2013-06-17

MR-besked

Redan i fredags mottog beskedet av min MR som jag genomförde dagen innan. Det visade sig att jag hade/har en stressreaktion på mitt onda ben och att jag således inte fantiserat ihop smärtan. Lite blandade känslor kring detta. Först och främst konstaterar jag (lättat) att jag fattade helt rätt beslut som kastade in handduken innan Stockholm Marathon och inte försökte mig på ett genomförande. Att maxbelasta benet med 42 kilometer runt Stockholm skulle varit förödande dör benet och säkerligen inneburit att hela den återstående säsongen varit körd. Det som dock svider lite i hjärta och skalle är att jag så klart drog på mig skadan överhuvudtaget. Vad kunde jag gjort annorlunda i upplägget innan maran för att inte åka på den?

Om detta kan man såklart diskutera och spekulera länge. Jag tränade hårdare än någonsin men hade även väldigt gott utfall på nästan alla de pass jag genomförde. Jag loggade några av de bästa kvalitetspass jag genomfört innan en mara vilket så klart både stärker en mentalt men indirekt även påfrestar kropp och ben hårdare. Det som gör att jag ändå tycker mig ha rent mjöl i min påse är att jag under denna tunga uppbyggnadsperiod inte bara hade goda utfall på passen utan även en väldigt bra känsla. Jag hade inte ont eller var extremt sliten. Nästan tvärtom, kroppen kändes nästan starkare och fräschare än den gjort under vanliga lite lugnare träningsperioder. Det skulle således inte varit ok om jag känt mig tung och sliten och ändå pressat på träningen och med skada som följd. Nu kändes allt väldigt bra och passen genomfördes med bra resultat och då anser jag det vara ok att fortsätta enligt den plan som jag tillsammans med Coachen skissat upp. Även då jag började besväras av benet (två veckor innan Stockholm) drog jag snabbt i handbromsen, tuggade antiinflammatoriska tabletter och avlastade med cykel istället för löpning. Tyvärr räckte detta dock inte till.

Hur som helst. Nu är det som det är och det är ingen idé att hänga upp sig eller ödsla onödig energi på detta. Förhoppningsvis kan jag förlänga säsongen under senare delen av hösten med först Lidingö och sedan en snabb höstmara som pricken över i. Dessutom är revanschlusten till Stockholm Marathon 2014 perfekt tändvätska till den tunga mörka grundperioden när vintern väl slår till. Läkaren som meddelade mig beskedet från min MR tyckte att jag skulle fortsätta avlasta och inte springa på två veckor till. Själv hade jag tänkt jogga igång lite lätt nu till midsommar men med detta besked så får jag nog (tyvärr) omvärdera detta en aning.

9 kommentarer:

Thomas sa...

Hej Patrik! tack för en bra löpar blogg, ska inte du och din coach sätta er ner och titta på hur ni ska lägga upp träningen för att slippa stress frakturer känns som du får det rätt ofta? lycka till med rehab!

Sandra sa...

Skönt att du vet vad som är fel men trist att vara tvungen att fortsätta cykla! Du får skaffa dig ett vattenlöpningsbälte och hoppa i havet och köra vattenlöpning som omväxling!
Nåväl, du har en bra inställning och vettiga planer och din kropp tycks ju vara grymt snabb på att komma igen efter skadeproblem. Det kommer att gå snabbt i höst! Heja heja!

seas sa...

Riktigt tråkigt att det DNS i stockholm. Som du skriver är det ju nästintill omöjligt att avbryta träningen om det känns bra hela tiden och när det väl kändes så trappade du ner snabbt. Det känns ju dessutom, från vad jag läst här, som du haft en bra grund och inte gjort några tokiga träningsbelastningsökningar.

Tror du det kan vara skillnad i belastning när du gick från skonsammare löpbandslöpning till att springa mer utomhus?

Hur som helst så är det imponerande att se hur du tar dig igenom även dessa skadeperioder på ett så sätt med hård alternativträning.

Patrik Engström sa...

Thomas:

Jag och min Coach tittar kontinuerligt på hur träningen fortlöper, hur kroppen svarar upp på olika delar av träningen. Självfallet har jag haft en hel del skador men det har inte så ofta varit rena stressfrakturer (senast 2005) utan mer muskelbristningar och/eller överansträngningar/inflammationer.

Men precis som du antyder måste man försöka anpassa träningen till hur kroppen svarar upp och då måste men även beakta arbetsbelastning i hemmet och i yrkeslivet. Det är ofta en större utmaning än att landa in intervallpassen och påverkar den ack så viktiga återhämtningen mycket mer än man kanske kan tro.

Patrik Engström sa...

Sandra:

Det hade varit ett perfekt komplement under midsommarfirandet i Finland. Saunan låg på 20 meters avstånd med träbrygga rakt ut i sjön. Jag hade kunnat steka mig röd och fin och sedan kyla av mig med lite vattenlöpintervaller...

Jag hoppas dock att cykelrehaben nu lider mot sitt slut. Benet verkar klara av belastning nu så jag kommer sikta på att fasa ut cyklandet nu.

Vill även passa på att tacka dig för underhållningen under midsommar som du bjöd på. Hela finska familjen samlades framför tv:n. Alla trodde du var körd efter sista vattenhindret men jag förklarade lugnt och metodiskt att du har en rasande spurt. Resten är som man brukar säga historia!

Patrik Engström sa...

Seas:

Tack för dina kommentarer. Jo som du vet är det oerhört svårt att avbryta träningen när allt klaffar med träningen. Det var inga tokökningar jag körde utan en långsiktig plan med svagt ökande mängder under vissa perioder. Men när man är i bra form så belastar man ofta kroppen hårdare på tex rena intervaller vilket kan få tråkiga effekter om man har otur.

Jag tror det handlar om en kombination av saker. Aningen hårdare påfrestning i form av intervaller och mängd (som ett led i att formen var bra), nästan bara asfaltslöpning och ofta med tunna skor under kvalitetspassen samt aningen hårdare belastning med arbetsuppgifter på jobbet. Bäckar små.

Det positiva med att vara skadad är dock att hälsenorna känns som om man var 20 år igen samt att jag är otroligt revanschsugen. Förhoppningsvis får jag på ett bra rejs på LL och kanske en höstmara samt framför allt Stockholm 2014.

Hur är det med dig själv? När får jag se dig på startlinjen? Midnattsloppet? SM?

Fangyaya sa...

adidas originals
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton paris
ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
nike roshe run
michael kors outlet
rolex submariner watches
kobe 11
polo outlet
boston celtics jerseys
lebron 13 shoes
cincinnati bengals jerseys
christian louboutin shoes
timberland boots
cheap jordans
gucci handbags
longchamp handbags
ray ban sunglasses
jordan femme pas cher
michael kors outlet
ugg outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
canada goose jackets
ray ban sunglasses
chenyingying20160907

chenlina sa...

adidas zx flux
cheap ugg boots
michael kors outlet clearance
mont blanc pens
polo ralph lauren outlet
louis vuitton uk
nike roshe run
michael kors outlet clearance
instyler
pandora jewelry
chenlina20170207

Unknown sa...

ysl bags
ralph lauren polo
michael kors handbags
yeezy boost 350 v2
michael kors handbags
cheap michael kors handbags
reebok sneakers
vans outlet store
cheap jordan sneakers
cheap jordans
2017.5.26chenlixiang