2012-12-31

Årets pryl 2012

I denna årets sista bloggpost kan det vara på sin plats att titta tillbaka på prylåret 2012. Som sann prylälskare är detta snudd på obligatoriskt. 2012 bjöd på en hel del trevliga och angenäma bekantskaper.

Sony inledde året med sin PS Vita. En grym portabel spelmaskin med stor generös skärm och dubbla analoga styrspakar. Dessutom var skärmen touchkänslig vilket gjorde att några spel fick en liten ny dimension. Titlarna har iofs varit ganska få men både Uncharted och Little Big Planet tillhörde några av årets bättre spel vilket vägde upp det hela en aning.

Under våren släppte Apple sin 'nya' iPad vilken innehöll en extremt högupplöst skärm. En fröjd för ögat och helt plötsligt blev det väldigt behagligt och angenämt att surfa och läsa eböcker på den. Visst blev både vikt och format större men det kommer Apple med största sannolikhet rätta till i början av 2013.

Våren blen en prylintensiv period. Canon släppte (äntligen) sin uppföljare till 5D MK2, vilket så klart blev 5D MK3. Canon hade rättat till de brister som MK2 led av (få autofokuspunkter och långsam fokuseringsmekanism) och även kryddat upp sitt nya hus med en rad andra finesser. Visst, en väl tilltagen prislapp men ändå klart hanterbar om man jämför med dess storebror 1DX. Kameran sitter som gjuten i mina händer och varenda gång jag fotar med den sprids ett litet leende över läpparna. Sann fotoglädje!

Några veckor efter releasen av kameran var det dags att uppgradera mobiltelefon. Samsung följde upp sin S2:a med Galaxy S3. En stor monsterskärm på 4.8 tum och extremt plastig känsla. Dessutom lite märkligt formgiven men säkerligen var oron stor över att att Apple skulle stämma dem för designplagiat så Samsungs ekonomer och jurister fick väl utforma telefonen. Trots dessa brister så var mobilen helt ok. Rapp och responsiv men med klen batteritid och de väldigt irriterade touchknapparna längst ner. Dock kändes Android som plattform äntligen mogen och försprånget som jag tycker IOS har minskar sakta men säkert.

Under hösten tog prylinköpen nu fart efter att ha legat i dvala under sommaren. Först ut var Apples iPhone 5. Efter att ha varit otrogen med Android i ett par månader kändes det skönt att återvända till IOS och dess välsvarvade och funktionella värld. Apple vässade upp designen från iPhone 4S men en stiligt svart mobil med högupplöst skärm. Enligt mig ett genidrag att bara öka skärmen på höjden istället för på diagonalen. Jag vill ha en större skärm på min mobil men S3ans 4.8 tum kändes allt som oftast för stor och svårnavigerad. En av de små detaljerna jag gillar med Apples senare mobiler är den helt släta baksidan (och framsidan). Konstruktionen och kvalitetskänslan som vanligt på topp när det gäller Apple.

Under sommaren hade Apple även släppt sin första MacBook Pro med Retina-skärm. Jag valde att avvakta och se om de senare skulle släppa en version i det smidigare formatet 13 tum. Under hösten gjorde de det men tyvärr visade sig denna vara lite av en besvikelse. Visst var skärmen extremt högupplöst men minnet lite snålt tilltaget, grafikkortet integrerat med moderkortet, ssd-disken klen och bara dubbelkärning processor istället för fyrkärning. Detta fick till följd att jag istället köpte 15-tums-versionen vilket visade sig vara ett klokt val. Datorn är smått fantastisk. Konstruktion och prestanda i ett väldigt attraktivt format och Retina-skärmen är en fröjd att jobba framför. Datorn är nog så nära på nextgen-känsla det går att komma idag när det gäller laptops. Att gå från en högupplöst skärm idag till en lågupplöst är smått plågsamt. Låt oss hoppas att 2013 ger oss högupplösta skärmar till monitorer, laptops och tablets på bred front.

Prylåret avslutades med att Nintendo lanserade sin nya konsol Wii U. Som inbiten gejmer sedan barnsben har jag en förkärlek till Nintendos kreationer och spel. Titlar som Mario och Zelda tillhör mina absoluta favoriter och de har alltid en speciell plats i mitt spelhjärta. Att Nintendo till Wii U:s lansering även släppte en ny Mario-titel gjorde inte saken sämre. Spelglädjen på topp och äntligen fick jag spela Mario i HD.

Så vilken pryl blir då årets pryl 2012? Svaret är lika enkelt som självklart. Canons 5D MK3! Det är en så otroligt bra kamera som fungerar väl till både rent porträttfotograferande som sportfoto. Ljuskänslighet och brusreducering har förbättrats (den var redan väldigt bra på MK2), kameran har utrustats med samma fokuseringsteknik som dess storebror 1DX och har ett allvädersskyddat chassi. Enda nackdelen är väl att kamerahuset är så snabbt och bra att jag nu måste investera i de nya objektiv som Canon släppt under 2012 så att hela lineupen matchar.

Vad gäller andraplatsen så kommer Apples MacBook Pro 15-tum Retina. Datorn bjuder på fantastisk prestanda och format och en skärm som ingen konkurrent idag kan matcha.

Avslutningsvis vill jag tillägga att det var en pryl jag inte hann införskaffa och testa innan årets slut och det var Amazons Kindle Paperwhite. Denna eboksläsare har fått väldigt bra omdömen och recensioner och som stor konsument av eböcker hade det varit väldigt intressant att se hur den fungerade. iPaden fungerar väldigt väl att läsa på men i starkt solljus blir den bakgrundsbelysta IPS-skärmen lidande och dessutom är den lite för tung och stor för att det ska vara bekvämt under en längre tids läsning.

Inga kommentarer: