2012-09-25

Hålla sig lugn

De två senaste dagarna har låret faktiskt visat sig från sin bästa sida och jag har kunnat springa på obehindrat. Otroligt vilken skillnad det blir i löpningen då. Det är lite som att släppa ut en kalv på grönbete eftersom det är otroligt skönt att kunna springa obehindrat. Mina distanskilometer har snittats in under 4:00/km och då har jag hållit i handbromsen under passen. Dessutom har snittpulsen för dessa pass varit lägre än de var under skadeperioden då snittfarten på min distans var lägre.

Jag har brottats under dagen med att försöka bedöma om jag ska köra ett sista hårt pass innan tävlingen eller inte. Efter mycket vånda har jag kommit fram till att lyssna på kroppen och ge den lite extra välbehövlig vila. Eftersom låret nu signalerar att det är på bättringsvägen så kanske man inte ska knäcka det direkt med stygga backintervaller. Patrik modell-2007 hade nog bränt på ett stenhårt pass, men Patrik modell-2012 är lite mer eftertänksam (feg!?) och väljer att ta det lite piano.

Hur som helst så ger de senaste distanspassen och snittpulsen goda indikationer så kanske blir det trots allt start. Hoppet är bekant det sista som över ger en.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Hoppas ditt lår håller ihop så att du får den LL tid som du förtjänar.

Hur ser din "taper" ut onsdag t o m racestart?

Jag skall bara springa 15 km men kör följande:

ons

morgonjogg 6 km
kväll : stryketräning & rodd (ca 60 min)

tors

morgonjogg 6 km
tidig em - hårt 8 km

fredag

morgonjogg 6 km (väldigt lugnt)

lördag morgon

Racetime

Verkar det vettigt?

Lycka till på lördag!

swyzak sa...

Nu lägger jag mig i men jag skulle med fördel flytta det hårda passet till onsdagskvällen... Alt. stryka det till förmån för distans med stegringar på torsdagen.

Patrik Engström sa...

Anonym:

Hm, jag brukar försöka ta en vilodag innan en tävling, alltid dagen innan. Själva den mentala laddningen tar en hel del energi i anspråk och jag har genom året lärt mig att ha sista dagen fri från löpning då allvar stundar dagen efter. Jag själv hade velat köra ett sista intervallpass i tisdags men valde att ställa in det för att låta låret återhämta sig ännu mer. Hade jag dock varit helt frisk hade det blivit intervaller i tsdags, och sedan avkortade distanspass med lite kordinationslopp mot slutet, osså vila på fredag.

Jag vet inte hur mycket du tränar under en normal vecka men jag hade nog lagt in en hel vilodag antingen på torsdag eller fredag samt kanske skippa dubbelpasset på torsdag. Att våga vila kan vara nog så viktigt och nog så svårt. ;)

Lycka till och kört hårt på lördag!

Patrik Engström sa...

Swyzak:

Nja, inget hårt pass blir det nu. Jag fick indikationer under lördagspasset att formen ändå hyfsat verkar vara där. Nu försöker jag bara vila ut kropp och ben samt låta låret läka ihop så gott det går.