivå under nio löpår (sedan 2004) är inte att sticka under stol med så det är jag stolt över. Samtidigt märker man att tiden går, jag har snart varit med i dessa sammanhang i tio år och studerar jag startlistan så tillhör jag utan tvekan de äldre. Spannet är faktiskt från 1971 till 1995!

Den löpare som kanske främst saknas är Mustafa Mohamed som under helgen planerar att göra sin nästan-marathondebut i Hambur. Se följande artikel för mer information. I hans avsaknad så råder det inga som helst tvivel om att Adil Bouafif är storfavorit och förmodligen kommer försvara sina guld både på 4 och 12 km. På den kortare distansen tror jag han främst kommer utmanas av sin klubbkamrat Nacerddine Hallil samt Eric Senoski. På den längre distansen, 12km, utmanas han nog främst av Mikael Ekvall, Eric Senoski (om han dublerar) samt kanske Daniel Woldu. För min egen del riktar jag in mig på en placering liknande vid de tidigare årens vilket skulle innebära en plats mellan 10 till 14.

Det stora orosmomentet är banans underlag i kombination med regn. Banan, som alltid är ett 2km-varv, går uteslutande på gräs med lite kupering. Avsaknaden av höjdmeter gynnar banlöpare som i reglel är bättre tempotränade men svagare i terräng. Gräsunderlaget är dock en svårberäknad faktor. Att springa på gräs är ganska annorlunda mot såväl asfalt, grus som tartan. Mitt lopp går sist av alla på söndagseftermiddagen. Om det regnar under helgen kommer banan säkerligen bli ordentligt uppspungen med lervälling som följd. Dessvärre äger jag inte några cross country-skor (terräng-skor med spikar) och har således lite ångest och huvudbry rörande skovalet till tävlingen. Antingen kör jag med mina vanliga tävlingsskor med förmodat taskigt grepp och fäste eller så dammar jag av mina avlagda spikskor. Dessa saknar dock helt dämpning och kan resultera i stelopererade vader efter loppet vilket så klart ökar skaderisken inför Asics Stockholm Marathon. Det ska tilläggas att underlaget så klart är relativt mjukt om det är gräs och lera men åt andra sidan har jag aldrig sprungit längre än 5000m på bana med spik och då alltid haft ordenligt ont i vaderna efteråt.

1 kommentar:

Anonym sa...

9 plats antar det är godkänt. /Martin