2013-12-05

Snabbhet

Dagarna tickar på och vi är redan en bit in i december. En hel del att stå i på jobbet vilket gör att tiden går fort men ställer lite extra krav på planeringen för att få ihop träningen. Vintern har varit mild och för oss löpare helt fantastisk. Snö/is/slask/modd-fria vägar och jag har faktiskt till och med kunnat köra några pass i Ursviks kuperade terrängspår vilket jag aldrig kunnat göra under decembermånad. Fast nu verkar smekmånaden vara över. Det ryktas om både snö och storm senare under dagen och jag räknar kallt med att spendera ett par månader med betydligt sämre före under fötterna på mina distanspass.

I samband med att mörker och kyla drar in över landet så kommer jag även genomföra alla mina hårda pass på löpbandet. Att spetta omkring i högre farter med dålig sikt och ej perfekt fäste är inget jag är särskilt sugen på. Alltså blir det band rakt av på de hårdare passen ett tag framöver. Egentligen inte helt fel att iklä sig shorts, lätta tävlingsskor och sedan stänga av skallen och låta pump och lungor få en liten egen spabehandling.

Kroppen känns nu helt återhämtad från maran. Inga krämpor och musklerna känns utvilade och mottagliga för att växla upp tempot på intervallerna en aning. Fokus nu ett tag kommer vara att vässa upp snabbheten. Ökad grundsnabbhet är förmodligen den korrekta vägen mot ännu snabbare marathontider för min del. Komponenten uthållighet är jag inte orolig över då tålighet och muskulär hårdhet är två komponenter som jag tycker jag hanterar bra. Men för att kapa tider på marathonsträckan måste jag kunna springa snabbare på kortare sträckor för att sedan kunna hålla ett högre tempo men med bibehållen ansträngningsgrad som tidigare. För att lyckas med detta ligger fokus nu på att bli lite mer farttålig i hopp om att kunna springa mer avslappnat då farten sänks en aning. I min drömvärld stavas detta massor av pass med renodlade tusingar. Men känner jag min gode Coach rätt (vilket jag efter över tio års samarbete gör hyfsat bra) så kommer dessa endorfinpass nog ändå att fortsätta vara en akut bristvara i mina träningsskisser.