2012-07-10

5KP: 10x400m, 10KP: 2000m, 3KP: 8x400m

Efter ett par dagar vid sommarstugan i Sala så har jag mestadels nött distans i närområdet. Jag har blandat underlaget mellan grus och asfalt och även sprungit i regn och solsken. Tyckte det var lika bra att inleda veckan direkt med ett intervallpass. Skissen från Coachen angav tartankänning och således värmde jag upp med lite lätt distans till Salas nya idrottsplats. Väl på plats anslöt övriga i familjen som även de testade tartanbanorna. Farfar och Elias brände av tio varv, Venla sex var och lille Alvar dammade på med två (!) varv. Imponerande!

Jag själv försökte matcha Coachen skiss enligt: 5KP: 10x400m Pj: 200m snabbt, 10KP: 2000m, 3KP: 8x400m Pj: 200m slött, SP: 2' + 200m. Alltså tre serier där den första skulle avverkas i 5000m-tempo med tio stycken 400ingar. Pausjoggen under dessa var 200m runt 50-53''. Sedan var det en tvåtusing i 10000m-tempo och slutligen 8 stycken 400ingar i 3000m-tempo. Lite velig innan start. Alla dessa farter är ganska ovana för mig nu med tanke på mitt maraupplägg och besvären med foten efter Stockholm marathon. Loppet i Trosa gick dock vida över förväntan så kanske har jag lite fart ändå i bagaget att kasta in även om jag är omedveten om det?

Efter lite dividerande med Coachen kom vi fram till att varvtider för 3/5/10KP skulle vara uppskattningsvis 71/74/70''. Sagt och gjort så började jag avverka intervall efter intervall. Ute var det nästan helt vindstilla vilket så klart uppskattades men solen pressade på och det var rejält kvavt ute. De tio första 400ingarna snittades in på 70.5'' och sedan gjorde jag 2000ingen på strax under 6:10 vilket var exakt enligt plan. Sista åtta 400ingarna landade jag in på exakt 69'' vilket var snabbare än jag räknat med. Allt som allt positivt resultat även om jag inte känner mig så rapp med tanke på hyfsat med mängd och ovana vid dessa högre farter. Jag är dock stärkt av att redan med några få banpass kunna vässa upp farten en aning och får jag bara nöta på lite till så ska det kunna gå ännu snabbare. Känner mig både inspirerad och samtidigt lite nervös. När det gäller längre snabbdistanser har jag bra känsla för hur jag ska lägga ansträngningsgraden men när det gäller farter för 3000m och 5000m är det inte lika lätt för mig att avgöra hur hårt jag kan lägga fartribban för att orka ta mig igenom hela passet utan att syra upp. Men som sagt, med lite mer vana, självförtroende och nötande så ska det nog bli fason på det hela.