2013-10-01

Lidingöloppet 2013

Äntligen!
Foto: Peter Holgersson, www.peterholgersson.se


Årets Lidingölopp blev en härlig resa från början till slut. Ni vet en sådan där dag när det mesta klaffar och man liksom bara flyter med. Men låt oss ta det från första början.

Dagen inleddes med att jag tidigt på morgonen såg Elias spela en fotbollsmatch och direkt efter dess slut bar det av raka vägen till Lidingö. Ute var det uppehåll, friskt och lite kyligt i luften. Så fort solen tittade fram värmde det ganska snabbt men i skuggpartierna sved det på lite. Velade länge och väl innan start vilken klädsel jag skulle ha under loppet. Till slut blev det enkelt tävlingslinne och short som fick utgöra tävlingsdressen för loppet. Jag frös lite lätt innan start men så fort loppet startade och jag fick upp ångan blev det hanterbart. Självfallet vill man inte spendera energi på kylning under ett längre lopp och göra av med vätska men samtidigt vill man inte heller frysa för mycket då energin helt plötsligt går åt att hålla kroppsvärmen.

Väl på startlinjen kände jag mig märkligt i harmoni. En bra blandning av lätt nervositet men samtidigt ett stort sug på att gå ut och fullkomligt ge allt i terrängen. Precis som vanligt meddelade speakern att det var en minut kvar till start och ganska kort därefter small startskottet utan att jag var riktigt förberedd. Inte blev det bättre av det skräckartade startgärdet där alla löpare spettar på för kung och fosterland och man försöker håll koll på konkurrenterna samtidigt som man noga måste se efter var man sätter ner fötterna för att inte trampa snett.

Startgärdet. Avslappnad och samtidigt laddad.
Foto: Peter Holgersson, www.peterholgersson.se


Efter någon inledande kilometer hade jag hittat tempot och kunde jobba mig upp successivt i startfältet innan de olika grupperna började utkristalliseras. Längst framme satte kenyanerna högsta fart direkt från början och pep iväg. En liten bit framför mig såg jag hur David Nilsson och Lars Södergård slog följe tillsammans med en ytterligare löpare (Akbit Gebreka) och långsamt med säkert utökade försprånget till mig och gled ifrån.

I min klunga en bit bakom agerade jag mestadels draglok åt Jonas Buud, Henry Gross och Anders Österlund. Efter drygt en halvmil plockade vi upp Johnny Purvis, Giancarlo Simion och Sammy Njamongo. Dessa la sig också i ryggen på mig och jag fortsatte att anföra klungan. Egentligen hade jag lovat mig själv att inte göra just detta då jag mer eller mindre brände en massa onödig energi på samma sättet under 2011. Men någon gång efter fem kilometer började jag ana och känna att benen faktiskt helt avslappnat pinnade på i ett tempo jag aldrig vågat inleda första milen under detta lopp på. Eftersom benen svarade upp så bra så lovade jag mig själv att belöna dem med blixtrande fokus och våga spänna bågen och gå för en tid ner mot 1:45.

Jag, Buuden, Gross, Purvis, Simion och Njamongo.
Foto: Peter Holgersson, www.peterholgersson.se


Då vi närmade oss kyrkviken med all dess publik fick Simion förhöjd puls och bröt sig loss från klungan. Det är ett klassiskt misstag att ryckas med i denna tunnel av påhejande publikled och en av fördelarna med att vara så pass gammal i gemet som jag är, är att jag inte faller för sådana frestelser längre. Uppenbarligen var mina konkurrenter i ryggen på mig nöjda med farthållningen och höll sig även de lugna. Vid kilometer nio stod Farfar på vakt och langade vätska åt mig och kort därefter hade jag planenligt plockat upp den skenande Simion som jag sedan inte såg något mer av under loppet. Den första milen passerades på 34:11 men det glömde jag bort att se efter på klockan. Kanske var detta bara av godo, om jag sett att passertiden var över en halvminut snabbare än jag tidigare gjort så kanske jag hade dragit lite i handbromsen under den andra milen.

I partiet från kilometer sju till 14 drabbades jag av ett litet orosmoln som stavades håll. Det var aldrig så att det gjorde ont men det störde en del och jag var väldigt rädd under denna period att det skulle bryta ut i full skala. Varför jag drabbades av detta vet jag faktiskt inte, har egentligen aldrig drabbats av det. Men hållkänningen började redan innan jag fick min första vätska och försvann sedan lika plötsligt som det uppkommit. Kanske var det bra att hållet slog till vid just detta parti då det är relativt lättlöpt mellan kilometer 10-15. Trots detta hade jag faktiskt en riktigt snabb femma under det partiet (16:56) vilket var lite märkligt då jag inte vågade trycka på för fullt.

Strax efter milen kände jag hur klungan av löpare bakom mig sakta föll bort och tillslut var det ingen som flåsade mig i ryggen längre. På bara några kilometer hade jag alltså brutit mig loss och att den löpare som låg en ganska lång bit framför mig var Meb Yamana. Jag hade dock bättre press på de nu ganska flacka kilometerna och jag jobbade mig sakta men säkert ikapp Meb. Precis innan vi kommer in i banans kanske svåraste parti mellan 16 - 19 kilometer är jag ikapp och går direkt om. Meb ger sig dock inte utan växlar tempo och lägger sig i rygg på mig. Jag har nu blivit av med hållet och kan fokusera fullt ut på att behålla teknik och intensitet i den mycket böljande och krävande terrängen. Detta passar mig dock perfekt, jag trivs i backar och känner att jag hinner återhämta mig tillräckligt i utförslöpen. Meb flåsar på ganska rejält och jag har på känn att jag grillar honom ganska hårt. Strax innan 20 kilometer får jag vätska av Farfar igen, tar ett par klunkar och rasar ner för den branta asfaltsnedförsbacken genom villaområdet innan det strax är dags att bestiga backen vid Grönsta gärde. 20 kilometer passeras på 1:08.46 vilket innebar att andra milen avverkats på 34:35.

Jag har klockat alla kilometer fram tills nu och framför allt konstaterat att jag landade in nästan alla svåra precis över 3:30. Detta är ett riktigt bra tecken och jag känner att jag har någonting bra på gång. Men som sagt, det är en svår mil kvar och den börjar spikrakt uppför. Gummibandet dras nu ut och Meb ger meter efter meter tills jag inte längre hör hans steg. I backen står Uhrbom med en öl i handen och eldar på mig. Han säger något om att jag ser mycket fräsch ut och då blir jag lite glad.

Bra blick i backen vid Grönsta.
Foto: Mikael Grip, www.lopningforalla.se


Jag tycker att jag hanterar Grönstabacken kontrollerat men ser ändå att den gått på 3:35 vilket sporrar mig ytterligare. Eftersom benen fortfarande känns riktigt pigga lovar jag mig själv att stå på under de flacka partierna och det fungerar utmärkt. Jag har nu ingen löpare nära bakom eller framför mig och det är viktigt att våga hålla tempo och framför allt koncentration även fast man inte har några löpare i sin omedelbara närhet. Delar upp sista milen i mindre mentala delar och betar i hasten av Abborbacken på 3:41. Nu vet jag att jag går för en tid ner mot 1:45, kanske ännu bättre om jag sköter mig sista fem kilometerna. Med facit i handen så låg jag redan här klart under 1:45 som preliminär måltid men man är liksom inte mattegeni under hård belastning och det är lika bra att räkna högt och inte ta ut nåt i förskott.

Sista milen blev det sololöpning.
Foto: Peter Holgersson, www.peterholgersson.se


Med fyra kilometer kvar känner jag mig lite orolig i kistan och hoppas innerligen att magen inte ska ge vika så nära mål. Den håller sig dock under kontroll och jag landar in några bra kilometer fram till Karins backe. Direkt efter den stigningen förstår jag att det kommer hålla hela vägen och den insikten är otroligt skön. Det finns fortfarande krut kvar i påkarna och andningen är även den helt under kontroll. Nästan så jag ångrar mig att jag inte vågade stå på ännu hårdare under denna sista mil.

Känslan när jag hör speakern strax innan upploppet och sedan komma in pigg och fräsch som ohotad sjunde man och tredje svensk med all publik runt omkring går inte att beskriva. Jag försökte verkligen njuta under upploppet och suga i mig allt detta och passade även på att applådera publiken för deras stöd. Då jag passerar mållinjen ser jag klockan visa 1:43.44 och jag vill minnas att det första jag tänkte när jag stannade till var att det här egentligen inte var så jobbigt. En ganska stimulerande känsla med andra ord.

Känslan på upploppet var magisk.
Foto: Deca text och bild


Jag har så länge jagat en 1:45-notering som jag känt att jag har kapacitet till. Jag har sprungit Lidingölopp i sol, regn, värme och kyla. Jag har kommit till start med perfekta förberedelser eller inga alls men ändå har tiderna hamnat mellan 1:46-1:48. Ända fram tills i år då det blev ett pers med 2.5 minut vilket innebär nästan osannolika 50 sekunder per mil. En annan skön känsla var att trejde milen klockades in på 34:58, äntligen fick jag knäcka till den med sub35, inte helt lätt och inte blir det lättare av att man har 20 kilometer i benen innan man börjar avverka den. Jag har varit väldigt öppen innan loppet med att träningsförberedelserna gått väldigt bra och att formen känts god. Självförtroende och form hade jag i bagaget men att på själva tävlingsdagen få ut det i en ren klinisk prestation är lättare sagt än gjort. Det är så mycket som kan gå fel och omkullkasta de mest noggranna förberedelser. Personligen var detta också en revansch för mig sedan jag åkte på min skada kort innan Stockholm Marathon i år. Utan tvekan betyder detta mycket för mig. Lite då och då är det väldigt betydelsefullt att inkassera lite resultatbaserad avkastning på alla träningstimmar man lägger ner.

I målfållan blir jag på ännu bättre humör då jag ser kamraten Lars Södergård stå och ge segerintervju som förste svensk. Jag är så otroligt glad för hans skull och de enorma framsteg han gjort de två senaste säsongerna. Jag gör mitt livslopp och är ändå 2.5 minut efter honom. Helt enormt!

Så ja!
Foto: Deca text och bild


Efter loppet är det dags för prisceremoni men den fick jag snällt avnjuta från läktarplats. Lidingöloppet tar bara upp de sex främsta herrarna och som sjundeman platsar man då inte i det gänget. Inte heller det faktum att jag placerade mig som tredje svensk har någon betydelse. Om jag för tillfället bortser från min egen placering så tycker jag det är osannolikt svagt. Arrangören har ett stort gärde fullproppat med publik och löpare med fantastisk atmosfär. Och vad gör man då? Jo man tar upp sex löpare på scenen där merparten ofta nästan alltid är afrikaner. Varför inte ta tillfället i akt och uppmärksamma några av våra främsta svenska löpare? För dessa tror jag denna korta men härliga stund i rampljuset uppe på en scen kan betyda mycket. Helt obegripligt. Istället fick jag som plåster på såren en alldeles för stor t-shirt. Generöst. Och precis som Lars Södergård så träffsäkert konstaterar i Grips intervju på lopningforalla.se tycker jag att arrangören borde erbjuda fler löpare startpengar för att på så sätt få fler elitlöpare till start vilket på så sätt kommer bidra till bättre svenska tider och prestationer.

Resultaten »

39 kommentarer:

Fredrik W sa...

Stort grattis, så jäkla kul att du fick till det!!!

Även för oss motionärer märks det att arrangörerna snålar in och mjölkar löparboomen. Höga anmälnngsavgifter och ändå tar man tex betalt för att frakta väskor från Lidingövallen till Grönsta... "Gnidingöloppet"

Johnny sa...

Snyggt jobbat! Inspirerande läsning :-)

Staffan sa...

Grattis till en klockren prestation och en inspirerande race-rapport! Och jag håller med om att Lidingö missar ett tillfälle att uppmärksamma svenska topplöpare genom att inte låta fler ta plats på pallen. Vissa andra saker känns rätt tveksamma också, som att ta 40kr för att transportera en väska...

