2013-04-02

Påsksmällen och påskledighet

En andraplats på Påsksmällen gör att man kan bjussa på en liten målgest.
Foto: Thomas Windestam


Påsken är över och jag utan omsvep erkänna att det var otroligt skönt med lite semester. Ledigheten började redan i torsdags då jag tog ut en semesterdag och tog det lugnt lite med barnen hemma. Barnen hade under veckan varit lite sjuka i feber men var nu alla på bättringsvägen. Venla och hennes dagiskamrat begav sig under eftermiddagen ut utklädda till påskkärringar (eller som Venla själv uttryckte det: skottkärring), knackade på grannskapets dörrar och kammade hem en hel säck med snask. Vem kunde tro att påskkärringar var så förtjusta i godis?

Venla (höger) tillsammans med sin dagiskamrat - Silverdals två sötaste påskkärringar.

Under långfredagen inledde vi förmiddagen med att gemensamt spela lite fotboll vilket uppskattades av alla. Elias är van och rutinerad då han nu under några år organiserat tränat med sitt klubblag men Venla och Alvar sken upp då de fick ränna omkring på en fin konstgräsplan och spela fotboll. Jag själv hann avverka ett bra intervallpass på eftermiddagen. Denna gång åtta stycken 1.5km-intervaller i varierande farter mellan 3:12->3:06: 8x1.5km @2x3:12, 2x3:09, 2x3:06, 2x3:09, Pj: 90'' @4:30. Intervallpasset gick väldigt lätt vilket stärkte den känsla jag haft på sistone. Fartträningen efter Tokyo biter i och ger resultat. Ungefär här tändes en idé om att få en ordentlig genomkörare under måndagens Påsksmäll ute i Enhörna.

Under lördagen medan Elias hade sin fotbollsträning så passade övriga familjen på att åka till simhallen. Sedan begav sig barnen hem till farmor och farfar där de stannade över natten. Under söndagen shoppade jag och Mamma Marika lite innan vi åkte över till farmor och farmor och åt en god yakiniku-middag.

På måndagen var det tävlingsdags. Jag slog slag i saken och beslutade mig för att testa formen på Påsksmällen. Jag lyckades få med mig hela familjen dit vilket så klart var väldigt inspirerande för mig. Att ha deras stöd utmed banan och dessutom få visa upp att farsan står upp bra mot alla ungdomar ute i spåren är en riktig kick och drivkraft för mig. Att visa barnen att man med hård träning kan mäta sig med de bästa och samtidigt få dem att uppleva löptävlingar på nära håll (ringside) hoppas jag stimulerar dem och i framtiden får dem själva att idrotta.

Ute vid Enhörna sken solen och det var som vanligt väldigt god stämning. Lika bra att säga det direkt utan omsvep: Jag gillar Påsksmällen, jag har bara goda minnen och erfarenheter därifrån under de tidigare lopp jag sprungit där. Vissa år har det varit bedrövligt väder och underlag men det har ändå varit härligt. Se bara min bloggpost från Påsksmällen 2008. Arrangemanget är tajt och välorganiserat och det är liksom en familjär stämning som vilar över hela området. Alla känner alla och man går liksom omkring och småmyser. Det är därför det är så oerhört tråkigt att konstatera att medan ett sådant här bra lopp bara lyckas locka till sig drygt 100 personer till start så kan vissa andra lopp i Stockholm få fyra- femtusen deltagare. Elitlöparna har sedan länge redan insett detta och det bjuds alltid på gott motstånd vid Påsksmällen. Men varför den stora massan väljer att stå och trängas i startfållorna och de inledande kilometerna när man istället kan ta sig ut strax utanför Södertälje för ett lopp med denna atmosfär är mig fullständigt obegripligt.

Efter att direkt klivit ur bilen så blev jag haffad och intervjuad av självaste SVT-Peter Jonsson som gjorde ett mycket förtjänstfullt jobb som speaker under alla de olika loppen som löptes. Han till och med speakade så inspirerande att Elias direkt efter att ha sett pojkar 9-10 år sa att han minsann ville springa här nästa år. Sedan värmde jag upp tillsammans med den förre landslagslöparen Pell, Nilsson, Hägg och Sydow. På grund av den stränga vintern hade arrangören i sista sekund fått lägga om bansträckningen. Normalt sett springer man två stycken 5km-varv där halva varvet är grusväg. Denna del av banan var nu helt täckt av snö och is och istället lade man om sträckningen så att man mer eller mindre körde 4x2.5km. Alltså 2.5 i ena riktningen på en landsväg, kon-vändning och sedan samma väg tillbaka. Och så klart, denna sträckning en gång till. Man kan säga vad man vill om det men jag personligen gillar varvbanor. På något sätt tycker jag det mentalt är lättare att dela upp loppet i mindre beståndsdelar. Självfallet innebar de tre kon-vändningarna att man tappade fart och rytm men då jag är ganska stark i tempovariationer och uppför så brukar detta passa mig ganska bra.

Jag var dock mest ute efter att få testa min form mot bra motstånd. Som jag skrivit tidigare har det känts bra på träning men ett riktigt kvitto får man först då man sätter på sig ett linne och nummerlapp. Träna är en sak. Tävla en helt annan. Jag hade inte lättat särskilt mycket innan loppet. Normalt sett tar jag alltid en vilodag innan tävling men det gjorde jag inte till det här loppet. Istället hade jag loggat knappt 13 mil veckan innan och dessutom avverkat två bra intervallpass. Hur som helst så kändes benen riktigt bra och trots en chockartad start där säkert tio personer mer eller mindre tjuvstartade så bar det iväg på landsvägarna. På grund av att jag pliktskyldigt startade när starten skrek 'GÅ!' så låg jag säkert inte bättre än på 20e plats inledningsvis och fick kryssa mig fram första kilometern. Längst fram var det sluggerfest och ledarklungan dammade säkert på första kilometern strax under 3-blankt. Jag själv klockade den på 3:05 och det märktes att jag knappt inte alls kört några intervaller i låga 3-farter.

Då den första tempochocken lagt sig så hittade jag en bra fart och rytm och kunde börja avancera genom fältet. Strax innan den första vändningen vid 2.5 km agerade jag draglok åt Sydow, Sahlberg, Nielsen och Nilsson. På tillbaka vägen under första varvet skakade jag av mig dessa och hade nu sakta men säkert fått upp ångan. Jag hade fått vittring på Persson och Gustafsson som låg en bit framför och dessa var jag ikapp och förbi strax innan vändningen vid 5 km. Ungefär här hade kroppen tinat upp och acklimatiserat sig vid tempot och benen kändes alerta och pigga. I motvinden upp mot sista vändningen vid 7.5 km valde jag att hålla mitt eget tempo och borra på. Sakta men säkert segade jag mig från och hade nu nästan hämtat in Hägg och Grahl som tvingat släppa 'Meb' Yamana från Spårvägen som nu sprang i ensam ledning. Vid sju km var jag ikapp Enhörna-duon och fortsatte att gå på då det fortfarande verkade finnas gott om krut i benen.

Efter den tredje och sista kon-vändningen var det således bara 2.5 km kvar in till mål och denna del inleddes med en ganska lång motslaka. Eftersom jag gillar backar så tog jag tillfället i akt och spettade på uppför och kunde sedan utöka mitt försprång och kontrollera min andraplats. In som tvåa efter den suveräne Yamana med tiden 31:25 vilket faktiskt var nytt landsvägspers för mig. Bortsett från andraplatsen så var jag väldigt nöjd med detta formbesked. Att kunna prestera en bra miltid trots ingen inriktad milträning och att dessutom göra detta utan att lätta på träningen ger mig självförtroende vilket så klart är skönt at ha i ryggen till den kommande förberedande träningen inför Stockholm marathon.

Efter loppet begav sig hela familjen till Tom Tits experiment i Södertälje som var märkligt tomt på folk trots den lediga dagen. Barnen uppskattade detta naturligtvis och tillsammans provade på massor av olika experiment där.

Alvar avrundar besöket på Tom Tits med en glass.

Artikel på Löpning för alla »

Resultaten »

12 kommentarer:

David R sa...

Grattis till perset!

Patrik Engström sa...

David R:

Tack! Nu hoppas jag kunna straffa mitt banpers på 30:28. Det är lite svårare. ;)

Anonym sa...

10km landsväg: 31:14 (07)?????
//Danne

Patrik Engström sa...

Danne:

Det var första året för Premiärmilen och jag tror den sträckan var felmätt. Påsksmällens sträcka mättes av självaste Hasse Nilsson med mäthjul och innehöll som bekant tre kon-vändningar. Så därför är nog detta lopp det snabbaste jag gjort på landsväg. Egentligen inte så noga. Ska man mäta tider på milen är det 10000m som gäller! :)

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

xumeiqing sa...

2016729meiqing
michael kors outlet online
valentino shoes on sale
yeezy boost 350
christian louboutin shoes
ecco shoes
timberland outlet
coach factory outlet
michael kors outlet
nike huarache trainers
christian louboutin shoes
michael kors outlet clearance
skechers shoes
polo ralph lauren
chaussure louboutin
instyler max
christian louboutin outlet
under armour shoes
nike free run black
levis jeans
canada goose parka
cartier love bracelet
canada goose jackets
versace sunglasses
polo ralph lauren
prada outlet store
ray bans
cheap jordans
uggs
longchamp bags
fitflops
birkenstocks
oakley sunglasses
true religion outlet
ugg boots canada
birkenstock sandals
coach outlet store online
michael kors handbags
supra for sale

raybanoutlet001 sa...

nike store
michael kors uk
cheap basketball shoes
adidas nmd runner
oakley sunglasses
nike trainers
michael kors handbags outlet
nike free
adidas nmd r1
birkenstock sandals

Unknown sa...

james harden shoes
air force 1
timberland boots
cheap jordans
links of london outlet store
tory burch shoes
http://www.kobeshoes.uk
nike huarache
michael kors handbags
michael kors outlet

1111141414 sa...

longchamp outlet
yeezy boost 350
patriots jerseys
longchamp handbags
timberland outlet
michael kors handbags
michael kors outlet store
michael kors handbags
adidas nmd r1
adidas stan smith uk

Unknown sa...

nike roshe run
roshe run
timberland boots
yeezy boost
dior glasses
prada glasses
michael kors outlet store
air yeezy
true religion outlet
adidas neo

Unknown sa...

converse trainers
ugg boots
kate spade outlet
rolex replica
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors bags
nike store
adidas nmd
nike shoes

jeje sa...

houston texans jerseys
coach outlet
michael kors handbags
new england patriots jerseys
nba jerseys
los angeles lakers jerseys
baltimore ravens jerseys
boston celtics
nike air huarache
nike trainers