2014-03-12

Den Haag halvmarathon 1:07.40

Säsongsdebuten för 2014 är avklarad. Det gick så där, ingen direkt fullträff men en ok insats med tanke på de yttre förhållanden som präglade loppet. Men låt oss börja i rätt ände.

Vid lunchtid på lördagen avgick planet från Arlanda med destinationen satt mot Amsterdam. En nätt och fin flygresa på exakt två timmar som med Coachens trevliga sällskap gick hur fort som helst. Väl framme vid Shiphol så var det bara att promenera rakt ner till flygplatsens tågstation och vidare färd i 30 minuter till Den Haag. Därifrån var det sedan bara några minuters promenad till expon där nummerlappen hämtades ut. Allt som allt en väldigt smidig resa som inte drog någon som helst extra energi vilket så klart uppskattades mycket då man försöker konservera den så mycket som möjligt till loppet dagen efter.

Middagen på kvällen spenderades tillsammans med Enhörnas rising star vid namn Grahl och ett gäng trevliga och sympatiska Hässelbyare med amerikanen Johnny Purvis i spetsen. Kul att lära känna honom och killen har stor potential och får han bara var hel och frisk så kommer han växla upp resultat och tider inom kort. Purvis deklarerade att han ville göra en tid ner mot 66 minuter och jag tyckte det lät som ett perfekt upplägg. Dessvärre brukar jag vara lite av en slowstarer medan Purvis som är rena ungdomen jämfört med mig ofta brukar starta i ett högt tempo. Jag har plockat upp honom två år i rad på Lidingöloppet halvvägs och hade på känn att jag kanske inte skulle kunna matcha hans starttempo utan vara glad om jag kunde utmana honom mot slutet på loppet.

På söndagen var det alltså tävlingsdags. Kropp och skalle ställde långsamt in sig mot detta och nog fanns det en liten nerv kvällen innan vilket gjorde att det var lite svårt att få någon ordentlig sömn under natten. Loppet startade dock inte förrän 14:30 vilket underlättade och jag inte behövde stressa upp mig så mycket för eventuell dålig nattsömn. Ofta brukar starterna på de utländska loppen (marahton och halvmarathon) vara runt 09:00 och då är det betydligt tyngre att kliva upp runt 05:30 med några få timmars sömn i kroppen. En frukost i lugn och ro, lite dötid på hotellrummet och sedan en lätt lunch några timmar innan start.

Ute hade det dock dagen till ära blivit ganska varmt. Det var inte ett moln på himlen och temperaturen innan start var runt 16-17 grader. Kanske lite i varmaste laget om man är ute efter att pressa ner tiderna och jag försökte så långt som möjligt innan start hålla mig i skuggan och kyla skallen med lite vatten. Dessutom hade det börjat blåsa en del vilket jag kanske egentligen var mer orolig för än själva värmen. Att pressa på i värme brukar jag göra i källaren på bandet så jag vet att jag klarar av det även om ansträngningen så klart blir högre. Vind och blåst däremot gillar jag inte, speciellt inte om man ska springa riktigt fort och har oturen att hamna i ett vakuum under loppet.

Insåg kort innan start att det skulle bli extra viktigt att försöka hitta en klunga att springa tillsammans med för att söka skydd mot vinden. Men till min besvikelse insåg jag efter de två inledande kilometerna då alla rycker som brådmogna villebråd runt omkring en att det tyvärr inte verkade bli så. Jag ansåg mig ha kapacitet att hålla 3:10/km vilket skulle borga för en sluttid ner mot 67 eller allra helst strax under. Jag träffade rätt i tempo direkt från start men hade en stor klunga på uppskattningsvis 15 löpare drygt 50 meter framför mig men inga direkt bakom. Lite irriterande då det var motvind fram till kilometer sju då banan gjorde en skarp 90 graders sväng och man började springa norrut. Mellan åtta till 15 kilometer är det mer lättlöpt men jag kände redan strax innan milpasseringen att jag fått lägga för mycket energi på att hålla målfarten de första sju kilometer ensam i blåsten. Kändes lite surt och jag vågade inte trycka på hårdare på de mer lättlöpta partierna för att inte punktera för mycket. De första fem kilometerna passerades på 15:48 och milen på 31:52, alltså gick andra femman på 16:04. Jag hade som plan att försöka passera milen på 31:40 men kände att det skulle bli väldigt svårt att matcha de låga 67 minuterna som var mitt mål. Denna känsla förstärktes ytterligare då jag visste att loppets sista fyra kilometer tillbaka mot mål skulle avverkas i rak motvind. 15 kilometer passerades på 47:53 och tredje femman gick på 16:01. Farten var alltså hyfsat konstant mellan 5 och 15 kilometer men det var fortfarande för långsamt mot det jag hade planerat initialt. Fortfarande var det bara sololöpning som gällde för mig fast med den skillnaden att jag nu stadigt börjat plocka löpare framför mig. Den stora klungan på cirka 15 löpare hade nu delats upp i två grupper och strax innan 15 kilometer hade jag passerat alla utom tre löpare. Tyvärr kunde jag inte ha någon nytta av de löpare jag passerade då de hade tappat tempo och jag åtminstone bibehöll mitt.

I den lilla klunga av löpare som fortfarande var cirka 50 meter framför mig skymtade jag ett linne jag hela tiden haft lite extra koll på. Linnet var ett Hässelby-linne tillhörde naturligtvis den gode Purvis som jag samtalat med kvällen före. Under loppets sista fyra kilometer tillbaka till mål var det precis som jag befarat, alltså sulig motvind. Jag plockade upp en norsk Vidar-löpare och hade då bara en duo på en holländare och Purvis framför mig. Mellan kilometer 18 till 20 kryper jag sakta men säkert närmare dem och får vittring. Misströstar lite i motvinden men är ändå motiverad att försöka utmana löparna framför. Vid 20 kilometer är jag ikapp och känner direkt att holländaren har svårt att följa mitt tempo. Strax efter det dyker Coachen upp och skriker åt mig att fortsätta trycka in mot mål. Benen är inte helt sugna på det men skallen kommenderar tillslut upp dem i en liten fartstegring. Jag går upp och försöker rycka ifrån Purvis. I motvinden lyckas jag dock inte skapa en lucka utan Purvis lägger sig taktiskt korrekt tätt i rygg på mig. 350 meter från mål gör banan en sista 90 graders sväng in på det ganska långa upploppet. Purvis bör ha en liten fördel med tanke på att han sparat sig lite bakom min rygg under slutkilometern. Åt andra sidan är jag först in i den skarpa kurvan och beslutar mig att försöka nyttja den fördelen med en långspurt. Lyckas lite märkligt nog få till en hyfsad tempostegring och får en lucka ner till Purvis som inte lyckas svara trots det långa upploppet. Persar med sju sekunder med tiden 1:07.40, en 28e plats och tvåa i M35-klassen. 20 kilometer passerades på 1:04.15 vilket gav 16:22 på den femman och sista 1.1-kilometer in till mål gick på 3:25 vilket innebar att den kilometern snittades in på runt 3:05/km.

Första känslan efter målgång var lite av en besvikelse men efter att ha pratat med många löpare efter målgång så var den allmänna känslan att det var ganska tunglöpt utmed banan och de flesta hade sprungit sämre än de hoppats på. Jag visste att jag hade en bättre tid i kroppen men fick inte till någon fullträff med loppet. Blåst, värme och sololöpning gjorde det tyvärr extra besvärligt. Med lite distans till tävlingen är jag ändå ganska nöjd. Det var en bra genomkörare och en helt ok insats. Det positiva jag tar med mig från loppet är att jag hoppas ha höjt min lägsta nivå. Oavsett yttreförhållanden så kan jag ändå komma upp i en hyfsad nivå.

15 kommentarer:

Fredrik W sa...

Grattis till ett riktigt bra lopp!

Anonym sa...

Patrik, kul att se hur du successivt tog placeringar i loppet:

5k: 39:a
10k: 38:a
15k: 33:a
20k: 29:a
Mål: 28:a

Jag är helt övertygad om att du har ännu bättre tider i kroppen, men ett PB är alltid ett PB!

Grattis!

Andreas T

Andreas Åkesson sa...

Grymt bra jobbat!

