2012-05-31

Inför Stockholm Marathon

Det är bara två dagar kvar till Stockholm Marathon och det är således dags att mer i detalj börja studera konkurrenterna samt vilket väder som kommer bjudas på under tävlingsdagen. Väderprognoserna skvallrar om kall temperatur, skurar och en hel del vind. Ingen direkt räkmacka och det är säkert en och annan som kommer känna efter lite för mycket sista milen eller öppna i ett tempo anpassat för idealiska förhållanden. Här gäller det alltså att hålla huvudet kallt och ha taktiken glasklar för hur loppet ska avlöpas.

Vad gäller tätlöparna så finns det stor risk i år att banrekordet hotas. Det rycktas om att eftersom det inte finns någon svensk som teoretiskt kan slås om förstaplatsen så har man i år kontrakterat upp en hel del riktigt vassa afrikaner. Jag känner inte till dessa närmare och väljer därför att inte spekulera i vilka som kommer vara aktuella för de främsta placeringarna. Mer intressant är istället att studera det svenska startfältet i SM-klassen. Nedan redogör jag för de svenskar jag tror kommer placera sig högst upp i resultatlistan på lördag:

Daniel Woldu:
Den regerande svenske mästaren som i fjol verkligen fick till ett kanonlopp i Stockholm med 2:19.32. Till årets säsong bytte han dock klubbtillhörighet från Spåret till Bajen och inledde säsongen starkt med att sänka sitt personbästa ner till 2:18.30. Sedan dess har det dock varit lite tyst om Woldu. På Terräng-SM såg han högst mänsklig ut och klev av efter redan två varv. Inte heller ställde han upp i Göteborgsvarvet som i år var halvmarathon-SM. Hans form är således lite osäker. Kommer dock Woldu upp i närheten av sin vanliga kapacitet så tar han hem guldet i år igen utan större problem. Nycklen till detta är nog hur hårt han väljer att öppna. Väljer han att följa tätkenyanerna på låga 1:06 halvvägs så är risken stor att han parkerar runt 30 km. Håller han bara i handbromsen en aning de inledande första 20 kilometerna och främst fokuserar på motståndet från svenskarna så ska det inte vara några problem för honom att skaka av sig eventuella förföljare under den avslutande hälften.

Fredrik Uhrbom:
Den numera lika flitigt bloggande som tävlande Uhrbom tillhör utan tvekan kandidaterna till SM-medaljerna. Uhrbom har stygga personbästan på alla distanser från 1500m upp till marathon och är rutinerad som få. Bara i år han hunnit med en mara, tre halvmaror, dubblering på Terräng-DM och tripplering under Terräng-SM och har även belönats med SM-silver på halvmarathondistansen. Uhrbom är genomtränad och har en väldigt hög lägstanivå. Ubrbom slipper favoritskapet men är ändå i mina ögon den som bör ta hem SM-silvret.

David Nilsson:
Tvåan från i fjol har haft en lite strulig vår och försäsong då skador och sjukdomar har satt käppar i hjulet för David. Han är dock väldigt lättränad och brukar kunna chocka kroppen med några demonpass och sedan vara tillbaka i gammal god form. Situationen var nästan likadan inför Lidingöloppet i fjol. Efter en lite försiktig öppning malde han dock ner allt svenskt motstånd, satte ett nytt pers med över två minuter och blev förste svensk för andra året i rad. Att David har en extremt hög kapacitet vet alla och hade han fått förbereda sig exakt som han önskat skulle han säkert kunna utmana Woldu. Nu blir det nog en kamp om att försvara silvret och där lär det bli väldigt jämnt mellan honom och Uhrbom.

Lars Johansson:
Trots sina unga år är Lars Johansson en otroligt rutinerad marathonlöpare. Hans personbästa är så bra som 2:17.33 från Barcelona 2010 och självfallet har han kapacitet att slåss om de ädlaste valörerna. Det som talar emot Lars är att han besvärats av en segdragen skada som inte riktigt vill läka ut. Lars har dock precis som David börjat röra på sig för ett tag sedan och skådats i resultatlistor. En annan nog så viktig aspekt att ta med i beaktning är att Lars aldrig riktigt fått till det i Stockholm Marathon trots ganska många starter. Traditionens makt är som ni vet stor men kanske kan han bryta denna trend i år?

Emil Lerdahl:
En av de löpare som gick framåt kraftigt i fjol var Emil Lerdahl som pulvriserade i stort sett alla sina tidigare personbästan på distanser från 3000m upp till marathon. Våren präglades dock av en strulande hälsena men Lerdahl visade tänderna direkt på Terräng-SM och följde sedan upp det med en stabil insats på Göteborgsvarvet. Lerdahl kommer säkert spänna bågen mot de ädlare valörerna och har han en dag då det klaffar så blir han mycket svår att tas med.

Kristoffer Österlund:
Den extremt rutinerade och sympatiske marathonlöparen Österlund ska man aldrig räkna bort. Tvåfaldig EM-löpare och dessutom med ett så styggt personbästa som 2:20.06. Österlund tävlade på två distanser under Terräng-SM, Veteran M35 (8km) och 12km dagen efter. Terräng är inte riktigt Österlunds favorit disciplin så man ska ta hans resultat därifrån med en nya salt. Får han bara hård fin (och helst flack) asfalt så kan han växla upp ett hårt tempo över de 42 km som ska avverkas.

Fredrik Johansson:
Fredrik är en av två bubblare eller outsiders i årets startfält. Fredrik är en klok löpare som alltid gör stabila insatser och har på senare tid visat att han även är att räkna med på de lite längre distanserna på landsväg. Jag har egentligen tävlat ganska få gånger mot honom. Jag har inriktat mig mot de längre loppen medan han sprungit kortare sträckor oftast på bana. I år kom dock Fredrik inte till start på Terräng-SM utan vässade formen enbart mot Göteborgsvarvet där han imponerade kraftigt med en femteplats i SM-sammandraget och inte minst den grymma tiden 1:07.31. Denna prestation indikerar absolut att Fredrik har möjlighet att utmana de främsta på lördag. Frågan är dock hur han klarar av den längre sträckan och den lite bristfälliga rutinen.

Andreas Fahlén:
Den sista bubblaren jag väljer att plocka ut ur årets startfält är Umeås Andreas Fahlén. Även han visade form och framfötter på Terräng-SM och följde sedan upp det med en strong insats på Göteborgsvarvet med 1:08.39. Jag har inte full koll på Fahléns inriktning eller träning men har inte sett honom i några resultatlistor från marathon. Kanske är det så att han debuterar på marathonsträckan i årets Stockholm marathon?

Vill ni läsa några andra personers tankar angående startfältet till årets Stockholm Marathon så rekommenderar jag följande:

Fredrik Uhrboms blogg på Löpning för alla »

Slangs blogg »

Daniel Norbergs blogg på marathon.se »

6 kommentarer:

Johan B sa...

Riktigt kul läsning! Ska också bli roligt att stämma av efteråt mot utfallet.

Utelämnade du Enhörnas Linus Nilsson avsiktligt?

Till sist undrar jag om det inte var i Sevilla 2007 som Lars Johansson satte pers?

Patrik Engström sa...

Johan B:

Jag tvekade länge angående Linus Nilsson. Han har goda personbästan och är alltid genomtränad mot de längre distanserna. Han har dock dragits med en muskelirritation i ena vaden efter sin mara i Nordkorea och missade både Terräng-SM och Varvet. Senast jag pratade med honom var han inte säker på start. Med tanke på dessa förberedelser så skrev jag inget om honom men visst är han en som kan blanda sig i tätstriden!

Vad gäller Lars Johansson så har du delvis rätt. Det var ju i Sevilla där han tävlat flitigt och även har satt sitt personbästa på. Året är dock 2010 och inte 2007.

http://www.friidrott.se/rs/arsbasta.aspx?season=20&class=m

Anonym sa...

Patrik Engström:

Tror att Mr Engström blir att räkna med då SM medaljerna skall fördelas. De som följt bloggen under våren, vet vilka demonpass han överlevt. Inte mycket har gått fel i planeringen inför morgondagen. 43 km på 2,32 för någon vecka sedan på träning!! säger allt!! Patrik detta är din chans att ta hem en SM medalj till det Engströmska hemmet!! Ge benet imorrn.............

Johan B sa...

Visade sig att du gjort en klockrent analys!

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

raybanoutlet001 sa...

michael kors purses
ugg outlet
nike huarache
ugg outlet
michael kors handbags
nike tn
kobe 9
nike shoes
nhl jerseys
coach outlet store