2012-05-24

Uppv. 15' @4:00, 75' @3:23

Igår var det dags för ett av de sista hårda passen innan nästa veckas Stockholm Marathon. Så sent som i lördags var det en hyfsad urladdning med mitt dubbelblock (läs mer om det här). Kroppen hade alltså fått tre dagar med ren distans att återhämta sig på och benen kändes utvilade och som att de absorberat träningen ordentligt.

Ute var det riktigt sommarvarmt vilket jag egentligen välkomnade. Även om de första väderprognoserna skvallrat om det motsatta så finns det trots allt en överhängande risk att Stockholm Marathon avgörs i hög sommarvärme vilket gjorde att jag helt enkelt ville träna lite på att springa under sådana premisser. Skissen från Coachen var satt till: Uppv. 15', 75' @3:30. Alltså en uppvärmning i fri fart under 15 minuter och sedan en snabbdistans över 75 minuter där farten var satt till 3:30/km.

Rullade igång med uppvärmningen och landade in de första 15 minuterna på cirka 4:00/km. Därefter var det dags för den snabba delen av passet och jag hittade ganska snabbt en kontrollerad fart och ansträngning som inledningsvis hamnade runt 3:25-3:26/km. Normalt sett brukar jag snurra runt på ett tempovarv i Silverdal där jag bor men under detta pass valde jag medvetet en annan mer kuperad bansträckning. Stockholm Marathon är som bekant långt ifrån ett flackt marathon och präglas av några kraftiga stigningar och en del ryckiga partier. Gårdagens banprofil matchade detta ganska väl och även om snittfarten säkerligen påverkades av dels sommarvärmen och dels kuperingen så var det helt i plan med vad jag var ute efter.

Milen passerades på 34:10, alltså 3:25-fart och allt kändes bra i benen. Jobbade mig runt via Ulriksdals slott, Överjärva, Helenelund, Kista, Akalla och sedan tillbaka hem via Sollentuna centrum. Avslutade med ett tempovarv runt Silverdal. Känslan i löpningen var riktigt bra och jag lät benen hållas vilket innebar att tempot successivt skruvades upp en aning mot slutet. Halvmaran passerades på 1:11.30 och efter de 75 minuterna hade jag skrapat ihop 22.2 km vilket gav ett snitt på 3:23/km. Lite förvånad över hur lätt och bra allt kändes. Klart jag fick jobba på lite för att hålla farten men det var hela tiden kontrollerat och jag ville inte bara glida igenom detta sista hårda pass innan maran. Jag ville ha lite belastning på ben och pump och förhoppningsvis få ett bra utfall på prestationen. Passet gav som sagt en väldigt positiv känsla om att formen är bra och att den med lite ytterligare finslipning sista veckan med fokus på kost, vila och återhämtning kan bli ännu bättre. Verkligen inspirerande att kunna snyta ur mig ett sådant här pass utan direkta förberedelser. Nu gäller det bara att hålla sig frisk och hel de sista dagarna och få till ett bra sista hårt pass som jag siktar på att genomföra under helgen.

Inga kommentarer: