2013-06-29

Sollentuna GP

Defar, lika charmig som hon är snabb!

Torsdagen präglades helt uteslutande av de två 10000m-loppen som anordnades på Sollentuna vallen. Det skulle ske VM-uttagningar för de etiopiska löparna och således var några av världens främsta löpare på plats för att slåss om de åtråvärda biljetterna till sommarens friidrotts-VM i Moskva. Till på köpet var de där för att prestera stygga tider och inte främst jaga placeringar. Jag tillsammans med Coach Lamas greppade varsin mikrofon och gjorde oss redo att kommentera loppet och dess deltagares meriter samt serva dem med mellantider.

Först ut var herrarna. Den amerikanske haren orkade hålla det aviserade tempot drygt 3000m innan han klev av. Efter lite initiala placeringsskiftningar så rättade sig sedan löparna in i ledet och det kom att bli Gebremeskel som tog ansvar och stod för farthållningen. Tätt på släp var sedan Kuma och Merga som varv efter varv skuggade Gebremeskels rygg. 5000 meter passerades på 13:23 vilket är nedrans styggt. Bär då i åtanke att det manliga 5000m-loppet som precis avgjorts vanns på 13:36!

Jag måste erkänna att jag under den sista kilometern var ganska säker på att just Gebremeskel skulle få plikta lite för allt dragjobb som han stod för då framför allt Merga är känd för sin starka spurt. Istället var det just Merga som vid klockringningen fick släppa kontakten med Kuma och Gebremeskel. Över de sista dryga hundra meterna sträckte Gebremeskel sedan ut steget lite extra och gled ifrån Kuma med några meter. Alla de tre första löparna gick in under 27 minuter där Gebremeskel var värst med sina 26:51.02 vilket så klart var världsårsbästa. Till på köpet var detta Gebremeskels debut på sträckan vilket gör hans prestation än mer imponerande. Sista kilometern klockades in på 2:39 och sista varvet på 57''. Det tidigare banrekordet var från 1969 och löd på 29:36 och blev fullkomligt sönderpulvriserat. Som ni själva förstår var det en fruktansvärd uppvisning. Jag har aldrig sett något liknande och det var så otroligt imponerande att se hur avspänt de kunde löpa på trots det extremt uppskruvade farten. Frågan är nu vad som händer med VM-biljetterna. Innan loppet var Bekele och Merga redan angivna som klara men eftersom nu tre man gick under 27 minuter så innebär det att Bekele med sina 27:12 nu är fjärde man och därmed utanför de tre snabbaste tiderna. Det ryktas om att Bekele begärt ett nytt 10000m-lopp inom kort för att få behålla sin biljett men frågan är om han verkligen klarar av att nästan på egen hand straffa sina landsmäns tider. Skulle ha dock göra det är det helt plötsligt Merga som är fjärdeman och därmed eventuellt riskerar att missa VM. Som ni förstår är det minst sagt tuff konkurrens i det etiopiska lägret.

Självklart var jag tungen att agera fotomodell tillsammans med Defar. Ett litet barn fick vi med på köpet!

Efter herrarnas mäktiga lopp var det dags för damerna att göra entree. Tidigare under dagen hade Tirunesh Dibaba vunnit sitt 10000m-lopp i Ostrava på 30:26.67 med landsmaninnorna Oljira och Ababel tätt bakom på 30:31.44 och 30:35.91. Detta innebar att Defar var tvungen att straffa en av dessa tider för att få sin VM-biljett. Trots hennes otroliga kapacitet är det ingen direkt lätt uppgift att göra en sådan tid på beställning. Vidare var det tydligt att de tre etiopiska löparna i Ostrava hade kunnat sammarbeta och pressa varandra till fina tider medan Defar mer eller mindre skulle få göra loppet själv.

Hur som helst så är Defar regerande olympisk mästarinna på 5000m och visade i sitt senaste lopp i Oslo under Bislett att hennes form är riktigt vass. Trots hög fart och en sluttid under 14:30 så avslutade hon loppet med en riktigt snabbt slutvarv.

Haren i loppet (som redan tävlat tidigare kvällen på 5000m) orkade dra i det aviserade tempot i knappt 2000m innan hon klev av. Efter det var det mer eller mindre bara Defar mot klockan. Coachen och jag gjorde vårt bästa för att elda på den lilla skara publik som stannat kvar för att se denna otroliga uppvisning. Självklart gav vi Defar varv- och kilometertider så hon hela tiden visste hur hon låg till gentemot sina konkurrenter från Ostrava. Med undantag för den andra kilometern då haren tröttnade en aning så landade Defar in varv efter varv runt 72-73'' som en klocka och under den sista kilometern kunde hon skruva upp farten ytterligare. Hon visste då att biljetten var klar och ville säkert sätta ett nytt banrekord samtidigt hon skulle sända ut ett ruggigt starkt formbesked som säkerligen skulle få en och en annan konkurrent att skruva på sig lite av oro. Sista kilometern klockades in på 2:49 och hennes sista varv avverkade hon på 63''. Tiden blev 30:08.20 vilket var den tionde snabbaste tiden genom historien, det innebar även nytt världsårsbästa och nytt banrekord (det tidigare var satt 2005 av Tirunesh Dibaba och löd 30:15.67).

Efter loppet berättade Defar då Coachen intervjuade henne att hon nu skulle återvända hem till Etiopien, träna hårt och även avsåg dubblera på kommande VM om hennes coach tyckte att hon skulle göra så. Och med tanke på hennes bländande form så kan vi nog kallt räkna med att se henne på båda distanserna senare i sommar. Hon berättade även att hon skulle komma tillbaka till Sverige i september med sina barn för lite semester. Vad skulle hon göra då? Åka finlandsbåt!

Coach Lamas intervjuar Defar.