2014-02-28

Lägeskoll

Inte så mycket tid kvar att vinka på innan det är tävlingsdebut för säsongen 2014. Platsen är Haag och distansen är halvmarathon. Sedan uppstarten efter Valencia Marathon har träningen inriktats mot lite kortare intervaller med fokus att få upp snabbheten en aning runt distanser upp till en mil. Jag har visserligen fortsatt tugga hyfsat med mängd men kvalitetspassen har ofta varit landat i farter ner mot låga 3:00/km eller lägre istället för långa snabbdistanser i farter mellan 3:25-3:15/km.

Runt jul och årsskiftet hade jag en period då jag besvärades av en överansträngd hälsena som haltade mina planer en aning. Detta besvär är nu ur världen men jag känner i vissa fall en antydan till irritation i den fortfarande och monitorerar så den inte blommar upp igen. Annars har träningsveckorna och framför allt kvalitetspassen gått väldigt bra, nästan bättre och lättare än jag hade räknat med. Det är en svår balansgång även då man har medvind och det mesta klaffar med träningen. Det är så oerhört lätt att trycka på lite för hårt och offensivt och få bägaren att rinna över med skada och utebliven kontinuitet som följd. Jag försökt att verkligen lyssna på kroppen och dess signaler men hade ändå ett 'close-call' vad gäller hälsenairritationen.

En av de viktigaste anledningarna till att förra höstens tävlingar med Lidingöloppet och Valencia Marathon gick så pass bra var just att jag fick behålla kontinuiteten och kanske lite avkastning för den hårda träning jag lade ner tidigare innan Stockholm Marathon som jag dessvärre missade just på grund av skada. Att jag fått fortsätta träna på utan avbrott för skada och sjukdom sedan Valencia och dessutom höjt resultaten på mina kvalitetspass ytterligare en nivå gör att jag är väldigt nyfiken på att få testa formen nästa helg i Haag.

Till på köpet har jag även under vintern blivit kontaktad av Stefan Olsson som är grenansvarig för långdistansgruppen i svenska friidrottslandslaget. Han meddelade att jag var en av de personer som de observerar för kommande lag-EM i Marathon. Självklart var detta väldigt inspirerande för mig och ett litet kvitto på att lång trogen tjänst och framför allt disciplinerad träning ger avkastning och resultat. Jag försöker dock fokusera på mig själv och min träning och tävling och inte dra några förhastade slutsatser kring sommarens EM i marathon. Primärt behöver jag förbättra snabbheten för att sedan nyttja den till att springa snabbare på marathonsträckan. Och tittar jag på de genomförda intervallpassen nu under vintern så är det precis dessa resultat jag har velat ha. Nu gäller det bara att omsätta den investerade träningstiden på några tävlingar framöver och sedan fatta lite nya beslut kring träningsupplägget och vilka tävlingar det kommer att handla om.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer bli spännande att se utfallet av träningen! Får du bara ut nedlagd träning under senvintern i resultat på tävling får du med all säkerhet höra av herr Olsson igen! Bra jobbat!//Jens

Anonym sa...

Med tanke på din träningsbakgrund och Haags platta banprofil så tror jag starkt på att du snart får uppdatera några siffror i högerspalten... Go Patrik!

Lycka till!

Andreas T

Staffan sa...

Kan svårligen tänka mig något mera motiverande än ett sådant telefonsamtal från landslagsledningen! Med tanke på utfallet på träning, maran i Spanien och kontinuiteten nu så har du nog en snabb halvmara och en rolig säsong framför dig!