2012-08-23

Tankar inför SM

Strax dags att bege sig hem från jobbet. Har försökt behålla koncentrationen men tankarna glider lätt iväg till morgondagens utmaning: SM 10000 meter på Stockholm Stadion.

Det är givetvis ingen ide att i förväg hetsa upp sig men morgondagens tävling skiljer sig lite från mängden. Det är nämligen ytterst sällan som alla elitlöpare samlas på en och samma tävling. Normalt sett brukar det vara Terräng-SM på vårkanten som lockar flest tunga namn till startfältet. Sedan sprider löparna ut sig till deras primära distanser som kan vara allt från 1500 meter upp till marathon. Men i år har SM på Stockholm Stadion lyckats locka till sig ett fantastiskt starkt och brett startfält. Hela 34 personer finns med på startlistan på 10000 meter och 31 personer till söndagens 5000m. Normalt sett brukar det inte vara fler än 10-15 personer som brukar komma till start och motståndet brukar variera lite år från år. Detta blir mitt sjätte utomhus-SM så jag har några lopp och årgångar att jämföra med. I år är dock verkligen alla (och några till) på plats. Det hela ser väldigt inspirerande och utmanade ut.

Vad gäller de främsta placeringarna så kommer det till största delen handla om Musse och Adil som främst kommer utmanas av Hälles Musael Temsegen. Hur loppet kommer gestalta sig är dock helt öppet. Ofta brukar de starkaste löparna ta det lite lugnt första hälften för att sedan skruva upp tempot och avgöra sista kilometern eller varvet. I år finns det dock väldigt många tempostarka löpare strax bakom favoriterna och frågan är om inte dessa herrar är intresserade av att slugga på ett hårdare tempo inledningsvis. En typisk sådan löpare är Haben Idris som är god för en tid runt 29:30 och nästan alltid öppnar väldigt offensivt. Kanske trampar han gasen i botten från början och då kommer det bli intressant att se vilka som väljer att följa eller avvakta. Öppnar Haben som på Midnattsloppet så klockar vi nog in första varvet strax under 55 sekunder.

Som sagt, startfältet kryllar av starka löpare. Några av dessa som säkerligen kommer figurera längst fram är Britten Scott Fraser, Anders Kleist och Lars Johansson. Vidare har vi Ekvall, bröderna Gross och Erik Petersson som äntligen verkar tillbaka efter sina skadebekymmer. Det ska också bli intressant att se Lerdahl tillbaka på bana och om han kan försvara sin fjärdeplats från i fjol. Lerdahl tillsammans med David Nilsson har preppat på hög höjd vid St Moritz innan SM och båda är säkert i riktigt god form. Sedan har vi Johan Larsson som en liten joker. Killen har stor potential och kommer slå lite från underläge, således skrällvarning på honom. Sedan har vi den gode Uhrbom som nu kommit tillrätta med sitt vitaminintag och känner sig som en fullblodsjunior. Får han bara kostladda inför loppet med lite ale och musslor så blir han att räkna med.

För min egen del hoppas jag på en bra prestation och en god möjlighet att försöka gå under 31 minuter och kanske om jag har en dag då allt klaffar och jag får några bra ryggar att jaga kunna krypa ner mot mitt pers.

Startlistan »

1 kommentar:

Cédric sa...

Lars Johansson startar ej pga hälskada.

Lycka till Patrik!