Unknown sa...

guowenhao20150328
air jordan 11
michael kors outlet
polo ralph lauren outlet
tiffany jewelry
soccer jerseys for sale
nba jerseys wholesale
giuseppe zanotti sale
coach outlet
mlb jerseys
mont blanc
m a c cosmetics
lebron shoes
air force one shoes
foamposite shoes
mac cosmetics
coach outlet
adidas shoes
air force 1 shoes
polo ralph lauren outlet
coach outlet online
coach outlet online
adidas outlet
air jordan shoes
michael kors handbags
ralph lauren
toms
kate spade handbags
marc jacobs
true religion jeans
coach outlet
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
chanel handbags,chanel bags,chanel outlet,chanel 2.55
hollister clothing store
giuseppe zanotti outlet
nhl jerseys wholesale
louis vuitton outlet uk
herve leger
links of london jewellery
michael kors outlet store

achang sa...

rolex watches uk
manchester united jersey
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
boston celtics jersey
hermes belt
hermes birkin
burberry outlet
soccer shoes
futbol baratas
coach outlet
nike air max uk
lebron james shoes
philadelphia eagles jerseys
cheap nike shoes
oakley sunglasses
hermes outlet
the north face outlet store
kansas city chiefs jerseys
north face jackets
chicago bears jerseys
chelsea jersey
los angeles lakers jerseys
ugg boots
michael kors uk
chanel handbags
chicago blackhawks jersey
tory burch outlet online
mulberry uk
christian louboutin uk
stuart weitzman boots
denver broncos jerseys
san antonio spurs jerseys
nike trainers
moncler coats
juicy couture outlet
new england patriots jerseys
air jordan shoes
gucci shoes
kate spade outlet
0619

Unknown sa...

20150623 junda
ray ban outlet
michael kors purse
toms shoes sale
cheap soccer jerseys
pandora charms
chanel outlet
true religion outlet
football jerseys
ray ban sunglasses
coach factory outlet
michael kors handbags
gucci handbags
true religion
michael kors
gucci uk
coach factory outlet
oakley sunglasses cheap
abercrombie and fitch
ralph lauren polo shirts
michael kors bags
coach outlet
oakley sunglasses outlet
true religion sale
oakley sunglasses
kate spade bags
retro jordans
toms shoes for women
ray ban outlet
hollister kids
kate spade bags
michael kors watches
ray ban glasses
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
toms outlet store

Unknown sa...

calvin klein online store
chicago bears jerseys
kate spade outlet
oakley outlet
coach outlet online
valentino sale
converse outlet
ferragamo shoes
new york knicks jersey
michael kors uk
polo lacoste pas cher
fred perry polo shirts
michael kors outlet
insanity workout
fitflop
oakley sunglasses
the north face outlet
chanel handbags
polo ralph lauren outlet
giuseppe zanotti
air max 2015
louis vuitton outlet online
boston celtics jersey
louis vuitton outlet
michael kors uk
mcm backpack
cheap wedding dresses
louis vuitton outlet online
true religion jeans
mont blanc
manchester united jersey
true religion
nike huarache
cheap ray ban sunglasses
coach outlet store
toms outlet
ray ban sunglasses
michael kors canada
marc jacobs handbags
fivefingers shoes
achang 0713

Unknown sa...

2015-7-27 xiaozhengm
cheap jerseys
kate spade handbags
kate spade outlet online
nike air max
mont blanc pen
ray ban wayfarer
louis vuitton
hollister clothing store
soccer jerseys wholesale
pandora charms
cheap true religion jeans
burberry outlet
chanel outlet
michael kors handbag
coach factory outlet
ray ban sunglasses
coach outlet
toms shoes
louboutin
toms outlet
ray ban uk
michael kors bags
coach factory outlet
ray ban sunglasses
coach outlet online
polo ralph lauren
true religion
tory burch outlet
hollister clothing
ralph lauren outlet
sac longchamp
oakley sunglasses outlet
coach outlet
sac longchamp
tory burch shoes
toms shoes outlet
michael kors outlet
tory burch outlet online
pandora jewelry
cheap beats

Unknown sa...

20150828daigege
nike roshe run women
mizuno shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses
ralph lauren uk
new balance
nike free run womens
air max 90
polo ralph lauren outlet
nike free runs
true religion
adidas superstar
polo ralph lauren
michael kors handbags
jordan uk
soccer jerseys wholesale
nike blazer
adidas trainers
ralph lauren
tory burch outlet online
borse louis vuitton
mulberry bags
mizuno running shoes
nike air max
nike socks
nike running shoes
mont blanc pen
longchamp outlet
coach outlet online
nike basketball shoes
air jordan
canada goose
ray ban sunglasses
ed hardy
air max shoes
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
michael kors bag
toms shoes
pandora rings

Unknown sa...

201591dongdong
201591dongdong
replica watches
air force 1
michael kors outlet
air jordan 13
coach outlet stores
retro jordans
gucci outlet
louis vuitton outlet
air max 90
oakley sunglasses
oakley sunglasses sale
michael kors uk
louis vuitton outlet
michael kors outlet
ed hardy clothing
louis vuitton
michael kors outlet online
michael kors handbags
louboutin femme
ugg boots
adidas outlet store
michael kors handbags
ugg outlet
jordan 11
tory burch outlet
burberry outlet
vans shoes
michael kors outlet
louis vuitton handbags
coach outlet
coach factory outlet
uggs sale
christian louboutin

Unknown sa...

links of london jewellery, http://www.linksoflondons.co.uk/
karen millen uk, http://www.karenmillendressesoutlets.co.uk/
tods outlet store, http://www.todsoutlet.us.com/
giuseppe zanotti, http://www.giuseppe-zanotti-outlet.org/
louis vuitton outlet online, http://www.louisvuittonus.us.com/
snow boots, http://www.wintercoats.us.com/
ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co/
ray ban sunglasses outlet, http://www.raybansunglass.us.com/
prada outlet, http://www.pradahandbagsoutlet.co.uk/
ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs
giants jersey, http://www.newyorkgiants.us/
discount ugg boots, http://www.uggsale.in.net/
golden state warriors jerseys, http://www.warriorsjersey.com/
new orleans saints jerseys, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
san antonio spurs jerseys, http://www.sanantoniospursjersey.com/
new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
louis vuitton bags cheap, http://www.louisvuittonbag.us.com/
babyliss, http://www.babyliss.us.com/
falcons jersey, http://www.atlantafalconsjersey.us/
designer handbags,handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale handbags,designer bags,bags outlet,handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,designer purses
puma outlet, http://www.pumaoutletonline.com/
1015minko

Unknown sa...

2015-11-5leilei
jordan pas cher
michael kors
sac longchamp
coach factory outlet
true religion sale
fitflops uk
moncler jackets
ghd hair straighteners
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
ugg boots
montblanc pens
ralph lauren
adidas superstar
air max 90
michael kors outlet
ralph lauren outlet
true religion jeans
ray bans
toms outlet
louis vuitton uk
ugg australia
michael kors bags
chaussure louboutin
louis vuitton outlet stores
michael kors bags
michael kors handbags
louis vuitton pas cher
nike tn pas cher
michael kors handbags
ray ban sunglasses

Unknown sa...

michael kors usa
mizuno shoes
air force one shoes
new england patriots
cheap oakley sunglasses
coach outlet,coach outlet online,coach outlet store
nike roshe run
michael kors online outlet
monster beats
true religion sale
moncler jackets
celine outlet online
basketball shoes
roshe run women
michael kors handbags sale
snapback hats
cheap uggs
ray ban sale
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
new orleans saints
ray-ban sunglasses
new york giants
tommy hilfiger outlet
michael kors factory store,michael kors outlet online sale,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
swarovski outlet
hollister
pandora outlet
lacoste polo
ddddd1106

Unknown sa...

mulberry outlet online
mac makeup
replica handbags
ugg outlet
converse sneakers
canada goose coats
iphone cases
coach outlet store
hermes belt for men
ugg boots
cheap mlb jerseys
nhl jerseys wholesale
asics
cheap toms
michael kors outlet online
nike air max 2014
ferragamo shoes
michael kors handbags
hermes bags
moncler jackets

xumeiqing sa...

2016729meiqing
coach outlet store
michael kors outlet
bottega veneta outlet
kobe shoes
canada goose jackets
polo ralph lauren outlet
jimmy choo shoes
nike air force 1
canada goose
louis vuitton outlet
adidas pure boost
coach outlet online
michael kors outlet clearance
nike air max sale
fitflops
air jordan uk
true religion outlet
discount ray ban sunglasses
longchamp uk
hermes belt
chi flat iron
abercrombie and fitch outlet
canada goose outlet
louboutin uk
michael kors handbags
ghd flat iron
nike cortez
yeezy boost
jimmy choo outlet
adidas nmd
the north face
michael kors handbags
polo ralph lauren
reebok uk
cheap nhl jerseys