2013-01-24

Elitfältet till Tokyo Marathon

Tiden går fortare än jag egentligen vill att den ska göra och idag är det exakt en månad kvar till startskottet går för Tokyo Marathon. Igår blev jag uppringd av en viss Herr Szalkai. En mycket trevlig karl med stygga personbästa i bagaget. Han hade via tävlingsarrangören blivit ombedd att samla in personuppgifter av oss som ska tävla, förmodligen för att de ska ha koll på de elitlöpare som dyker upp lite här och var från planetens olika skrymslen.

Först ville de ha person- och kontaktuppgifter samt lite överraskande även flightnummer. Efter att denna information återkopplats till dem fick vi en ny passning. De nöjde sig uppenbarligen inte med detta utan ville också komplettera med vikt och längd. Har absolut inget att skämmas för rörande detta men det fick nog en och annan att höja lite på ögonbrynen och flina åt hela situationen. Givetvis bjöds det på lite roliga gliringar oss sinsemellan. Det blev med ens mycket tydligt vilka som slarvat med träningen under julen och fortfarande behöver matsmälta ner några kilo julskinka. Hur som helst så fick japanerna våra uppgifter och sedan har det varit tyst från dem. Idag publicerades även elitfältet för damer och herrar till loppet. Se denna artikel för lite mumma-läsning. Kort och gott kan man kontstatera att det är ett nedrans starkt startfält som gör en lite lätt svettig under fötterna. 29 (!) man med personbästa på 2:12 ner till 2:04 och till detta fem debutanter som har gjort 1:01-1:02 på halvmaran eller höga 27 minuter på 10000m.

En av anledningarna till det fina startfältet på Tokyo Marathon kan vara att loppet i år tillhör World Marathon Majors. I år består denna serie av marathonlopp av Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och New York. Som ni ser är det ett väldigt fint sällskap av lopp som Tokyo nu tillhör.

För de japanska herrarna fungerar Tokyo Marathon även som ett observationslopp för uttagningarna till friidrotts-VM och marathon i Moskva senare i sommar. Många slagkraftiga japaner kommer således till start men det är med viss besvikelse som jag konstaterar att min personlige favorit Yuki Kawauchi inte väljer att tävla i Tokyo utan istället försöker kvala in via Beppu-Oita Mainichi Marathon den 3/2 samt Lake Biwa Mainichi Marathon den 3/3. Denna karl tävlar så det står härliga till och har en återhämtningsförmåga utöver det vanliga.

Det som dock är väldigt märkligt är att Tokyo Marathon inte är ett observationslopp till VM för damerna. De får helt enkelt rikta in sig på andra lopp. Jag förstår verkligen inte hur de resonerar här. Tokyo Marathon är i år ett lopp i World Marathon Majors där japanskorna skulle fått riktigt bra sparring mot andra duktiga kvinnor men då väljer man bort tävlingen som observationslopp. Vad är logiken kring detta?

Avslutningsvis bjussar jag på en länk med ytterligare detaljerad information om startfältet för damer och herrar till Tokyo Marathon via denna länk.

Inga kommentarer: