2012-04-25

Snackisar

Dagens bestod av två stycken snackisar. Först ut var det dagen då Kent äntligen släppte ett nytt album. Jag har så länge jag kan minnas varit ett stort fan av deras musik och således har jag under dagen lyssnat igenom albumet åtskilliga gånger. Första intrycket är ett stabilt nytt album med det patenterade Kent-soundet och Jocke Bergs falsett röst.

Dagens andra snackis damp ner under eftermiddagen då Kenya äntligen presenterade sin laguttagning till deras OS-trupp. Framför allt herrarnas lag har det sedan hösten förra året spekulerats vilt om vilka som skulle tas ut. De har en extremt bred trupp med fantastiska löpare.

De löpare som tillslut blev uttagna var kanske lite överraskande. Först ut var Abel Kirui, den dubble och regerande världsmästaren som dock föll igenom under London Marathon i år under loppets slutskede från en andraplats till en sjätteplats. Den löpare som kanske överraskade mest var Moses Mosop som sprang in som trea i Rotterdam Marathon på 'blygsamma' 2:05.03. Den tredje löparen blev Wilson Kipsang också känd som fyrasekundermannen. Kipsang vann i fjol Frankfurt Marathon men som förtretligt missade världsrekordet med fyra sekunder (2:03.42) och förra helgen vann han London Marathon på 2:04.44 där han återigen missade banrekordet med fyra sekunder. Man kan ju spekulera lite i hur mycket dessa 2x4 sekunder kostat honom. Att sätta ett världsrekord och banrekord brukar alltid generera ganska saftiga prischeckar av arrangören.

Denna uttagning innebar märkligt nog att Kenya lämnar världens snabbaste man på marathonsträckan hemma. Geoffrey Mutai sprang in på 2:03.02 i fjol på Boston Marathon som dock inte är godkänd för att sätta rekord på. Senare samma höst krossade banrekordet med över två och en halv minut på New York Marathon med 2:05.05. I år bröt han dock Boston på grund av magproblem förmodligen orsakade av den extrema hetta som rådde under loppet. Även den nuvarande världsrekordhållaren Patrick Makau får stanna hemma. Makau satte nytt världsrekord i fjol på Berlin Marathon med 2:03.38 men bröt London Marathon i år på grund av smärta i vänsterbenet. Och det skulle visa sig vara ödesdigert. Han fick ingen OS-biljett.

Som sagt, en ganska överraskande och kontroversiell uttagning och det kommer säkert snackas en hel del om denna. Jag ser dock fortfarande fram emot OS-maran extremt mycket. Den kommer verkligen bli något extra. Dessvärre när jag tänker på OS-maran så kommer jag också att tänka på den fantastiske löparen Samuel Wanjiru som så onödigt och tragiskt omkom i fjol. Wanjirus guld från Peking-OS var en enorm prestation. Trots mördande hetta satte han upp ett galet tempo direkt från start och fullkomligt slaktade alla konkurrenter. Väldigt strongt gjort och framför allt extremt ovanligt i mästerskap.

Läs mer om Wanjirus onödiga bortgång här.
Och på iaaf.org hemsa kan ni läsa mer om Kenyas OS-uttagning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den löpare som kanske överraskade mest var Moses Mosop som sprang in som trea (efter två andra landsmän!) i Rotterdam Marathon på 'blygsamma' 2:05.03.

Var han inte 3a med 2 st Etiopier framför sig?
/Daniel

Patrik Engström sa...

Daniel:

Du har så rätt så rätt! Jag är helt ute och cyklar. Minnet är inte på sitt bästa humör när man sent på kvällen försöker komponera ett blogginlägg samtidigt som man kikar på CL-fotbollen. Tack för upplysningen, jag ändrar direkt i bloggposten. Tack!

Rejsrapport från Rotterdam: http://www.abnamromarathonrotterdam.com/report-2012/report