2012-09-27

En titt på de svenska topplöparna till Lidingöloppet

Lidingöloppet står som bekant inför dörren och det som är både överraskande och positivt är att årets lopp lockat ett väldigt starkt svenskt startfält. Efter att ha scannat startlistan så kunde jag skrapa ihop 18 stycken namnkunniga och meriterande namn. Det har länge klagats på att det är för tunt i toppen med sub 1:50-tider men i år lär/bör det bli klart bättre utdelning. Givetvis är det kanske inte alla av dessa som kommer till start på grund av olika anledningar. Det kan vara sjukdom eller skador som satt käppar i hjulet.

Jag tänkte dock passa på att lista de som jag tror kommer att slåss om de svenska topplaceringarna i år samt nämna dessa lite mer ingående. Jag har medvetet valt att sålla bort de utländska löparna som jag inte har samma koll på och egentligen inte fäster så stort intresse vid. Men vi kan nog räkna med att ett gäng stygga afrikaner kommer göra upp om de allra förnämsta placeringarna och att en och en annan finne även visar upp sig från sin bästa sida.

De svenska löparna jag plockat fram är:
Patrik Andersson
Matthias Borg
Jonas Buud
Johan Larsson
Mikael Ekvall
Andreas Fahlén
Linus Nilsson
Peter Gross
Henry Gross
Janne Holmén
Johan Hydén
Anders Kleist
Emil Lerdahl
Tobias Lundgren
David Nilsson
Andreas Svensson
Andreas Åhwall
Eric Senorski
Kristian Algers

Den som kanske sett bäst ut den senaste tiden och radat upp segrar och starka insatser är Akeles Anders Kleist. Kleist är lite av en backspecialist och har dessutom både uthållighet och speed som är nödvändiga komponenter för att kriga om att bli förste svensk. Mitt förhandstips går således till Kleist trots att detta är hans debut på sträckan.

Bakom Kleist tror jag de två senaste årens svensksegrare David Nilsson kommer springa in en liten bit före Johan Larsson och Janne Holmén. David missade SM på grund av förkylning men har sedan dess tränat och tävlat på bra. Janne Holmén har lagt ner sin elitsatsning men har man gjort 2:10.46 på marathon och innehar det finska rekordet samt även varit europamästare på sträckan så har man en extrem hög nivå ändå vilket han så sent som på Stockholm Halvmarathon visade upp. Denna längre sträcka och kraftiga kuperade banprofil tror jag kommer passa honom perfekt. Debutanten Johan Larsson loggar stora mängder mil och framstår som en extremt stark löpare både i terräng och på bana vilket hans sub30 på SM visade. Jag velade länge om jag skulle sätta David eller Johan som andre svensk men Davids rutin på både distans och Lidingöterräng fällde avgörandet.

Efter dessa fyra herrar tror jag det blir betydligt jämnare och tuffare. Några intressanta namn och debutanter på sträckan är Eric Senorski, Andreas Åhwall, Johan Hydén och Mikael Ekwall. Alla dessa löpare kommer från underdistans och har fina personbästan på kortare sträckor. Hydén är egentligen 1500m-löpare men visade både på SM och Finnkampen att han behärskar 5000m. Både Eric Senorski och Mikael Ekwall har gjort 29-tider på 10000m och framför allt Ekvall med sina 1:04.14 på halvan blir att räkna med. Andreas Åhwall är dessutom en utpräglad terrängspecialist vilket han under många år visat på TSM. Frågan blir hur de hanterar den längre och lite obekanta sträckan och debuten i Lidingö-terrängen. Allt hänger nog på hur hårt de öppnar och frågan är om de står sig distansen ut.

Sedan har vi Patrik Andersson som visat god form under sensommaren och hösten, bröderna Gross är på gång igen lite bekymmer under SM. Tobias Lundgren har tävlat flitigt och gjort fina stabila insatser varje gång. Andreas Svensson visade fin form och stor potential under Långlöparnas kväll och öppnade minst sagt offensivt under SM. Bergsgeten Jonas Buud ska man inte heller räkna bort. Han kanske känner sig lite seg under de 25 första kilometerna innan han, precis som i fjol, fick upp ånga och fart sista fem in mot mål och lämnade undertecknad bakom sig. Den som är intresserad kan säkert jogga ner ett till varv runt Lidingö tillsammans med honom efter loppet. Emil Lerdahl som gjorde 2 x sub30 på milen och även gjorde landslagsdebut under Finnkampen har så klart hög potential och är i sitt livs form. Linus Nilsson är även han en pålitlig herre och kommer säkert bjuda på gott motstånd.

Matthias Borg, Kristian Algers samt Andreas Fahlén har jag inte sett i resultatlistorna så mycket under året och kan därför inte uttala mig om deras form eller kapacitet. Men står de på startlinjen blir de säkert att räkna med.

För min egen del så lutar det trots allt till start. Det är med lite blandade känslor jag konstaterar detta. Startfältet är verkligen inbjudande och motiverande men samtidigt har jag inte alls kunnat förbereda mig på det sätt jag hade önskat. Formen var dock innan lårbristningen riktigt bra så jag hoppas jag inte tappat allt för mycket medan jag stått still. Hur som helst så kan jag inte blunda för det faktum att jag varken loggat tillräckligt med mil i terräng eller pressat intervaller i den utsträckning som jag borde gjort. Det är så klart inte så roligt att inrikta sig för 30 hårda kilometer med vetskapen att man inte kanske kan göra sig själv rättvisa. Jag får fundera vidare lite på mitt upplägg under loppet och kanske skruva ner mina tidsmål och förväntningar en aning. Det positiva är att jag åtminstone kan springa avslappnat och utan press. I fjol kom jag till start med perfekta förberedelser men fick inte till det under loppet. Törs man hoppas på det omvända i år?

Inga kommentarer: