2012-04-20

Terrängförberedelser

Fredag och bara en dag kvar innan det är tävlingsdags igen. Det har dragit ihop sig för den korta och intensiva terrängsäsongen på våren och först ut i tävlingarna är Terräng-DM. Självfallet inte en prioriterad tävling men det kan vara bra att få en genomkörare innan Terräng-SM nästa helg i Linköping där majoriteten av svenska elitlöparna kommer visa upp sig.

Precis som föregående år har jag i samråd med Coachen valt att ställa upp i den korta disciplinen 4 km då motståndet på den långa (12 km) i Stockholmsregionen ofta brukar vara svagt. till Terräng-SM nästa helg blir det dock en start i den långa disciplinen där jag är aningen bättre förberedd med hänsyn till min marathonträning.

I tisdags körde jag ett intervallpass i Ursvik där Terräng-DM ska gå. På 2km-varvet körde jag 10x1000m i progressivt ökande fart. Underlaget var redan då mycket tungt och löst vilket resulterade i att frånskjutet blev väldigt lidande. Mitt på varvet möttes jag dessutom av en mindre sjö som inte (eller med stora problem) gick att forcera. Jag fick hastigt och lustigt lägga om bansträckningen. Nackdelen med detta var att den nya sträckningen blev ytterligare tuffare med mer klättring. Detta ledde till att jag fick lägga betydligt mer energi på att hålla målfarten för skissen än jag räknat med. Höll planen ungefär till sjunde tusingen men sista tredjedelen handlade det bara om att inte tappa för mycket. Märkligt hur mycket underlaget kan påverka.

Under veckan gick jag sedan och funderade lite på hur arrangören skulle hantera det faktum att det låg en mindre sjö mitt på banan. När det gäller terräng så är det ju varvbana som gäller och sjön skulle således behöva forceras flera gånger. Sedan har det som bekant varit ostadigt väder sedan i tisdags, inte minst idag då det både vräkt ner regn och snöat. Idag blev jag dock informerad om att arrangören på grund av vädret tvingats lägga om banan. Eftersom jag känner Ursvikterrängen utan och innan så har jag en ganska bra känsla för hur den kommer se ut. Hur som helst så lär det bli ordentligt grisigt imorgon. Det lär varken gå särskilt snabbt eller se snyggt ut men förhoppningen är att bli ordentligt trött och finslipa upp terrängkapaciteten lite ytterligare innan nästa helgs stora showdown i Linköping.