2013-01-07

Bokslut 2012

Så var den här, den osminkade sammanställningen över träningsåret (och lite mer därtill) 2012. Det har på det hela varit en riktigt blandad kompott.

Året inleddes i stor stil och jag hade en oerhört bra uppbyggnadsperiod inledningsvis. Jag betade av stygga intervallpass samtidigt som jag kryddade upp det hela med bra volym. Har aldrig varit i så bra form som jag var i mitten av februari bara två veckor innan Sevilla Marathon. Självfallet otroligt tråkigt att tvingas ställa in loppet på grund av konflikten mellan tävlingsarrangören och Spanska friidrottsförbundet. Läs mer om konflikten här.

Då det inte blev någon vårmara så sattes fokus istället mot terrängsäsongen som inleddes i Ursvik med Terräng-DM. I gott motstånd kom jag tvåa, just slagen av Erik Widing som veckan efter blev femma på terräng-SM på samma sträcka. För min egen del gjorde jag mitt bästa Terräng-SM då jag kom nia i mycket starkt motstånd. Kanske en liten avbetalning för all den träning jag lagt ner under vintern men sett på det stora hela så hade jag hellre fått en fullträff i Sevilla med ett nytt fint personbästa.

Min bästa prestation för året kom tacksamt nog på det lopp jag hade som största mål för året nämligen Stockholm marathon. Formen var nog inte lika vass som den var innan Sevilla men jag hade lyckats konservera en del av formen ändå. Löpkapaciteten skulle dock inte sättas på några större prov då hela loppet istället kom att bli en lektion i kyla och ren överlevnad utmed Stockholms gator.

Jag har väldigt blandade men samtidigt ytterst starka känslor kring loppet. Direkt efter målgång var jag lite besviken över att loppet blev så präglat av kylan då jag inte direkt har någon bra tålighet mot just detta. Men allt eftersom jag fick lite perspektiv till loppet och hur jag genomförde det så är jag väldigt nöjd och framför allt stolt över att jag stod pall. Jag har aldrig under mina år som löpare upplevt något liknande. Precis allt sattes på sin spets under loppets sista mil och jag fick gräva djupt i registret för att ta mig samman och beta av kilometer efter kilometer fram till mål. Jag har några minnesbilder och känslor från loppet som jag aldrig kommer glömma, de har liksom etsat sig fast på hornhinnan. Den svidande kylan, hur vattnet piskade upp längs med hela Södermälarstrand, Lill-Lasses hemska kollaps vid 38 km (32 grader i kroppstemperatur), duschen efter målgång och Uhris segerfirande i omklädningsrummet. Det här loppet var verkligen något utöver det normala. Minnen och köldskador för livet. Rejsrapporten från loppet kan i läsa här.

Efter Stockholm började egentligen skadebekymren. Jag fick problem med insidan av min högerfot men lyckades märkligt nog med nästan ingen speed-specifik träning tangera mitt pers på Trosa Stadslopp satt för fyra år sedan. Sedan hade jag en riktigt bra träningsperiod under sommaren där jag fick träna på utan avbrott. Med undantag för plumpen på Långlöparnas kväll så hade jag en bra resa runt Söders gator under Midnattsloppet för att sedan få till en maxprestation under SM på Stockholm Stadion där jag noterade min näst snabbaste tid någonsin på 10000m trots mycket sparsamt med banträning. Kul att se att benen kan spetta på i lite högre farter på de kortare distanserna.

Efter SM fortsatte skadebekymren då det var dags att börja förbereda mig inför Lidingöloppet. Baksida lår gick sönder och visade sig vara mycket svårläkt. Jag stod still flera veckor och kunde precis börja löpa igen försiktigt veckan innan loppet. Faktum är att jag definitivt beslutade mig kvällen innan för start och räknade med att få slita som ett djur under de tuffa 30 km som Lidingöterrängen bjuder på. Märklig känsla när jag rullade runt på samma farter som i fjol utan egentlig ansträngning och sedan under sista milen våga trycka på lite extra och sedan persa med knappt en minut. Rejsrapport från loppet här.

Säsongen avslutades lite illa som den inleddes starkt. Efter att ha belönat kroppen med en hel veckas totalvila under första delen av semestern i Thailand så åkte jag på en inflammation på insidan av högerfoten. Denna inflammation har sedan plågat mig under nu över två månader och håller mig fortfarande borta från löpningen tillräckligt mycket för att inse att Tokyo Marathon i februari som skulle vara ett av 2013 års stora mål dessvärre ser ut att gå om intet.

Sett över hela säsongen så är det stor skillnad i antalet skadedagar mellan 2012 och 2011, 60 mot 10. Detta resulterade naturligtvis att antalet löpta kilometer för året och snittet per vecka påverkas negativt. Jag har dock loggat något mindre träningstid för året vilket även det resulterat i mängden påverkas. Räknar jag bort skadedagarna är snittet ändå lägre än mot 2011, 120 km jämfört med 127. Alltså snittade jag in en kilometer mindre per dag de dagar jag kunde träna just löpning.

Det man kan fråga sig är hur säsong 2013 kommer se ut. Den inleds exakt inverterat mot 2012. Då landade jag in massor av +15-mileveckor och hade en grym försäsong. Nu håller foten för några få kilometers löpning per dag och jag kryddar istället upp tillvaron med alp-gång på löpbandet, styrkeövningar och cykel.

Värden inom hak-parenteser [] anger fjolårets värden.

Totalt antal kilometer: 5196 km [6226]
Snittmängd per vecka (exkl skadeperioder): 120 km [127] (säsongsvilan exkluderad)
Snittmängd per vecka (inkl skadeperioder): 102 km [120] (säsongsvilan exkluderad)
Totalt antal timmar: 423 timmar [458]
Snitt antal timmar per vecka: 8:20 timmar [8:54] (säsongsvilan exkluderad)
Antal veckor med mängder över 10 mil: 36 [40]
Antal veckor med mängder över 14 mil: 13 [23]
Minsta mängden under en vecka: 65 km [62] (säsongsvilan och skadeperioder exkluderad)
Största mängden under en vecka: 163 km [194]
Längsta träningspass: 35 km, 2:10 [41 km, 2:44]
Antal tävlingar (ute/inne): 9 (9/0) [7 (7/0)]
Antal bantävlingar: 2 [1]
Antal segrar: 0 [1]
Antal pallplatser: 2 [2]
Antal svenska mästerskap: 3 [3]
SM-placeringar: Stockholm marathon: 5 [5], Terräng-SM: 9 [13], Utomhus-SM (10000m): 10 [7]
Antal SM-medaljer: 0 [1]
Antal DM-medaljer: 2 [1] silver (Terräng-DM), brons (Stockholm marathon)
Placeringar på svenska årsbästalistan: Marathon: 11 [11], 10000m: 19 [12]
Pers på distanser: Lidingöloppet 1:46.14
Bästa insats i tävling: Stockholm marathon
Sämsta insats i tävling: Långlöparnas kväll. Skallen inte alls sugen på 25 stycken tartanvarv.
Antal vilodagar: 28 [26]
Antal sjukdagar: 2 [2]
Sjukdagssummering: 20 sjukdagar på sex år ger ett snitt på under fyra sjukdagar per år. Inte illa för en trebarnsförälder.
Antal skadedagar: 60 [10] (inflammation på insidan av högerfot, baksida lårbristning)
Årets bästa intervallpass: Två pass med liknande upplägg sticker ut lite från mängden. Det första: Uppv. 15' @4:20->3:40, 4x25' @3:25, PJ: 4' @3:45 (se denna bloggpost för närmare detaljer) och det andra: Uppv. 15' @4:20->3:20, 4x20' @3:20, PJ: 4' @3:45
Årets löpbesvikelse: Den avgrundsdjupa besvikelsen att två veckor innan Sevilla marathon få beskedet att jag inte tilläts starta på grund av konflikt mellan tävlingsarrangören och det spanska friidrottsförbundet. Jag hade tränat riktigt bra i knappt fyra månader och förmodligen aldrig varit i bättre form.
Årets löpfail: Efter att ha hedrat kroppen med en veckas total vila från löpningen direkt bli skadad. Den inflammerade insidan av foten som besvärat mig från och till sedan Stockholm marathon surnade till direkt efter löpvilan. Var finns logiken i det?
Årets naturkatastrof: Moder Natur fullkomligt pissade oss löpare i fejset under Stockholm marathon.
Årets löpkänsla: Att efter skadebekymmer strax efter Abborrbacken inse att jag knappt var trött under Lidingöloppet.
Årets löptragedi: Musse fick trots sina 2:12.28 ingen OS-biljett. Roliga signaler och besked till våra ungdomar som satsar på löpning. Not.
Årets löpkomlimang: Klubbkamraten som berättade för mig att han aldrig sett någon levande människa se så död ut som jag gjorde på Stockholm marathon. Och då hade jag dessutom över en mil kvar att njuta.
Årets förbättring: Fokus och kvalité under alternativträningen. Fick kvitto på detta då jag trots mycket rehab inte tappa så mycket av toppformen till tävlingarna (Lidingöloppet, Trosa).
Årets träningsbesvikelse: Endast 3 [5] renodlade tusingar-pass. Med renodlade menar jag 10 (eller fler) tusingar som körs i rak eller progressivt ökande tempo och med lika utformad vila samt inget trixande med lutningar på band eller liknande. Och som vanligt är det väldigt få sådana endorfinpass. Coachen fortsätter straffa mig (trots att jag skickar julkort och försöker vara vänlig).
Årets bästa plattformsspel: New Super Mario Bros. U (Wii U), Rayman Origins (PSVita), New Super Mario Bros. 2 (3DS), LittleBigPlanet PS Vita (PSVita)
Årets bästa actionspel: Borderlands 2 (PC/Mac), Uncharted: Golden Abyss (PSVita)
Årets bästa rollspel: Diablo III (PC/Mac)
Årets mest spelade konsol: PS3, PSVita
Årets minst spelade konsol: Xbox360
Årets bästa tabletspel: Walking Dead (IOS), Rayman: Jungle Run (IOS)
Årets pryl: Canons 5D MK3 tätt följd av Apples MacBook Pro 15-tum med retina-skärm. Se denna bloggpost för närmare motivering.
Spekulation om teknikgenomslag kommande år: Elektroniska betalningar tar fart på allvar ute i handeln och att eböckerna fortsätter tränga ut analoga tidskrifter och böcker.
Antal öl: 8 [3] (3 i Finlandslandet, 2 i Japan, 2 i Tysklandslandet, 1 i Sverige)
Årets boktrend: Den elektroniska bokens genomslag! Jag har läst mer böcker under 2012 än jag någonsin gjort under ett år och det har jag det elektroniska formatet mycket att tacka för.
Årets bästa tv-serie: Game of Thrones, Dexter och Homeland. I den ordningen.
Antal sedda filmer: 127 [122]. Stora målet för året var att försöka bräcka rekordet från i fjol på 122 filmer. Låg bra till fram till sommaren då snittet försämrades under semestern men det tog jag ikapp under min skadeperiod då jag betade av massor av timmar på tråktrainern nere i källaren.
Årets bästa film: The Dark Knight Rises. Nolan avslutar sin Batman-trilogi på ett mäktigt och värdigt sätt. Det ska dock tilläggas att jag inte hann med att se The Hobbit innan årsskiftet. Jag är ganska säker på att jag kommer älska den filmen och betrakta den som en utmanare till årets bästa rulle.
Årets sämsta filmer: The Scorpion King 3: Battle for Redemption, Shark Knight 3D, Pirahna 3DD, 247°F.
Årets starkaste filmer: Jiro Dreams of Sushi och We Need to Talk About Kevin, The Last Lions.
Filmer man bör ha sett under 2011: The Ides of March, The Debt, Contagion, Like Crazy, Drive, The Intouchables, Looper

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas på en skadefriare rapport till nästa år... Öka mängden öl så tror jag att det både kommer gå fortare och vara skadefriare... =)

Anonym sa...

Bra sammanfattning

Unknown sa...

guowenhao20150328
air jordan 11
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
tiffany jewelry
soccer jerseys for sale
nba jerseys wholesale
giuseppe zanotti sale
coach outlet
mlb jerseys
mont blanc
m a c cosmetics
lebron shoes
air force one shoes
foamposite shoes
mac cosmetics
coach outlet
adidas shoes
air force 1 shoes
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
coach outlet online
adidas outlet
air jordan shoes
michael kors handbags
ralph lauren
toms
kate spade handbags
marc jacobs
true religion jeans
coach outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
chanel handbags,chanel bags,chanel outlet,chanel 2.55
hollister clothing store
giuseppe zanotti outlet
nhl jerseys wholesale
louis vuitton outlet uk
herve leger
links of london jewellery
michael kors outlet store

achang sa...

rolex watches uk
manchester united jersey
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
boston celtics jersey
hermes belt
hermes birkin
burberry outlet
soccer shoes
futbol baratas
coach outlet
nike air max uk
lebron james shoes
philadelphia eagles jerseys
cheap nike shoes
oakley sunglasses
hermes outlet
the north face outlet store
kansas city chiefs jerseys
north face jackets
chicago bears jerseys
chelsea jersey
los angeles lakers jerseys
ugg boots
michael kors uk
chanel handbags
chicago blackhawks jersey
tory burch outlet online
mulberry uk
christian louboutin uk
stuart weitzman boots
denver broncos jerseys
san antonio spurs jerseys
nike trainers
moncler coats
juicy couture outlet
new england patriots jerseys
air jordan shoes
gucci shoes
kate spade outlet
0619

Unknown sa...

20150623 junda
ray ban outlet
michael kors purse
toms shoes sale
cheap soccer jerseys
pandora charms
chanel outlet
true religion outlet
football jerseys
ray ban sunglasses
coach factory outlet
michael kors handbags
gucci handbags
true religion
michael kors
gucci uk
coach factory outlet
oakley sunglasses cheap
abercrombie and fitch
ralph lauren polo shirts
michael kors bags
coach outlet
oakley sunglasses outlet
true religion sale
oakley sunglasses
kate spade bags
retro jordans
toms shoes for women
ray ban outlet
hollister kids
kate spade bags
michael kors watches
ray ban glasses
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
toms outlet store

Unknown sa...

nike free uk
beats headphones
thomas sabo bracelet
real madrid jersey
gucci shoes
michael kors outlet
lacoste polo shirts
adidas wings
tod's shoes
vibram fivefingers
herve leger sale
air jordan gamma blue
cheap snapbacks
mulberry uk
burberry handbags
lululemon outlet
ghd hair
kate spade sale
louis vuitton
kate spade outlet
timberland outlet
michael kors outlet online
prada shoes
mbt shoes
beats headphones
the north face clearance
cheap ray ban sunglasses
karen millen sale
cartier love bracelet
atlanta falcons jersey
mac cosmetics
true religion
rolex watches
washington redskins jerseys
louis vuitton outlet
soccer jerseys
ray ban uk
ray ban aviator
michael kors outlet
michael kors outlet online sale
achang 0713

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
nike tn pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet online
ralph lauren
michael kors uk
mont blanc pens
coach outlet online
prada handbags
cheap jordans for sale
true religion outlet
gucci outlet
michael kors
kate spade uk
kate spade outlet
soccer shoes
air max 95
ed hardy
louboutin pas cher
michael kors bag
abercrombie outlet
coach factory outlet
kate spade
longchamp handbags
cheap ray ban sunglasses
coach outlet
ralph lauren outlet
replica watches cheap
chaussure louboutin
michael kors handbags
pandora outlet
tory burch handbags
oakley sunglasses
pandora jewelry
michael kors outlet online
nike blazer
cheap ray ban sunglasses
michael kors
chanel online shop
ralph lauren uk
soccer jerseys

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

xumeiqing sa...

20160729meiqing
ray ban sunglasses
reebok shoes
ralph lauren outlet
coach outlet
cheap jordans
michael kors outlet store
burberry outlet
michael kors outlet clearance
adidas stan smith
moncler outlet
adidas nmd runner
basketball shoes
rolex submariner
ugg outlet
coach outlet
true religion jeans
cheap ferragamo shoes
adidas superstar
nike air max
north face jackets
nfl jerseys wholesale
ray ban outlet
michael kors purses
ray ban sunglasses discount
michael kors handbags outlet
michael kors outlet online
toms shoes
north face jackets
cheap jordans
polo ralph lauren
michael kors outlet
fitflops clearance
armani watches
fitflop
ray ban sunglasses
nike free flyknit
asics shoes

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

Unknown sa...

tiffany and co
true religion jeans
pandora charms sale clearance
michael kors outlet clearance
ray ban sunglasses
nike roshe run
jordan shoes
michael kors outlet online
michael kors uk
oklahoma city thunder

Unknown sa...

jordan shoes
nike outlet
adidas outlet store
birkenstock
toms
louboutin shoes
louboutin pas cher
polo ralph lauren
ugg
coach outlet online
zhi20161225

Unknown sa...

cheap nba jerseys
polo outlet
cheap ray ban sunglasses
polo ralph lauren
swarovski outlet
nike free 5
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses
20170218lck

Unknown sa...

kobe 9 elite
salvatore ferragamo
replica rolex
nike tn
oakley sunglasses
steelers jerseys
new balance outlet
new balance shoes
cheap basketball shoes
michael kors handbags online