Jag känner igen mig mycket i din rapport från mitt lopp, med den viktiga skillnaden att jag inte sprang lika fort :-) Jag gjorde premiär men måste ha lagt upp det väldigt bra för jag var stark sista jobbiga milen och sprang om många löpare där!! En alltigenom härlig känsla!

Bara att försöka hålla i den här formen nu och förhoppningsvis avsluta säsongen med en snabb höstmara i Valencia!!

Marcus Åberg sa...

Har sagt det tidigare men säger det igen. Stort grattis till ett grymt lopp!

Det är oerhört inspirerande att läsa din rapport från loppet också, tack för det!

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
nike tn pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet online
ralph lauren
michael kors uk
mont blanc pens
coach outlet online
prada handbags
cheap jordans for sale
true religion outlet
gucci outlet
michael kors
kate spade uk
kate spade outlet
soccer shoes
air max 95
ed hardy
louboutin pas cher
michael kors bag
abercrombie outlet
coach factory outlet
kate spade
longchamp handbags
cheap ray ban sunglasses
coach outlet
ralph lauren outlet
replica watches cheap
chaussure louboutin
michael kors handbags
pandora outlet
tory burch handbags
oakley sunglasses
pandora jewelry
michael kors outlet online
nike blazer
cheap ray ban sunglasses
michael kors
chanel online shop
ralph lauren uk
soccer jerseys

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch-hollister.es/
ray-ban sunglasses, http://www.raybansunglass.com.au/
longchamp outlet store, http://www.longchampoutlet.name/
ugg boots, http://www.uggsoutlet.us.org/
celine outlet online, http://www.celineoutletus.com/
mizuno running shoes, http://www.mizunorunningshoes.us/
nike soccer shoes, http://www.nikemercurial.org/
ray-ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
lacoste pas cher, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
lululemon pants, http://www.lululemonoutletstore.in.net/
winter coats, http://www.cybermondaydeals.in.net/
abercrombie fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
nfl jersey wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
indianapolis colts jerseys, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
washington redskins jerseys, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
christian louboutin shoes, http://www.christianlouboutinoutlet.org.uk/
discount oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassesdiscount.us.com/
oklahoma city thunder jerseys, http://www.thunderjerseystore.com/
cheap uggs, http://www.uggboot.com.co/
cardinals jersey, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutlet-store.us.com/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
nike huarache
adidas superstars
snapbacks wholesale
michael kors outlet online
longchamp soldes
toms outlet
uggs outlet
ed hardy
michael kors bags
moncler jackets outlet
longchamp pas cher
coach factory outlet online
louis vuitton borse
canada gooses jackets
louis vuitton outlet stores
oakley vault
pandora charms
ugg boots outlet
prada handbags
coach outlet online
moncler jackets
timberland uk
adidas running shoes
coach factory outlet
coach outlet online
coach factory outlet online
ugg boots outlet
nike sb janoski
kate spade
nike running shoes
coach factory outlet online
adidas trainers
ugg boots australia
michael kors outlet
louis vuitton handbags
christian louboutin shoes
michael kors outlet online
michael kors
coach outlet online
longchamp le pliage

Unknown sa...

cheap oakley sunglasses
chanel handbags
mont blanc
football shirts uk,soccer jerseys uk,cheap soccer jerseys uk
belstaff jackets
tiffany jewellery
michael kors handbags clearance
louis vuitton outlet online
coach outlet
coach outlet store
marc jacobs outlet
hermes belt for men
michael kors outlet store
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
giuseppe zanotti sale
canada goose jackets
ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
michael kors outlet store
chicago bears
bottega veneta outlet online
ralph lauren
christian louboutin
air jordan 13 free shipping
puma shoes
cheap oakley sunglasses
nike air huarache,nike huarache,nike huarache sneakers,nike huarache shoes
ugg boots
ghd hair straighteners
michael kors outlet sale
nfl jerseys wholesale
dddddddddd1106

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

柯云 sa...

2016-01-28keyun
oakley outlet
ralph lauren
christian louboutin shoes
louis vuitton purses
louis vuitton handbags
louboutin femme
coach factory
louis vuitton outlet
abercrombie & fitch
coach factory outlet
gucci handbags
pandora charms
coach outlet
nfl jerseys wholesale
ugg boots
the north face jackets
coach factory outlet online
michael kors outlet store
hollister clothing
michael kors outlet
abercrombie and fitch
nfl jerseys wholesale
michael kors outlet
toms outlet
prada handbags
coach outlet online
coach outlet online
louis vuitton outlet stores
nike trainers sale
oakley outlet
ugg outlet
air max 95
coach factory outlet
oakley sunglasses sale
coach outlet
cheap uggs
louis vuitton outlet stores
oakley sunglasses sale
ralph lauren outlet
coach outlet

louis vuitton outlet sa...

Kate Spade Outlet Toms Shoes Hermes Belt UGG Boots Outlet Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Store Outlet North Face Outlet Store North Face Outlet Store The North Face Outlet Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Handbags Louis Vuitton Outlet Timberland Boots Timberland Outlet Tory Burch Outlet Store Tory Burch Outlet Online Tory Burch Outlet Oakley Outlet Tory Burch Shoes
Michael Kors Outlet Ralph Lauren Outlet Gucci Factory Outlet Gucci Outlet Gucci Handbags Cheap Ray Ban Sunglasses North Face Jackets Prada Outlet Burberry Outlet Hollister Clothing Ferragamo Shoes Tiffany JewelryTiffany Outlet NFL Jerseys Cheap Jordans Oakley Outlet North Face Outlet Burberry Outlet Ray Ban Sunglasses Tory Burch Outlet
Chan Luu Sale Toms Outlet

dongdong sa...

oakley sunglasses
fitflop uk
christian louboutin
salvatore ferragamo
ralph lauren pas cher
bottega veneta
air jordans
michael kors outlet
sac longchamp
louis vuitton pas cher
christian louboutin
under armour shoes
coach outlet online
ugg outlet online
coach outlet store online
prada bags
toms outlet store
reebok shoes
cartier glasses
louboutin pas cher
nike huarache
timberland boots
louis vuitton bags
michael kors handbags
ray ban outlet
true religion outlet
reebok uk
ferragamo shoes
ralph lauren outlet
coach factory outlet
longchamp
michael kors outlet
longchamp bag
under armour outlet
michael kors outlet clearance
michael kors handbags
coach outlet
hollister sale
louboutin
20163.12wengdongdong

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

Unknown sa...

TEN0323
babyliss flat iron
mulberry handbags
longchamp handbags
mulberry handbags
michael kors uk
mulberry handbags
hollister uk
tiffany jewellery
oakley sunglasses uk
fitflops uk
fitflops shoes
ralph lauren outlet
ralph lauren pas cher
tiffany and co
oakley sunglasses wholesale
hollister shirts
tiffany outlet
hollister shirts
coach outlet store
mulberry sale
oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
hollister clothing
kate spade handbags
burberry outlet online
coach outlet online
true religion jeans
burberry outlet

John sa...

nike uk
michael kors outlet
nike basketball shoes
insanity workout
hollister clothing store
lebron james shoes
true religion jeans
louis vuitton outlet
tory burch outlet
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
adidas superstar
cheap oakleys
toms shoes
hollister clothing
coach outlet
nike sb
ugg boots
kd shoes
michael kors handbags
jordan concords
christian louboutin outlet
gucci outlet
marc jacobs
coach outlet online
prada uk
polo ralph lauren
tory burch outlet
ray ban outlet
louis vuitton
adidas shoes
fitflops
nike uk
vans shoes
kate spade outlet
louis vuitton
2016329yuanyuan

柯云 sa...

2016-04-27keyun
nike air huarache
gucci handbags
christian louboutin outlet
true religion outlet
coach outlet online
nfl jerseys
michael kors outlet
kate spade outlet
true religion jeans
louis vuitton outlet
louis vuitton purses
louis vuitton bags
michael kors handbags
reb christian louboutin
cheap toms shoes
michael kors outlet online
michael kors outlet
coach outlet
air jordan homme
tory burch shoes
adidas superstar shoes
michael kors outlet online
fitflop clearance
concord 11
montblanc pen
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing store
oakley sunglasses wholesale
gucci bags
nike air force 1 shoes
burberry handbags
cheap louis vuitton handbags
celine bags
ray ban outlet
cheap ray ban sunglasses
nfl jerseys
coach outlet
nike roshe run
air max 95

xumeiqing sa...

2016729meiqing
omega watches
nike air max shoes
gucci borse
cheap oakley sunglasses
converse sneakers
moncler outlet
michael kors watches
prada sunglasses
uggs
bottega veneta handbags
moncler jackets
pandora outlet
lebron james shoes
pandora charms
longchamp
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet online
ray bans
ed hardy outlet
adidas shoes uk
air force 1
michael kors outlet
reebok
louboutin pas cher
christian louboutin outlet
coach outlet
uggs
nike free flyknit 4.0
louis vuitton factory outlet
canada goose jackets
kate spade handbags
michael kors outlet
ed hardy uk
louis vuitton borse
red bottom shoes
ugg boots

xumeiqing sa...

2016729meiqing
coach outlet store
michael kors outlet
bottega veneta outlet
kobe shoes
canada goose jackets
polo ralph lauren outlet
jimmy choo shoes
nike air force 1
canada goose
louis vuitton outlet
adidas pure boost
coach outlet online
michael kors outlet clearance
nike air max sale
fitflops
air jordan uk
true religion outlet
discount ray ban sunglasses
longchamp uk
hermes belt
chi flat iron
abercrombie and fitch outlet
canada goose outlet
louboutin uk
michael kors handbags
ghd flat iron
nike cortez
yeezy boost
jimmy choo outlet
adidas nmd
the north face
michael kors handbags
polo ralph lauren
reebok uk
cheap nhl jerseys

raybanoutlet001 sa...

nike roshe
christian louboutin shoes
michael kors outlet online
gucci borse
nike air huarache
cheap michael kors handbags
kobe 9
michael kors handbags
jordan shoes
moncler jackets

琐事 sa...

michael kors handbags wholesale
cheap nfl jerseys wholesale
instyler max 2
nike huarache trainers
ed hardy outlet
pandora charms
michael kors handbags sale
tiffany and co outlet
lebron shoes
longchamp le pliage

Unknown sa...

adidas nmd runner
valentino shoes
san antonio spurs jerseys
tiffany outlet
toms shoes
jordan shoes
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
nike trainers
michael kors outlet

Unknown sa...

tory burch outlet
hollister clothing
tiffany outlet
nike roshe run
prada handbags
jordan shoes
rolex watches
lululemon pants
tiffany outlet
michael kors handbags
20170218lck

Unknown sa...

gucci sito ufficiale
reebok outlet
cheap nike shoes
indianapolis colts jerseys
cheap oakley sunglasses
birkenstocks
michael kors handbags
true religion jeans sale
michael kors handbags wholesale
michael kors uk

Unknown sa...

ecco shoes
mont blanc pens
true religion
nba jerseys
north face
under armour
longchamp outlet
cheap ray ban sunglasses
cheap omega watches
coach factory outlet
20173.20wengdongdong

Unknown sa...

adidas ultra boost
nike roshe run
adidas ultra boost uncaged
adidas neo
true religion jeans
pandora charms
yeezy boost 350
tory burch shoes
jordans for cheap
yeezy sneakers

caiyan sa...

michael kors outlet
beats headphones
mont blanc
louis vuitton outlet online
michael kors outlet
hollister clothing
adidas yeezy
oakley sunglasses
christian louboutin outlet
longchamp uk
0503shizhong

Unknown sa...

20170605 leilei3915
polo ralph lauren outlet online
fred perry polo
mbt outlet
true religion
lacoste shirts
nike shoes outlet
polo ralph lauren
fred perry polo shirts
yeezy boost 350
prada outlet

1111141414 sa...

michael kors handbags
air jordans
adidas nmd
nike air force 1 low
nike roshe run
yeezy shoes
longchamp bags
asics running shoes
yeezy boost
michael kors outlet online

Unknown sa...

curry 3 shoes
adidas yeezy boost
adidas superstar
jordan shoes
lacoste online shop
kyrie shoes
nike air zoom
adidas gazelle
nmd
nike zoom running shoe

Unknown sa...

nike huarache
yeezy boost 350
nike air huarache
air force 1
adidas yeezy boost
links of london
nike zoom
lebron james shoes
adidas superstar shoes
jordan retro

Unknown sa...

fitflops sale
ralph lauren
michael kors uk
nike outlet
michael kors outlet
nike trainers
nike shoes
ugg boots
true religion outlet
jordan 4

raybanoutlet001 sa...

ugg boots
michael kors uk
nike trainers
valentino outlet
coach bags
ray ban sunglasses
jacksonville jaguars jersey
christian louboutin shoes
michael kors purses
fitflops sale

jeje sa...

ralph lauren polo
true religion outlet
miami heat
cheap basketball shoes
louboutin shoes
coach outlet
ralph lauren outlet
seahawks jersey
ray ban sunglasses

Unknown sa...

اخي وعزيزي العميل اذا كنت تبحث عن شركة محترفة في مجال مكافحة الحشرات ورش المبيدات
فهنا المكان السليم لان شركة الصفرات مشهوره بخدماتها المثالية في مكافحة الحشرات
وبتقيم عملائنا الكرام اصبحنا في المرتبة الاولي في ساحة الشركات التي تقضي علي الحشرات
شركة الصفرات لمكافحة الحشرات
تسعمل شركة الصفرات المبيدات الفعالة والنشطة التي تكافح جميع الحشرات بكل سهولة
نقوم بالقضاء علي حشرات النمل الابيض والاسود والبق والصراصير والذباب والناموس والهابوش
ونقضي علي الحشرات الزاحفة مثل الثعابين والزواحف
كما ايضا نقوم بتركيب طارد حمام علي اسطح المنزل لعدم ازعاجك عزيزي العميل
شركة الصفرات لرش المبيدات بالرياض

Unknown sa...

شركة مكافحة النمل الابيض بصفوى
افضل شركة مكافحة حشرات بصفوى
شركة تسليك مجارى بصفوى
شركة كشف تسربات المياه بصفوى

Unknown sa...


من أكثر الأمور التي يجب علينا أن نقوم بالاهتمام بها هي مكافحه الحشرات لان الحشرات المنزلية عندما تتواجد داخل المنزل فأنها تؤدى إلى عواقب وخيمة جدا في هذا المنزل الصفرات لمكافحة الحشرات بالرياض ومن أهم هذه العواقب هي الأمراض الكثيرة التي تأتي إلينا بسبب هذه الحشرات المزعجة لان الحشرات تكون ملوثه وتخرج من البالوعات وتخرج أيضا من المجاري وفي هذه الحالة تكون الحشرات تشكل خطر كبير جدا الصفرات لرش المبيدات بالرياض على جميع أفراد الأسرة وعلى جميع الأفراد المتواجدين داخل المنزل وخاصة للأطفال الصغار ولذلك يجب علينا أن نقوم بالاهتمام بهذا الأمر وان نقوم برش المبيدات الحشرية داخل المنزل بطريقه سليمة وأمنه الصفرات لرش المبيدات وان نقوم بعلاج هذه المشكلة طوال الوقت حتى نقوم بالقضاء على أي حشرات تتواجد داخل منزلنا و حتى نجعل البيت نظيف تماما من أي حشرات .

ابوسعد sa...

شركة تسليك مجاري المطبخ بالرياض
شركة تسليك مجارى الحمام بالرياض
level تسليك المجاري بالرياض
افضل شركة تنظيف بالرياض
تنظيف شقق بالرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة غسيل خزنات بالرياض
افضل شركة مكافحة حشرات بالرياض
رش مبيدات بالرياض
شركة تخزين عفش بالرياض
شركة تنظيف مجالس بالرياض
شركة نقل اثاث بالرياض

yanmaneee sa...

converse outlet
replica rolex
100% real jordans for cheap
yeezy
golden goose
balenciaga shoes
michael kors outlet
golden goose sneakers
yeezy boost 350
vans outlet