2012-06-21

Dags för midsommar

Det drar så smått ihop sig för midsommar och den ska enligt normens alla regler enligt den Engströmska familjen tillbringas och firas i Finlandslandet. Planenligt packar vi alltså in oss i bilen i eftermiddag och piper iväg till Färjan som sedan tar oss över havet. Imorgon bitti fortsätter sedan bilresan drygt 20 mil mot en sommarstuga norr om Helsingfors där vi kommer tillbringa midsommaren.

Så klart väldigt trevligt. God mat, gott sällskap och en stor portion vedeldad sauna räknar jag med. Övervinner jag även mina inre demoner kanske jag får totalt frispel och tar ett dopp i sjön. Men det känns lite som om jag frys tillräckligt under Stockholm Marathon och jag ser nog hellre till att vässa upp kroppstemperaturen i saunan istället.

Eftersom jag lättar med löpningen nu ett tag för att ge foten en chans att komma med i matchen igen så är det cykel som gäller i träningsväg. Detta ställde initialt till en hel del problem då Herr Larm som jag tidigare lånat alla sådan lastutrustning av själv var så ofin att dra iväg till sin sommarstuga med alla deras cyklar på taket. Han hjälpte mig dock med inköp av ytterligare ett cykelställ och tack vare en heroisk hjälpinsats av en kollega igår så fick jag strax före tolvstrecket tag på några lasthållare som jag sedan kunde montera upp stället på. Visst är det trevligt med cykel men är det något jag avskyr så är det allt extra meck som krävs för det. Cykel ska med och lastutrustning ska införskaffas eller lånas. Utöver dessa saker är det en drös andra prylar som måste tas med som till exempel trainer, cykelpump och så vidare. Som löpare är men rejält bortskämd vad gäller packning och tillgänglighet. Bara att slänga ner lite kläder och ett par skor och sedan påbörja träningspasset direkt utanför dörren. Men nu får jag liksom skylla mig själv. Det är ju trots allt jag som sabbat min fot och nu får jag stå mitt kast.

Igår hann jag även med att bränna av det första intervallpasset på trainern. Coachen hade skissat upp en kort och ganska intensiv historia enligt: 6x(3'/2'/1'), P: 45''. Alltså sex serier där intervallerna var fallande från tre minuter ner till en minut och pauscyklingen var på 45 sekunder. Kändes lite ovant att pressa på och låren tog en del stryk om jag gick på för hårt. Saknar cykelllåren och den nödvändiga tålighet som krävs för att maxa på intensivt men erfarenhetsmässigt vet jag att dessa komponenter kommer i samma tak som man loggar tillräckligt med cykelmil ute på landsvägarna (eller på trainern). Nu var passets primära fokus att belasta och underhålla pumpen. Förhoppningen är fortfarande att foten blir bättre och inte har någon stressfraktur. Kortsiktigt är det alltså prioriterat att underhållas pumpen istället för uthålligheten. Löpmuskulaturen hinner även den inte förvinna under någon veckas alternativträning, istället får den lite extra tid på att återhämta sig så man kan gå på bra med träningen igen om man skulle bli friskförklarad.

Inga kommentarer: