2013-05-13

Ledighet och träningsläger

Det har varit en skön och mycket uppskattad ledighet över kristi himmelsfärd. Familjen packade in oss i bilen på onsdag och reste över havet till Finlandslandet. Suligt tidigt på torsdagsmorgonen anlände vi till Turku och bilade sedan därifrån direkt hem till Mamma Marikas föräldrar strax utanför Helsinki.

Jag hade varit lite sliten och seg under början av veckan och resan i sig samt den tidiga uppstigningen gjorde inte saken bättre. Hur som helst så är livet ganska bekvämt och tillrätta lagt då vi är på besök hos mormor och morfar. Barnen har dem, fastrar och sina kusiner att leka med. Detta ger lite extra utrymme för träning och framför allt återhämtning. Att sedan maten serveras smakligt, rikligt och punktligt är rena lyxen och förmodligen det närmaste ett träningsläger jag kan komma.

Fredagen var skissat till ett ganska hårt pass och jag hoppades innerligt att kroppen skulle uppskatta ledigheten och passa på att återhämta sig. Direkt under uppvärmningen kände jag att benen var i slag igen och sedan hade jag 95 minuter i 3:40-3:50 på pappret. Benen ville dock annorlunda och eftersom det varit segt ett par dagar kändes det skönt att låta dem rulla på utan att stirra sig blind på klockan. Ungefär halvvägs konstaterade jag att farten låg en bit under 3:40 och då passet drygt 27 km senare var klart hade jag avverkat dem i 3:30-snitt.

Hela helgen hade vi mäkta fint väder med behaglig temperatur runt 20 grader, svag vind och solsken. Perfekta löpförhållanden med andra ord. Barnen lekte mestadels utomhus och mer eller mindre bosatte sig då i studsmattan. Själv hann jag med att spela lite tv-spel, läsa lite böcker och serietidningar. En och en annan liten siesta-tupplur belönade jag mig även med. Lördagens lätta distans gick lättare än jag räknat med och det kändes som om kroppen sugit upp fredagens ganska hårda pass. På söndag var det hemresa tillbaka till Sverige men innan dess var det ett långpass med insprängda fartökningar på schemat. Under två timmar fick jag ihop 31 km och en hel del småryck i 3:15-fart.

Allt som allt summerade jag upp veckan till över 16 mil med två bra kvalitetspass, ett långpass och en t&r-resa till Finlandslandet. Sedan Tokyo har jag loggat mer mil än någonsin med några riktigt bra kvalitetspass. Nu återstår bara tre veckor till Stockholm marathon. Detta innebär att den marathonspecifika perioden nu börjar med två hårda veckor med mindre junkmiles och en hel del istället i tilltänkt tävlingsfart. Återstår sedan endast en lätt lätt vecka för att låta kroppen superkompensera och överträffa sig själv.

Inga kommentarer: