2013-02-04

Helg extra allt

Det är med en viss tillfredsställelse eller kanske lättnad jag konstaterar att träningen flyter på riktigt bra. Föregående vecka var en tung träningsvecka kryddad med både hög mängd och tre kvalitetspass. Jag har på de senaste veckorna ökat min mängd enligt 8, 34, 72, 111 och 142 km och planen var att öka på detta ytterligare.

Innan helgen var ett faktum så avslutades arbetsveckan i god stil då jag under fredagskvällen körde 3x5km @3:32/28/24, Pj: 3' @4:30. Alltså tre serier om fem kilometer vardera i ökande fart från 3:32/km ner till 3:24. Pausjoggen mellan serierna ganska generös med tre minuter i 4:30-tempo vilket gjorde att återhätmningen gick bra. De två första serierna lekte jag mig igenom och även om benen var lite märkta av veckans mängd så flöt allt på. Under sista delen av tredje serien fick jag äntligen komma upp i lite puls men ansträngningen var fortfarande helt aerob och jag var nöjd med snittpulsen för passet.

Under lördagen skar jag ner lite på mängdpressen då det stundade styggt pass under söndagen. Jag rullade runt på ett lugnt distanspass och sedan firade vi av Farmor under lördagskvällen som lagt ytterligare ett år till sin samling. Till middag serverades det yakiniku vilket självfallet uppskattades av alla runt bordet. Barnen stannade sedan kvar hos Farmor och Farfar vilket gav mig lite arbetsro till söndagens drabbning. Coachen hade skissat upp ett långpass med en insprängd avslutande snabbdistans. Eftersom vädret visade sig från sin bästa sida så avverkade jag de 90 första minuterna utomhus i 4:15-fart. Ute var det kylslaget men även strålande solsken och eftersom det smält på bra under veckan så var även fästet mestadels gott. Efter denna inledande del av långpasset klev jag in, bytte hastigt om och ställde mig sedan på bandet. Den avslutande delen av långpasset var en progressivt ökande snabbdistans på 60 minuter från 3:50/km ner till 3:30/km. Återigen så hade jag inga problem med genomförandet. Flåset var kontrollerat hela tiden men det som var mest positivt var att benen inte alls påverkades av varken tempo eller mängd. Känslan i benen var likadan efter 15 km som det var då passet var färdigt och trippmätaren visade 38 km. Att just benen klarar av att svälja dessa längre pass med hårdare inslag är ett mycket gott tecken och ger mig lite andrum och arbetsro. Sådana här formbesked är precis det jag vill krydda upp mitt självförtroende med nu dessa sista tunga gruvveckor innan min eventuella start i Tokyo marathon.

Allt som allt loggade jag 155 km under veckan som bland annat innehöll två stycken kvalitetspass samt ett långpass med insprängd snabbdistans.

2 kommentarer:

Anonym sa...

60 minuter från 3:30/km ner till 3:30/km??? :)
//Danne

Anonym sa...

Danne, jag tror han menade 3:30 ner till 2:30/km! Blir en bra tid i Tokyo!