2013-09-13

Det stundar helg

Fredagar är alltid uppskattade dagar. Arbetsveckan går mot sitt slut och man har lite ledighet att se fram emot då man kan spendera mer tid med familjen och även hinna träna lite utan stress. Nu är det kanske lite si och så med stressen. Allt eftersom barnen levlar upp i levandsår drar de på sig allt fler helgaktiviteter. Det är allt från fotbollsturneringar, kalas, simträningar och annat jox. Nåväl, det gäller att vara påhittig och ta tillvara på de små luckor som uppstår mellan alla dessa och sedan likt en spottkobra hugga när öppningen uppenbaras.

Denna helg är det inga kalas men dock fotboll och simning som står på programmet. Även nästa helg är det fullt med övriga aktiviteter men då har vi bestämt oss för att isolera oss från allt detta och åka förbi sommarstugan en sväng vilket förmodligen blir sista visiten innan den stängs för den kommande vintern. Vad gäller träningen så är det fokus på en del mängd och långa sega snabbdistanser i terräng. Allt för att höja backkapaciteten och förmågan att behålla tempo och intensitet i en varierande banprofil. Jag brukar nästan aldrig träna på backe, dvs att maxa upp för en backe och sedan svagt jogga nerför. Istället brukar jag välja och föredra en ryckig slinga, helst med en del knixiga svängar. Detta efterliknar mer den tävlingssituation som uppstår på tex Lidingöloppet. Det böljar upp och ner och löprytmen störs hela tiden. Att ha en förmåga att växla steglängd, forcera kontrollerat uppför och släppa på nerför är avgörande för om det blir ett lyckat lopp eller inte. Att bara max upp för en stygg backe är väldigt långt i från en tävlingssituation och har väldigt sällan gett mig en bättre backkapacitet.

Fredagen avslutades således med en längre snabbdistans i Ursvik. Jag körde på i knappt 9.5km innan jag fasade in mig på 3x2.5km. 2.5km-slingan är väldigt krävande och det är tunga backar uppför och en hel del mindre backar som hela tiden bryter av möjligheten att återhämta sig och sträcka ut på steget. Planen för dessa var att successivt öka tempot vilket föll väl ut. Totalt skrapade jag ihop cirka 17 km i högre tempo där snittfarten hamnade runt 3:35/km. Totalt med uppvärmning och nerjogg fick jag ihop 22 km innan jag cyklade hem och tog helg.

1 kommentar:

jan sa...

نقل عفش من جدة الى الطائف نقل عفش من جدة الى الطائف
نقل عفش من المدينة المنورة الى جدة نقل عفش من المدينة المنورة الى جدة