2012-06-04

Stockholm Marathon 2012 - En lektion i kyla

Sitter och försöker samla intryck och tankar efter helgens Stockholm Marathon. Jag vet inte riktigt var eller hur jag ska börja. När jag så här i efterhand tänker tillbaka på loppet känns det nästan overkligt. Det var en upplevelse jag aldrig varit i närheten av under mina år som löpare. Jag har sett lite andra titlar på folks bloggar angående rejset. Det har varit till exempel: Inga dog! Eller: Maran from hell. Jag kan bara hålla med till fullo. Det är nästan svårt att beskriva hur det var där ute, det var som ett slagfält, typ Battlefield Stockholm Marahon.

Under hela fredagen vräkte regnet ner och jag hoppades inombords att detta skulle öppna upp en liten chans till bättre väder på tävlingsdagen. 07:15 vaknade jag av att det bara dammade till i sovrumsfönstret följt av ett regnsmatter. Jag insåg att regnet inte avtagit utan istället intensifierats och att det nu mer eller mindre blåste stormvindar ute. Vet inte hur jag resonerade riktigt men någonstans ungefär här, drygt en timme innan jag klev upp ur sängen, började jag förbereda mig mentalt inför det som jag insåg skulle bli en otroligt tuff resa utmed Stockholms gator.

Samlades en timme innan start i omklädningsrummet inne i Stadion. Lite tryckt stämning, alla fattade vad som väntade där ute. Ändå som vanligt god och kamratlig anda. Man byter några ord med konkurrenterna om hur de tränat på och hur formen är. Uppvärmningen genomförde jag tillsammans med Herr Larm och vi rullade runt drygt tio minuter i Liljansskogen innan jag körde lite löpskolning på inne på Stadion. Sedan var det dags att byta om till start. Föga överraskande var det stora samtalsämnet i omklädningsrummet vilken klädsel man skulle ha under loppet. Jag velade länge och väl precis som vanligt men tillslut valde jag att starta i korta tights, underställ, tävlingslinne och mössa och handskar.

Ute var det mellan tre till fem grader. Till på köpet blåste det otroligt hårt, det ryktades om vindar på drygt 12 m/s och upp till 18 m/s när det blåste som värst. Slutligen öste regnet ner och prognosen var att detta väder skulle hålla i sig under hela loppet och säkert mer därtill. Normalt sett kan man som löpare hantera en eller två av dessa faktorer om de infaller samtidigt. Till exempel kan man stå ut med blåst och regn om det är ganska varmt ute. Men när alla dessa tre faktorer infaller samtidigt, kyla, regn och blåst då har man nästan ingenting att försvara sig med. Inte blir det bättre av att man ska vara ute i upp mot två och en halv timme vilket för nedkylningseffekten får ett stort utslag. Det krävdes alltså ingen doktorsexamen för att begripa att det skulle bli oerhört viktigt att träffa rätt med klädseln en dag som denna. Men samtidigt är det väldigt svårt att klä sig rätt, eller smart kanske jag ska skriva. För mycket kläder på kroppen skyddar kroppen initialt mot kylan men eftersom det regnade så pass hårt så skulle denna klädsel snabbt bli genomsur och därefter lägga sig som en tung och kall hinna över kroppen och nästan påskynda nedkylningseffekten. För lite kläder skulle åt andra sidan att man redan från början vid start skulle frysa hund vilket man inte heller var särskilt sugen på.

Studerade konkurrenterna innan start och noterade att det var lite blandad klädsel men att de flesta dock ändå satt på sig något förstärkningsplagg. Jag själv är väldigt kylslagen av mig och trivdes alltså inte i detta ruskväder. Min (till hälften) japanska genuppsättning föredrar hellre varmt än kallt väder. Normalt sett innan en mara är man lite orolig för den långa och utslagsgivande distansen. Inte i år. Alla mina tankar kretsade kring hur jag skulle klara av att hantera kylan under loppet.

Nåväl, tillslut gick trots allt starten och jag kom iväg bra och fann ganska omgående en klunga att springa tillsammans med. Klungan bestod av Lars Johansson, Emil Lerdahl, Linus Nilsson, Fredrik Johansson och Anders Szalkai. Lars stack dock ifrån oss övriga efter cirka fem kilometer och sedan var det Fredrik, jag och Emil som mestadels höll i taktpinnen under det första varvet. Första milen klockades på 34:17 vilket naturligtvis var för snabbt med tanke på de yttre förhållandena. Men samtidigt hade så gott som alla kilometerskyltar blåst ner under det första varvet och jag kunde inte klocka av några mellantider. I det svåra väder som rådde var det alltså väldigt svårt att lägga en korrekt ansträngningsgrad. Efter första milen sjönk tempot till en mer lämplig fart och vid 15 kilometer anslöt Kristoffer Österlund bakifrån. På Odengatan började han lite överraskande att lägga in några ryck men blev snabbt inplockad igen. Strax efter Fältöversten plockade vi upp en italienare som hängde med en liten stund innan han föll igenom. Vi närmade oss nu halva loppet och jag insåg att vår klunga nu successivt skulle decimeras. Ganska väntat prövade Lerdahl ett ryck och fick omgående en liten lucka. Jag och Fredrik var de som anförde vår klunga men ingen av oss vågade gå på för hårt och täta avståndet. Djurgården är ett kritiskt parti och med tanke på hur hårt det blåste över Gärdet in mot halvmarapasseringen så sjönk tempot en aning då ingen egentligen ville dra. Strax efter att halvan passerats på 1:13.17 splittras vår klunga ytterligare. Fredrik Johansson höjer inte direkt farten utan snarare behåller den vilket gör att Linus, Österlund, Szalkai och italienaren får släppa. Helt plötsligt är det alltså bara Fredrik och jag kvar av vår klunga. Avståndet till de bakom växer snabbt och framför oss drygar Lerdahl ut sitt försprång. Lerdahl är ju sedan några år bofast på nordliga norgebreddgrader och tuggar valspäck dagarna i ända. Det rådande vädret verkade inte bekymra honom nämnvärt och faktum var att han var den som gick absolut bäst av alla svenska elitlöpare under andra halvan av loppet. När vi övriga gick på knäna och höll på att förfrysa alla våra kroppsdelar så skakade han av sig detta och borrade på. Verkligen imponerande!

Ute på Djurgården plockar jag och Fredrik upp en fiskpinnestel Haben Idris som totalparkerat där. Jag led verkligen med honom då det väntade en ganska påfrestande jogg från Djurgårdens nejder tillbaka till Stadion och värmen för honom. Fredrik och jag håller sedan ihop kilometer efter kilometer. Successivt är det dock Fredrik som tar över taktpinnen och anför. Jag försöker hjälpa till på vissa partier men även jag har nu börjat få ordentliga problem med kylan. Alla mina förstärkningsplagg är nu förbrukade. Understället och linnet är genomdränkta och ligger som en kall blöt hinna på kroppen och kyler ner mig. Mössan och vantarna är även de genomsura och skyddar nu ingenting. Och allt jämnt piskar regn och vind oss i ansiktet. Det kändes som om man blev blästrad med iskristaller i fejset. Ut på Södermälarstrand är det nästan overkligt. Vågorna går höga ute på Riddarfjärden och hela gatan är nästan helt tom på publik. Dessa har istället flytt in under broarna som ger lite skydd mot regn och vind. Vid några tillfällen möter jag och Fredrik några kastvindar rakt framifrån och det känns nästan som om jag rör mig bakåt i löpriktningen. Ungefär här är det extremt nära att jag väljer att kliva av men någonstans djupt inom mig manar reptilhjärnan på. Bryta finns inte. Har jag grisat runt nu i drygt 30 km så ska det själva fan till om jag ska kliva av. Dessutom gjorde jag den snabba kalkylen att ta sig kommunalt från Söder tillbaka till Stadion skulle ta längre tid än att ta sig löpandes. Skulle jag alltså kliva så var chansen stor att jag skulle totalhaverera och frysa ihjäl i rännstenen vid Münchenbryggeriet. Alltså fortsatte jag och var nöjd egentligen så länge jag kunde förmå mig att följa Fredrik som nu mer och mer stod för allt dragjobb.

Strax innan 33 kilometer och stigningen upp för Västerbron börjar mitt vänstra baklår ömma och strejka. Normalt sett brukar det vara framsida lår som tar mycket stryk och blir påfrestad mot slutet av ett marathonlopp. Inte nu, på grund av kylan så är tempot ganska lågt och jag är inte i närheten av ansträngd pulsmässigt. Men eftersom jag i varje frånskjut skvätt upp kallvatten mot baksida lår är de nu så nerkylda att de börjat krampa. Hoppas innerligen att låret ska hålla hela vägen in till mål och kan inte riktigt ta ut ett fullt löpsteg. Jag har även börjat skaka tänder något enormt och kan inte längre göra en normal armpendling. I varje steg hugger det i bröstet av köldskakningar och jag nästan hulkar mig framåt.

Vid 35 kilometer gör Fredrik en liten men ack så tung fartökning över någon kilometer och jag har ingen som helst chans att svara. Nu handlar det bara om att forcera kilometer för kilometer och inte tappa för mycket fart. Strax efter detta passerar jag en skakande Daniel Woldu som står lutad mot en bil utmed Norrmälarstrand. Sedan följer några kilometer där det bara dräller av afrikaner där ljuset slocknat för länge sedan. De ser så sjukt olyckliga ut och bilden av små lättklädda afrikaner i detta karga vinterlandskap som Stockholm bjöd på under lördagen ser helt surrealistiskt ut. Afrikanerna har nästan alltid en optimal kroppsvikt för att springa långt. Detta gällde inte under årets Stockholm Marathon och det är nog ingen högoddsare att någon av dessa afrikaner någonsin ens kommer överväga att komma tillbaka till vårt land för att springa något lopp.

Uppför Torsgatan får jag syn på ett gulsvart Enhörna-linne och inser att det är Lars Johansson som nu tappat fart och faller som en sten genom fältet. När jag passerar honom raglar han okontrollerat över gatan och blir tillslut uppfångad av några i publiken. Det ser väldigt obehagligt ut och jag inser att även jag inom kort kanske kommer bete mig på samma sätt. Efter loppet fick jag reda på att Lars behövt åka in till lasarettet med ambulans och att det där konstaterades att han hade en kroppstemperatur på 32 grader.

Jag fortsätter passera några havererade afrikaner och vid 40km-skylten börjar jag så sakteligen inse att jag kanske kommer ta mig in i mål trots allt. Rolle från klubben dyker upp på sin cykel och skriker peppord till mig. Detta uppskattas och ger lite extra energi till muskelminnet som kan stappla på en liten bit till. Jag får rapporter om SM-placeringar och totalplaceringar men det handlar nu bara om att beta av minut för minut utan att frysa ihjäl och utan att få låret att krampa ihop. Fredrik är fortfarande bara en liten bit framför mig, uppenbarligen lider han också av kylan men det är liksom inte tal om att försöka täta hans försprång. Vid Sturegatan vet jag att det Kingis som är speaker och han gör ett så sjukt uppskattat jobb med sina peppningar. Inte bara det att han faktiskt känner till oss löpare vid utseende, han eldar på och ingjuter lite extra styrka den sista återstående biten in till Stadion.

Väl inne på Stadion känns det nästan overkligt att jag lyckats ta mig dit. Jag tar mig samman de sista återstående 200 meterna och klappar händerna och tackar publiken som visar sitt bifall. Jag går i mål på 2:29.56, en 11e plats totalt och en SM-5 placering. Ofattbart nöjd över att jag faktiskt bara tagit mig i mål, trodde aldrig jag skulle vara glad över en sub 2:30-tid men de extrema förhållandena påverkade loppet otroligt mycket. Blicken på de som tagit sig i mål är nästan chockartad. Alla är helt tomma, totalt nerkörda i källaren. Lerdahl har gått som ett spjut under andra varvet och blivit belönad med ett SM-silver. David Nilsson hade det tungt mot slutet men fick till slut bronset. Fredrik går i mål lite drygt 20 sekunder före mig och blir SM-fyra. Själv är jag (återigen) ungefär en minut i från en SM-medalj. Jag möts upp av Coachen och lyckas precis sluddra ur mig nåt i stil om att jag måste in i värmen. Tar mig in i omklädningsrummet i Stadion och skakar så fruktansvärt i kroppen att jag nästan inte får av mig kläderna. Finmotoriken var liksom inte som den brukade vara och vetskapen om att duschen bara är några få sekunder borta gör att jag nästan får spel. Kommer in i duschen ungefär samtidigt som David Nilsson och när det varma vattnet tillslut tinar upp oss så stönar vi båda högt av njutning. Davids dopingkontrollant tittar in i duschen med en förvånad min och undrar vad vi håller på med.

Efter prisutdelningen håller Uhrbom hov inne i omklädningsrummet. Uhrbom var lika stel som han var lycklig. Ni vet de där levande träden (enter) som J.R.R. Toliken skrev om i sin Ringen-trilogi? Jämför man Uhrbom med dessa var enterna att betrakta som graciösa rumänska gymnaster. Men vem bryr sig om detta? Uhrbom tog äntligen sitt första individuella senior SM-guld och jag är verkligen glad för hans skull. Någon har skakat fram en påse chips och ett paket öl som han nu frikostigt bjuder på. Stämningen är på topp. Alla som har tagit sig i mål har liksom upplevt något otroligt och när alla spärrar sedan släpper blir det liksom en ketchupeffekt.

Då jag senare efter hemkomst tittar på tv-inspelningen av loppet så höll jag bokstavligen på att skratta ihjäl mig då jag lyssnade på Uhrboms segerintervju. På frågan om varför han gick upp till spets i ledarklungan efter 15 km svarade han att hans flickvän skulle stå och heja på honom just där och därför ville han visa upp sig. En annan episk kommentar fällde David Nilsson under sin intervju: "Det var så jä... fruktansvärt jobbigt där ute. Jag har inga ord. Jag höll på att tuppa av efter 28 kilometer. Jag vet faktiskt inte varför jag fortsatte. Jag var riktigt nära att stiga av men det hade varit så jäkla kallt." Jag förstår exakt hur han kände och att höra någon annan uttrycka detta i en direktsändning var ofattbart roligt. Under ett marathonlopp möts man av ett antal svackor som man måste försöka hantera. Under årets Stockholm Marathon var det bara en enda lång svacka. Det var som ett slagfält utmed vissa delar av banan, helt inhumant. Om några år då jag blickar tillbaka på min löpkarriär så kommer detta lopp definitivt att sticka ut från mängden.

Jag vill passa på att tacka alla som peppat mig och gratulerat mig. Tack vill jag även rikta de i klubben som trotsade vädrets makter och hjälpte till med västkelangningen. Vidare vill jag också tacka publiken och banfunktionärerna utmed Stockholm gator för ett fantastiskt stöd.

Jag vill avsluta denna exceptionellt långa rejsrapport med en fantastisk bild som jag fick som MMS kvällen innan maran. Bilden kom från Uhrbom och hade texten: Nu börjar kostladdningen. Resultatet? SM-guld så klart.

Uhrboms kostladdning kvällen innan Stockholm Marathon!

53 kommentarer:

Anonym sa...

Grymt. Tack för en fin rapport Patrik och grattis till en femteplats på SM. Det är riktigt bra!

Anonym sa...

Grymt. Tack för en fin rapport Patrik och grattis till en femteplats på SM. Det är riktigt bra!

Unknown sa...

Grymt bra summering av dagen D, en copy/paste på hur jag jag upplevde loppet. Det är bara att bryta ihop och komma igen!!

swyzak sa...

Fan sån jefla rapport, det var nog det mest andra världskrigsmässiga jag läst sedan jag själv skrev Battlefield Lidingö 2007 (tror jag det var)
http://swyzak.bloggagratis.se/2007/09/30/295628-battlefield-lidingo/
Och en enorm prestation verkligen, trodde det var ett skämt av Uhris att dom hittat Lasse med 32 graders kroppstemp... Uppenbarligen inte, läskig skit... Nå´n som hört nåt mer hur det är med honom..?

pilla sa...

Grattis till 5:e platsen! Starkt kämpat i ovädret

MMS sa...

Vilken underbar text om ert "jävliga" lopp! Fantastiskt att nu genomförde loppet!

Marie sa...

Skräckblandat och samtidigt fantastiskt underhållande att läsa! Återigen grymt imponerande prestation av dig - det var riktigt mäktigt faktiskt att från tvsoffan se din bekanta skepnad springa i mål på stadion! Vi hade mormor Yukie o morfar Janne på besök o applåderade alla när vi såg dig!

Jakob L sa...

Stort tack för ett lika utförligt som skrämmande och målande referat av kampen på Stockholms gator i lördags!

Olov sa...

Bra skrivet och bra krigat i lördags.

Linda E sa...

Ojojoj, bra jobbat! Med tanke på hur illa Fredrik grinade vid slutet av Torsgatan var jag säker på att du skulle ta in på honom - I min värld såg du nästan oberörd ut, men jag förstår att det snarare var ett förfruset ansikte :-)
Grattis till en fenomenalt genomförd mara!

Anonym sa...

Hej Patrik! får gratulera till en bra prestation,

Eftersom din form va på topp å du trivs i varmare väder, tror du att du skulle tagit medalj i bättre väder?

Tyckte sändningen va rätt rolig A Lennart Juhlin är riktigt underhållande, en redan klassiker är jue när han säger, här landade jas planet, varpå Edlund rättar med att det snarare kraschade:)

Hoppas på snabb återhämtning å att du får en fortsatt bra säsong, hälsar Thomas.

Martin sa...

Grymt inlägg, man undrar hur kenyanerna tänker på flyget hem, detta var ju uppfriskande ses nästa år grabbar?

Staffan sa...

Mäktig rapport från ett märkligt lopp, haha, jag såg på TV4 Play i efterhand Kenyanen med startnummer 1 gå i mål efter en andra halva på ca 1:30, där kan man verkligen snacka om att lampan slocknat :)

Starkt krigat att fullfölja hela vägen trots den übertunga känslan! Det märkliga med mitt eget lopp var att jag faktiskt inte hade några svackor utan bara sprang på, inte en enda gång tänkte jag tanken på att sakta ner eller kliva av.

Hur går tankarna nu när du inte fick visa din marakapacitet i Stockholm och inte heller fick starta i Sevilla? Ändå fokus på LL till hösten eller vill du istället springa en höstmara?

Anonym sa...

Suveränt skrivet och bra löpt! Må du få springa många varma och soliga lopp framöver.

Ellinors dröm sa...

Jag fryyhyyhyyyser när jag läser.
Vilka kämpar ni vari lördags och tack för välskriven inside-rapport

Jonas Buud sa...

Tyckte att det var grymt kul att vara i Durban i Sydafrika och lyckas hitta en tv kanal som sänder loppet. Själv hade vi sol och 25 grader. Tyvärr gick inte mitt lopp som jag hade hoppats.

Patrik Engström sa...

Jag vill passa på att tacka alla för snälla och värmande kommentarer. Det var tufft där ute. Men desto mer man tar ut sig under en tävling desto större blir belöningen då man väl tar sig till mål.

Thomas:
Oerhört svårt att spekulera i om jag fått en bättre placering om det varit ett värmelopp. Kanske. Jag trivs åtminstone med och hanterar värme mycket bättre än kyla. Min snabba analys är att ett lopp i kyla resulterar i att fler afrikaner trillar bort. Ett värmelopp klarar de av bättre medan vi svenskar får betydligt större problem då. Ett värmelopp hade kanske resulterat i en sämre totalplacering för mig men bättre SM-placering. Men ska det räcka till medalj är det oerhört mycket som måste klaffa. Man måste ha perfekta förberedelser och en dag då allt klaffar medan de konkurrenter som faktiskt är starkare löpare måste begå någon form av individuellt misstag under loppet som gör att man drar längsta strået. Jag är väldigt ödmjuk inför distansen och konkurrenterna. Att jag ens figurerar i snacket om SM-medaljerna tycker jag är overkligt och samtidigt väldigt smickrande. Men får man vara hel och träna på gott och fortsätta utvecklas så kanske drömmen en dag slår in...

Staffan:
Grattis till en grym prestation! Jag har haft lite oflyt med mina maror i år. Sevilla var jag inriktad mot en bra tid men där satte Spaniens förbund käppar i hjulet och jag tilläts inte komma till start. Stockholm marathon präglades extremt hårt av vädret som självklart påverkade tiderna. Jag tycker ändå att jag visade lite av marakapaciteten. Sub 2:30 på Stockholms inte allt för snabba mara med de yttre fruktansvärda förhållanden som rådde är jag väldigt nöjd med. Jag tror lätt man hade kunnat dra av sex minuter på sluttiden om det varit bra väder och då är det helt plötsligt en bra insats. Tittar man historiskt på vilka tider som gett SM-medaljer så brukar de ligga markant högre. Titta på sammanställningen som jag gjort:
http://patrik.familyengstrom.com/2011/06/reflektioner.html

Vad gäller framtida planer så måste jag smälta det hör lite först. Men som det ser ut nu blir det Trosa stadslopp, Midnattsloppet och sedan kanske kanske SM på Stadion om jag lyckas vässa upp suget efter att springa på bana och milformen infinner sig. Under hösten tror jag att jag gör ännu ett försök att få till en bra tid på LL (har inte än fått till det riktigt där). Sedan avslutar jag nog med Hässelbyloppet innan jag påbörjar en uppbyggnadsperiod inför Tokyo marathon i feb 2013.

Eller så skiter jag i LL och satsar på en snabb höstmara! ;)

Thomas sa...

Ok då förstår jag bättre, får tacka för spänningen. Satt framför tvn å samtidigt körde jag leadingboard på datorn du tog ju in hela tiden på David Nilsson sista biten, ruggit spännande. Men kanske då i bättre väder hade du inte släppt iväg Lerdahl när han ryckte i mitten på loppet/Thomas.

Niklas Häggström sa...

Tack för en mycket välskriven rapport. Det var vidrigt men du kan ändå vara lycklig för att du stod i duschen kvart(?) efter loppet. Att hämta kläder på Östermalms IP och försöka få på sig torra kläder var 45 min mardröm.

Patrik Engström sa...

Thomas:
TV och leaderboard låter som en grym kombination. Man skulle ju önska att TV-4 skulle använda sig av samma rapporter under sändningen. Man kan till viss del förstå deras motivering att de inte har ekonomi för att ha flera motocyklister med tv-bevakning på SM-klassen men att inte vid varje femma visa upp mellantider från totalställningen och SM är minst sagt dåligt tycker jag.

Vad gäller Lerdahl så tror jag inte vi hade släppt honom så lätt strax innan hälften. Det var tempot som satte hinder utan mer att man började frysa och inte ville upp och dra i motvinden. Svårt val, att gå för hårt där hade kanske inneburit parkering vid Södermälarstrand.

Niklas:
Jag lider fullt med dig. Och tanken slog mig faktiskt då jag knallade ut från Stadion för att åka hem. Att gå i mål och sedan behöva ta sig till Östermalms IP och hämta ut kläder och sedan byta om. Det hade jag nog inte fixat. Jag är alltså otroligt imponerad av alla som faktiskt trotsade vädret och ställde sig på startlinjen, tog sig i mål och klarade av att byta om efteråt. Helt galet.

Jag vet inte hur länge jag stod i duchen men ett bra tag var det i allafall. Det jag däremot kommer ihåg var hur svårt mina händer skakade. Duschknappen var av touch-typ (sådana där de har på simhallarna). Jag var alltså tvungen att under en liten sekund hålla fingret mot knappen innan duschen startade. Problemet var bara att jag skakade så svårt att det var omöjligt att få dit ett litet finger. Det blev mer som morse-alfabet mot touch-knappen och det fungerade inte. Till slut sket jag i det och lutade hela armen/axeln mot den. Det fungerade till slut! :)

Patrik Engström sa...

Thomas:
TV och leaderboard låter som en grym kombination. Man skulle ju önska att TV-4 skulle använda sig av samma rapporter under sändningen. Man kan till viss del förstå deras motivering att de inte har ekonomi för att ha flera motocyklister med tv-bevakning på SM-klassen men att inte vid varje femma visa upp mellantider från totalställningen och SM är minst sagt dåligt tycker jag.

Vad gäller Lerdahl så tror jag inte vi hade släppt honom så lätt strax innan hälften. Det var tempot som satte hinder utan mer att man började frysa och inte ville upp och dra i motvinden. Svårt val, att gå för hårt där hade kanske inneburit parkering vid Södermälarstrand.

Niklas:
Jag lider fullt med dig. Och tanken slog mig faktiskt då jag knallade ut från Stadion för att åka hem. Att gå i mål och sedan behöva ta sig till Östermalms IP och hämta ut kläder och sedan byta om. Det hade jag nog inte fixat. Jag är alltså otroligt imponerad av alla som faktiskt trotsade vädret och ställde sig på startlinjen, tog sig i mål och klarade av att byta om efteråt. Helt galet.

Jag vet inte hur länge jag stod i duchen men ett bra tag var det i allafall. Det jag däremot kommer ihåg var hur svårt mina händer skakade. Duschknappen var av touch-typ (sådana där de har på simhallarna). Jag var alltså tvungen att under en liten sekund hålla fingret mot knappen innan duschen startade. Problemet var bara att jag skakade så svårt att det var omöjligt att få dit ett litet finger. Det blev mer som morse-alfabet mot touch-knappen och det fungerade inte. Till slut sket jag i det och lutade hela armen/axeln mot den. Det fungerade till slut! :)

Mårten Westberg sa...

Vilken härlig rapport från det marathonlopp som det kommer gå flest historier om under många, många år framöver!

Under loppet var jag verkligen inte avundsjuk på er som sprang, men nu är jag det.

Du skriver lika bra som du springer!

Thomas sa...

Jag håller med om att sändningen inte var av högsta kvalite, och att de skulle haft bättre koll på sm striden, nu när man följer sverige eliten och har ganska bra koll på de flesta och kan läsa deras bloggar med mera så ökar ju intresset och man vill kunna följa striden bättre/Thomas.

Cedric sa...

Tack för en inspirerande, rolig och detaljrik läsning. Ligger i solen på en grekisk strand och fryser när jag läser ditt blogginlägg. Lider också med Haben... Djurgården var inget bra ställe att bryta på i lördags.

Patrik Engström sa...

Mårten:

Tack för dina snälla ord! Loppet var verkligen en unik upplevelse och kommer nog figurera som någon form av referens i framtiden. Har för mig att jag såg dig stå och heja utmed banan under loppet iklädd stiliga, varma och torra kläder med ett paraply i handen. Jag var rätt sugen på torra kläder då...

Cédric:
Varm strand i Grekland? Ah, det låter extremt lockande. Hoppas du får tina upp där ordentligt. Finns det bra träningsmöjligheter? Hur ser ditt tävlingsprogram ut framöver?

Cedric sa...

Nyss tillbaka i Stockholm efter en vecka i Grekland. Jag missade Frankrikes match då vi satte på 10000m höjd under matchen... Jag hade planerat att kunna se matchen men flyget var försenat med 4 timmar. :-(

Fram till onsdag blev det ingen träning då jag fortfarande inte var återställd från min förkylning som smög in dagarna före maran och bröt ut helt efter loppet. Sedan har jag kunnat köra några 2 milspass i solen mitt på dagen när solen var som starkast. Det blir säkert bra värmeträning till Jubileums Marathon där jag självklart önskar så varmt som möjligt väder. :)

Springer du Jubileums Marathon?

Patrik Engström sa...

Cédric:

Låter som ett perfekt träningsupplägg för att klara av värme vilket med ganska stor sannolikhet kommer prägla Jubileums maran.

Jag kommer inte springa den utan fokuserar på att få upp lite fart nu och kanske göra en start på SM senare i sommar om fart och sug infinner sig. Ni springer dock nästan förbi mig där jag bor (Silverdal) så jag kommer säkert vara där och heja på dig. Lycka till!

Unknown sa...

shijun 7.2
abercrombie
knockoff watches
abercrombie
jordan 4 retro
fendi bags
prada bags
oakley glasses
coach outlet
michael kors
lululemon
louis vuitton handbags uk
christian louboutin sale
adidas running shoes
ralph lauren outlet online
tory burch outlet online
louis vuitton handbags
copy watches
adidas shoes
oakley vault
toms.com
coach factory outlet online
michael kors uk
coco chanel
oakley outlet
new jordans
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet online sale
abercrombie store
oakley outlet
air jordan 8
michael kors outlet
kate spade outlet
abercrombie outlet
louis vuitton handbags
hollister clothing store
coach factory online
kate spade
cheap toms

Unknown sa...

nike free uk
beats headphones
thomas sabo bracelet
real madrid jersey
gucci shoes
michael kors outlet
lacoste polo shirts
adidas wings
tod's shoes
vibram fivefingers
herve leger sale
air jordan gamma blue
cheap snapbacks
mulberry uk
burberry handbags
lululemon outlet
ghd hair
kate spade sale
louis vuitton
kate spade outlet
timberland outlet
michael kors outlet online
prada shoes
mbt shoes
beats headphones
the north face clearance
cheap ray ban sunglasses
karen millen sale
cartier love bracelet
atlanta falcons jersey
mac cosmetics
true religion
rolex watches
washington redskins jerseys
louis vuitton outlet
soccer jerseys
ray ban uk
ray ban aviator
michael kors outlet
michael kors outlet online sale
achang 0713

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
nike tn pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet online
ralph lauren
michael kors uk
mont blanc pens
coach outlet online
prada handbags
cheap jordans for sale
true religion outlet
gucci outlet
michael kors
kate spade uk
kate spade outlet
soccer shoes
air max 95
ed hardy
louboutin pas cher
michael kors bag
abercrombie outlet
coach factory outlet
kate spade
longchamp handbags
cheap ray ban sunglasses
coach outlet
ralph lauren outlet
replica watches cheap
chaussure louboutin
michael kors handbags
pandora outlet
tory burch handbags
oakley sunglasses
pandora jewelry
michael kors outlet online
nike blazer
cheap ray ban sunglasses
michael kors
chanel online shop
ralph lauren uk
soccer jerseys

