2014-01-31

Fredagsmys

Fredag och strax dags för helg. Jag brukar inleda fredagarna med tungt fredagsmys, alltså intervaller i hög fart. Eftersom vintern har returnerat och håller oss i sitt järngrepp så är det löpband som gäller nästan uteslutande. Det är kanske inte lika stimulerande som att vara utomhus men samtidigt är jag van vid att tugga band och uppskattar möjligheten att springa i shorts och med gott fäste under fötterna vilket annars skulle öka skaderisken markant om intervallerna skulle genomföras utomhus.

I tisdags körde jag veckans första hårdare pass som slöt ann till förra veckans snabba intervaller. Denna gång var dock Coachens giv pulsstyrda intervaller. Jag har kört några sådana pass nu och ska erkänna att jag inledningsvis var lite skeptisk till det hela men nu vagt börjar inse att det är riktigt effektiv träning. Formen har även den varit så pass bra att jag nu kan köra intervaller som jag tidigare aldrig klarat av och då är det dumt att stirra sig blind på snittfarter utan istället se till att ansträngningen blir den samma som tidigare. Intervallerna styrdes således av min maxpuls precis då jag klev av bandet efter en genomförd intervall. Beroende på pulsvärdet så ökades, minskades eller bibehölls farten.

Skissen var satt till:
8x1000m @3:04-3:00, StåP: 30''
4x2' @2:56/54/52/50, StåP: 45''
4x1000m @3:04-3:00, StåP: 30'', SP: 2' @4:00

Alltså började jag med åtta tusingar där de två första kördes i 3:04 och 3:02 medan de återstående kördes i 3:00/km. Efter det var det fyra 2-minuters-intervaller i högre farter innan passet avslutades med fyra tusingar i farter mellan 3:04 och 3:02/km. Utöver dessa intervaller var vilan hyfsat klen vilket skapade ytterligare behag och slitage om vartannat under passet. 30 sekunders ståvila mellan tusingarna hinner man som bekant inte piffa till sig så mycket under.

Nåväl, jag är väldigt tillfreds med hur allt går just nu och har även börjar försöka lägga upp planen för tävlandet. Jag ber att få återkomma om detta då de sista detaljerna är bestämda.

Inga kommentarer: