2013-08-08

2x(2000/1000/600/400m), 2000m

Näst sista kvällen här i Finlandslandet innan morgondagens hemresa. Det är inte bara slutet på vistelsen här som lider mot sitt slut, så gör även semestern. Jag skulle inte riktigt kalla det för mental kris än men det är banne mig inte långt borta nu. Kanske om någon dag inser jag att all härlig ledighet snart är över och det är comeback till vardagen igen.

Nåväl, lika bra att passa på att njuta så länge som möjligt. En liten återblick på de fem veckorna av semester kan även vara på sin plats. Och vilken sommar det varit. Under alla dessa veckor har det varit helt galet varmt och vackert väder. Det har regnat två gånger och när jag då varit ute och sprungit var det rent av befriande att få lite regnstänk i ansiktet. Jämför man denna sommar mot fjolårets så är det en ganska stor skillnad då det regnade en hel del. Men att det nästan rakt igenom varit så varmt det är bara att tacka och ta emot. Kanske fick vi denna sommar som kompensation för den kalla och råa våren?

Efter att mitt tusingpass på tartanen i måndags inte gick så bra som jag hade önskat beordrade Coachen lite mindre mängd under tisdag och onsdag med förhoppningen att benen skulle vara lite piggare och rappare till veckans andra tartanpass.

Termometern visade knappa 30 grader och jag försökte vänta ut värmen så länge som möjligt innan jag jogga ner till vallen men 17:30 var jag tvungen att pipa iväg och kvicksilvret visade då 27 grader. Visst, det var svag vind men inte mycket till moln på himlen så väl på plats på tartanen så nästan dallrade luften. Bara ta sig i kragen och visa lite karaktär. Jag var lite nervös inför passet då jag ville ha en bra genomkörare idag utan att plåga mig fördärvad.

På vallen var det fullt med juniorer som tränade friidrott. De körde höjdhopp, längdhopp, lite häcklöpning och så klart spjut. Ett knappt 20-tal åttaåringar tränade spjut med små platsspjutattrapper vilket såg kul ut. Sådant här sker bara i Finland. Spjut är stort här och med tanke på hur de unga drillas så känns deras återväxt säkrad inom denna friidrottsgren åtminstone.

Själv hade jag varierade längder på mina intervaller enligt: 2x(2000/1000/600/400m), pj: 1'+200, 30''+200m, 200m, sp: 1'+200m, 2000m. Alltså inledde jag med två serier i fallande längd men ökande fart enligt 2000m, 1000m, 600m och 400m. Första serien gick snabbare än plan men jag kände mig ganska fräsch efter den serien och kunde faktiskt öka ytterligare under den andra. Riktigt fina tider på intervallerna vilket fick mig på gott humör. Efter de två serierna väntade en avslutande 2000ing som ställde krav på både flås, ben och skalle. När kroppen börjar bli trött och flåset redan är ansträngt och man ska jobba sig igenom 2000m solo på bana sätts skallen verkligen på prov. Fem varv som kan te sig nog så långa. Stoppade huvudet under armen och rullade runt, öppnade med ett lite lugnare varv för att inte parkera för tidigt och kunde sedan öka tempot successivt under de fyra återstående varven.

Som jag skrev tidigare var det rakt igenom bra tider, alla betydligt snabbare än den initiala skissen och framför allt att jag gjorde det i värmen var ett bra tecken på att den reducerade mängden de två senaste dagarna hade en riktigt bra och positiv effekt för återhämtningen. Och framför allt viktigt för skallen att få dessa avstämningar ibland, självförtroendet stärks ordentligt.

Inga kommentarer: