2012-07-26

Sommarväder (äntligen!)

De två senaste dagarna här i Finlandslandet har vi belönats med riktigt vackert och varmt sommarväder. Kvicksilvret har till och med letat sig upp till 30graders-strecket och det har vi minsann inte varit bortskämda med denna sommar. Under onsdagen tog vi det alla lite lugnt hemma hos Mormor och morfar och försökte återhämta oss från båtresan dagen innan. Barnen hoppade sig i och för sig halvt medvetslösa på studsmattan och jag själv stack ut på ett light-betonat snabbdistanspass så lite motion loggade familjen in.

Jag värmde upp med 8 kilometer i ökande fart från 4:20->3:45/km och sedan avverkade jag 10 km i Lidingöloppsfart (LLP) vilket jag uppskattade till 3:30/km. Det finns inga renodlade terrängspår där jag befinner mig just nu men några av de landsvägspartier som finns tillgängliga är mäktigt kuperade och fungerade perfekt som Ursvik-substitut. Kroppen var inte alls utvilad och värmen påverkade så klart passet och bansträckningens kupering bidrog även det till en del slitage. De tio 'lätta' kilometerna som snabbdistanspasset skulle bestå av slet mer än jag hade räknat med. Lärdomen från detta är att resdagar med okristligt tidig uppstigning (och med tre barn ska tilläggas) skapar en del obalans i kroppen och dess återhämtning.

Idag har jag rullat vidare med ren distans över två stycken pass. Det första körde jag genom Helsinkis centralpark som är en oas med mängder av fina lätt kuperade hårdpackade grusvägar. Här kan man rulla runt och variera massor av olika rundor. Måste erkänna att jag är väldigt avundsjuk på helsingforsborna som har denna tillgänglig. Under dagen besökte vi även Helsinkis centralbad som trots det fina vädret var glest befolkat. Barnen badade så det stod härliga till. Både Elias och Venla är nu så pass duktiga och trygga i vattnet att man inte behöver vaka över dem som en örn. Nu är det 'bara' Alvar som inte är simduglig än men med tanke på hur han influeras av sina äldre syskon så är han snart ikapp dem också.