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

chiefs jersey, http://www.kansascitychiefs.us/
tods shoes,tods shoes sale,tods sale,tods outlet online,tods outlet store,tods factory outlet
raiders jerseys, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletonline.in.net/
mulberry outlet store, http://www.mulberryoutlet.com.co/
oakland raiders jerseys, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
michael kors uk outlet, http://www.michaelkorsoutlet.org.uk/
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasseswholesale.us.com/
nike air foamposite one,foamposite,foamposites,foamposite release 2015,foamposite sneakers,foamposites for sale,foamposite gold
iphone cases, http://www.iphonecase.name/
new balance shoes, http://www.newbalanceshoes.in.net/
coach outlet store, http://www.coachoutletus.us/
nike trainers uk, http://www.niketrainers.me.uk/
adidas outlet, http://www.adidasoutletstore.us.com/
air jordan shoes for sale, http://www.airjordanshoes.us.org/
christian louboutin outlet, http://www.christianlouboutinonline.us.com/
nba jerseys, http://www.nbajerseys.net/
ugg outlet, http://www.winterjackets.us.com/
new york giants jerseys, http://www.newyorkgiants.us/
adidas wings shoes, http://www.adidaswings.net/
ed hardy outlet, http://www.edhardy.us.com/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
cheap toms
gucci borse
ugg boots
true religion
michael kors outlet
air jordan 4
michael kors handbags
coach outlet online
nike free runs
canada goose uk
longchamp outlet
tommy hilfiger outlet
coach outlet online
ed hardy uk
coach outlet store online
nike blazers uk
air jordan shoes
michael kors bags
ghd straighteners
true religion jeans
cheap uggs
michael kors handbags
coach factory
cheap jordans
louis vuitton
jordan retro 13
ray bans
polo outlet
michael kors outlet online
nike store
abercrombie and fitch
louis vuitton handbags
ray bans
toms outlet store
toms shoes
louis vuitton outlet
pandora jewelry
nike air max 90
uggs on sale
louboutin shoes

Unknown sa...

cheap oakley sunglasses
chanel handbags
mont blanc
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
belstaff jackets
tiffany jewellery
michael kors handbags clearance
louis vuitton outlet online
coach outlet
coach outlet store
marc jacobs outlet
hermes belt for men
michael kors outlet store
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
giuseppe zanotti sale
canada goose jackets
ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
michael kors outlet store
chicago bears
bottega veneta outlet online
ralph lauren
christian louboutin
air jordan 13 free shipping
puma shoes
cheap oakley sunglasses
nike air huarache,nike huarache,nike huarache sneakers,nike huarache shoes
ugg boots
ghd hair straighteners
michael kors outlet sale
nfl jerseys wholesale
dddddddddd1106

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

柯云 sa...

2016-01-28keyun
kids lebron shoes
coach outlet store
ugg boots outlet
sunglasses oakley
ugg outlet store
louis vuitton outlet online
adidas originals store
louis vuitton purses
chanel outlet
coach outlet store
michael kors handbags
rolex watches
cheap oakleys
michael kors outlet
ugg australia
coach factory outlet
swarovski crystal
canada goose outlet
canada goose coats
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
abercrombie outlet
jordan shoes
canada goose outlet
abercrombie & fitch
louis vuitton bags
ray-ban sunglasses
tory burch shoes
jordan 11
michael kors
michael kors
mont blanc pens
oakley store
michael kors outlet
retro 11
true religion
louis vuitton outlet
coach outlet
ray ban sunglasses
fitflop clearance

dongdong sa...

oakley sunglasses
fitflop uk
christian louboutin
salvatore ferragamo
ralph lauren pas cher
bottega veneta
air jordans
michael kors outlet
sac longchamp
louis vuitton pas cher
christian louboutin
under armour shoes
coach outlet online
ugg outlet online
coach outlet store online
prada bags
toms outlet store
reebok shoes
cartier glasses
louboutin pas cher
nike huarache
timberland boots
louis vuitton bags
michael kors handbags
ray ban outlet
true religion outlet
reebok uk
ferragamo shoes
ralph lauren outlet
coach factory outlet
longchamp
michael kors outlet
longchamp bag
under armour outlet
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
coach outlet
hollister sale
louboutin
20163.12wengdongdong

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

Unknown sa...تنتشر الحشرات صيفا بسب ارتفاع درجة الحرارة والرطوبة فاغلب مناطق المملكة تعانى من انتشار عدة انواع من الحشرات للتغلب عليها لابد من الاستعانة بشركة مختصة باعمال
مكافحة الحشرات المختلفه فكل حشرة تحتاج الى مبيد خاص بها ليتم القضاء النهائي عليها
يمكنك دوما الاستعانة بافضل شركة مكافحة حشرات بالرياضفهى تقدم افضل مكافحة للحشرات باستخدام افضل المبيدات وبدون مغادرة المكان

وتعد الاول الاشمل في مكافحة الحشرات فهى تعد افضل شركة مكافحة حشرات بابها و افضل واحسن شركة مكافحة الحشرات بالاحساء وافضل شركة مكافحة حشرات بينبعوافضل شركة مكافحة حشرات بالجبيل وافضل شركة مكافحة حشرات بجدة و افضل شركة مكافحة حشرات بمكة وافضل شركة مكافحة حشرات بالخرج وافضل شركة مكافحة حشرات بالقصيموافضل شركة مكافحة حشرات بالخبر وافضل شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة

xumeiqing sa...

2016729meiqing
michael kors outlet online
valentino shoes on sale
yeezy boost 350
christian louboutin shoes
ecco shoes
timberland outlet
coach factory outlet
michael kors outlet
nike huarache trainers
christian louboutin shoes
michael kors outlet clearance
skechers shoes
polo ralph lauren
chaussure louboutin
instyler max
christian louboutin outlet
under armour shoes
nike free run black
levis jeans
canada goose parka
cartier love bracelet
canada goose jackets
versace sunglasses
polo ralph lauren
prada outlet store
ray bans
cheap jordans
uggs
longchamp bags
fitflops
birkenstocks
oakley sunglasses
true religion outlet
ugg boots canada
birkenstock sandals
coach outlet store online
michael kors handbags
supra for sale

Unknown sa...شركة تنظيف بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة رش مبيدات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة شفط بيارات بالدمام
شركة تنظيف بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تنظيف بالخبر
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة شفط بيارات بالخبر
شركة تنظيف بالاحساء
شركة تسليك مجارى بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة تنظيف بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالقطيف

raybanoutlet001 sa...

nike roshe
christian louboutin shoes
michael kors outlet online
gucci borse
nike air huarache
cheap michael kors handbags
kobe 9
michael kors handbags
jordan shoes
moncler jackets

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

Unknown sa...

canada goose jackets
bills jerseys
coach factory outlet
sac longchamp
kansas city chiefs jerseys
canada goose jackets
louis vuitton outlet
nike trainers
seattle seahawks jerseys
yeezy boost 350

Unknown sa...

uggs canada
louis vuitton outlet store
discount oakley sunglasses
discount oakley sunglasses
fitflops sale
louis vuitton purse
true religion outlet store
uggs on sale
oakley sunglasses wholesale
ed hardy outlet
zhi20161225

Unknown sa...

tory burch outlet
hollister clothing
tiffany outlet
nike roshe run
prada handbags
jordan shoes
rolex watches
lululemon pants
tiffany outlet
michael kors handbags
20170218lck

Unknown sa...

seattle seahawks jerseys
michael kors handbags outlet
bears jerseys
cleveland cavaliers jersey
armani exchange outlet
eagles jerseys
rolex watches
carolina jerseys
michael kors outlet clearance
washington redskins jerseys

1111141414 sa...

michael kors handbags
air jordans
adidas nmd
nike air force 1 low
nike roshe run
yeezy shoes
longchamp bags
asics running shoes
yeezy boost
michael kors outlet online

Unknown sa...

curry 3 shoes
adidas yeezy boost
adidas superstar
jordan shoes
lacoste online shop
kyrie shoes
nike air zoom
adidas gazelle
nmd
nike zoom running shoe

chenlina sa...

kate spade outlet
nike air force
cheap uggs
louboutin
canada goose sale
canada goose outlet
oakley vault
true religion jeans
moncler
cheap nhl jerseys
chenina20180108

خدمات منزليه sa...

شركة الصفرات للتنظيف
شركة الصفرات لمكافحة الحشرات بالرياض

Unknown sa...

عزيزى العميل هل تعانى من إنتشار أسراب الحمام والطيور فوق سطح المنزل الخاص بك ؟ هل تبحث عن شركة متخصصة و رائدة لمكافحة الطيور والحمام بالرياض ؟ شركة مكافحة الحمام والطيور بالرياض تقدم لك عميلنا الكريم الحل السريع و الامثل للتخلص من أسراب الحمام التي تنتشر فوق بيتك كما تتنوع خدمات شركة تركيب شبك حمام بالرياض والتى تشتمل على تركيب طارد للحمام فى الرياض فوق أسقف المبانى والمنشآت ، تركيب صناديق لحماية المكيفات من أسراب الحمام والطيور فى الرياض ، المكافحة المستمرة بالاساليب الحديثة ، تركيب شبك على الشبابيك شركة مكافحة حمام بالرياض تسعى دوما إلى توفير خدماتها المتميزة في مجال مكافحة الطيور والحمام فى الكثير من المناطق والمدن المجاورة للرياض .
شركة مكافحة الحمام بالرياض

شركه نظافه بالدمام sa...


تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالدمام بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزت توفرها شركة الجنرال الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالدمام وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الدمام اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة االجنرال للخدمات المنزلية
شركة نقل عفش بالدمام

شركة تسليك مجاري بالدمام

شركة مكافحة حشرات بالدمام

شركه تنظيف منازل بالدمام ومجالس وكنب وشقق

شركه مكافحه نمل ابيض بالدمام بافضل المبيدات

شركه تنظيف مجالس وكنب بالدمام بافضل مواد التنظييف

شركه تنظيف خزانات بالدمام مع التعقيم والغسيل

شركه تنظيف سجاد بالدمام

شركه تنظيف شقق بالدمام وفلل وقصور