2012-06-28

Foten och formen

Ja, hur är det med foten? Tja, sedan det positiva beskedet efter magnetröntgen så har jag faktiskt rullat runt med mestadels distans och faktiskt lite kvalité. De första passen sedan veckan på cykeln kändes inte alls bra, varken i fot eller rytmiskt i löpningen.

Innan Sommarspelen testade jag även att belasta foten lite hårdare med ett light anpassat intervallpass. Coachens skiss var satt till: 6/4/4/3/3' @3:20->3:10, Pj: 60''. Alltså, en fallande stege från sex minuter ner till tre minuter där pausjoggen var 60 sekunder och farten svagt progressivt ökande från 3:20/km till 3:10/km.

Självklart kunde jag inte hålla mig utan var alldeles för het på gröten inledningsvis. Landade in alla intervaller mellan 3:05 till 3:10 vilket med tanke på att det spöregnade och blåste en del var helt ok. Det som däremot inte kändes ok var löptekniken och flåset. Löpningen var kantig och ansträngd och även flåsmässigt fick pumpen jobba lite mer än jag räknat med. Detta var helt förståeligt då löpningen brukar kännas så här efter en viss tid uppe på cykelsadeln. Jag tappar lite löpteknik och att sedan springa ner mot låga 3:00-farter underlättar inte direkt situationen. Brukar se dessa första intervallpass efter en skada som dimensionerande och rensande. Man dimensionerar upp flås och teknik och rensar bort lite skit man dragit på sig i systemet efter en del cykelmil i låren. Detta visade sig stämma ganska bra då distanspassen efter detta intervallpass har känts markant bättre och jag hittat tillbaka till flytet i löpningen som är så viktig känna att man med sig i bagaget.

Efter lång och intensiv fundering har jag även bestämt mig för att åka till världensände (Trosa) imorgon kväll och springa stadsloppet där. Detta lopp är ett av årets absoluta höjdpunkter. Jag är inte direkt formtoppad och har egentligen bara pressat ett enda hårt intervallpass sedan Stockholm marathon så milkapaciteten är nog långt ifrån vad den skulle kunna vara. Normalt brukar jag skita i att tävla då jag känner så här och träna hemma på egen hand, men imorgon gör jag ett undantag för just Trosa stadslopp som nästan alltid bjuder på magisk stämning. Dessutom är startfältet riktigt vasst så man kommer få bekänna färg ordentligt. Startlistan skvallrar om Fredrik Uhrbom, Haben Idris, Eric Senorski, Lars Södergård, Tobias Lundgren och Patrik Andersson. Alla riktigt stygga herrar. Inspirerande!