2014-07-03

Trosa stadslopp 2014

Målgång!
Foto: Josefine Loftenius/Runpix


Vad är en sommar och en tävlingssäsong utan Trosa stadslopp? Detta stadslopp som har en egen helt speciell atmosfär och stämning utmed banan? Vid samma tillfälle i fjol var jag skadad men kunde ändå inte hålla mig borta. Åkte ner till Trosa och fotograferade loppet. I år var läget annorlunda. Jag är hel och även om det ibland är lite svårt att tolka utfallen på kvalitetspass så anade jag att formen var god.

Sedan Österåkermilen har jag lagt om träningen mot en mer marathoninriktad sådan. Det är fortfarande nästan sju veckor kvar till EM-maran men så sakteligen är det mer fokus på volym och längre snabbdistanser för att jobba upp uthålligheten. Jag gjorde inte heller någon lättning eller annan förberedelse till loppet utan låg kvar på samma mängd. Normalt sett gillar jag inte att tävla om man inte kan lätta en aning till loppet men eftersom allt fokus är satt mot maran i augusti så intalade jag mig att Trosa i år skulle vara en del i förberedelserna till just den maran och följaktligen ville jag inte skära ner på mängden.

I bilen ner till Trosa var det jag, Frun, hennes kamrat, Coachen och Uhrbom. Som ni säkert förstår var sällskapet av absolut högsta klass och resan ner gick fint och smidigt. Ute var det ganska kylslaget och efter att ha hämtat ut nummerlapp så kändes det skönt att springa igång kroppen och få upp lite ånga.

Årets startfält var nog det starkaste genom loppets historia. Det var en helt gäng afrikaner som aviserat att de skulle komma till start. Min känsla är att detta är en trend som håller i sig och dessa löpare som numera turnerar runt på sommarloppen blir fler och fler. Nåväl, några av dessa löpare kände jag igen från tidigare lopp. Däribland den trevlige Ababa Lama som förlorade spurtduellen i fjolårets lopp. Se denna post för lite text och bilder:
Trosa stadslopp från en åskådares perspektiv

Bland de svenska löparna var det kul att se Jonas Leanderson i startlistan. Denna talangfulle orienterare som visat på de löptävlingar han sprungit att han har en stor kapacitet. Även så klart Uhrbom hade visat att formen den senaste tiden var bra med bland annat två sub30-lopp på 10000m och dagen innan gjort 14:07.99 på Sollentuna GP 5000m.

Som vanligt en sedvanlig tokrusning över loppets första kilometer. Jag tyckte jag pressade på ganska ordentligt men blev ändå avhängd av täten som satte upp ett högt tempo. Några trillade sedan bort från klungen men efter två kilometer var det sololöpning från min sida ändå in till mål. Strax innan stigningen vid 2.5 km tvingas Uhrbom släppa tätklungan som forcerade vidare. Uhrbom blev precis som jag isolerad och jag använde honom som referenspunkt under loppet. De två första kilometerna hade jag passerat på 6:00 vilket gjorde mig lite förvånad, tyckte inte jag låg på så hårt. Känslan var dock god även uppför stigningen till tre kilometer och där hade jag 9:06. Nästa passering som jag klockade av var vid 5 kilometer. Då hade jag precis sprungit igenom centrum och publikmassan där. I år var det dock kanske inte lika hög stämning under detta parti, något jag tror det kylslagna vädret var orsak till. 5 kilometer passerades på 15:13 och nu började jag inse att jag genomgående höll ett bra tempo och om jag bara behöll fokus och koncentration så kunde sluttiden bli riktigt bra. Uhrbom var alltjämt framför mig uppskattnings vis 20-30 sekunder men under loppets avslutande hälft tog jag svagt in på honom. Kilometer sex och sju är svårsprungna på loppet. Det är lite småryckigt med några stigningar, grusvägar och dessutom ganska tomt på publik. Jag hade dock på känn att jag hanterade detta svåra parti på ett godkänt sätt och sedan var det inte så mycket kvar att löpa på innan målgång. Sista 900m präglas av ett inledande utförslöp och sedan en lång raksträcka innan det är en hårnålskurva och kort upplopp. Uhrbom hade här fått vittring på Ebba som tappat fart och därmed inlett en långspurt. Jag själv hade inte lika lätt att växla upp tempot eftersom det inte fanns någon i min omedelbara närhet som kunde få mig att pressa ut det sista i bränsletanken.

Jag sprang in som tionde man med tiden 27:13 vilket var pers med exakt 30 sekunder. Egentligen en evighet på en sträcka som 8.9 km och jag var väldigt nöjd med loppet. Trots nästan bara sololöpning och ingen direkt lättning så fungerade löpningen egentligen från steg ett. Ett väldigt uppskattat resultat som visat att träningen mot EM-maran fungerar och att formen är god. Mycket bra för självförtroendet också. Det gamla perset var dessutom satt 2007 då jag var helt inriktad på löpning mot milen så att med marathonfokus vässa ner perset med en halvminut visar att jag gör någonting rätt just nu. Placeringen blev dock inte lika smickrande, en tionde plats. Det är verkligen hårt därframme i täten just nu. Vad gäller segern i loppet så gladdes jag både över Lamas seger och Leanderssons andra plats, bara någon sekund bakom. Lama hade lärt sig läxan från i fjol att man måste vara först in i hårnålen, annars hinner man inte växla upp fart och spurta om på det korta upploppet. Leandersson malde ner alla afrikaner utom en och var faktiskt bara några få sekunder långsammare än Erik Sjökvists bästa notering på banan. Oerhört imponerande!

Efter nerjogg, dusch och ombyte väntade sedan fiskmeny på Sjökrogen i Trosa. En värdig avslutning på en fantastisk kväll i Trosa.

Resultaten »

Så här såg det ut under loppet, mestadels sololöpning.
Foto: Josefine Loftenius/Runpix

6 kommentarer:

Unknown sa...


شركة اتقان الرياض افضل شركات الديكورات والدهانات بالسعودية توفر افضل عمال الدهان بارخص الاسعار وافضل الخامات بالاضافة الى خدمات التنظيف ومكافحة الحشرات بالباحة
افضل شركة دهانات بالرياض
شركة ديكورات جبس بالرياض
افضل شركة ديكور بالرياض
شركة تشطيب فلل بالرياض
شركة تشطيب شقق بالرياض
شركة تركيب ورق جدران بالرياض

Unknown sa...


شركة اتقان الرياض افضل شركات الديكورات والدهانات بالسعودية توفر افضل عمال الدهان بارخص الاسعار وافضل الخامات بالاضافة الى خدمات التنظيف ومكافحة الحشرات بالباحة
افضل شركة دهانات بالرياض
شركة ديكورات جبس بالرياض
افضل شركة ديكور بالرياض
شركة تشطيب فلل بالرياض
شركة تشطيب شقق بالرياض
شركة تركيب ورق جدران بالرياض

Unknown sa...


شركة تنظيف كنب بالرياض
شركة تنظيف موكيت بالرياض
شركة ترميم منازل بالرياض
افضل شركة رش مبيدات بالباحة
شركة تنظيف بالباحة

Unknown sa...

www1027
longchamp outlet
ugg boots clearance
adidas yeezy

louboutin shoes
louboutin shoes
canada goose outlet
pandora charms
christian louboutin shoes
ralph lauren uk


samaher sa...


http://www.remjeddah.com/
http://www.remjeddah.com/شركة-تنظيف-كنبات-بالكويت/
http://www.remjeddah.com/شركة-تنظيف-منازل-بالكويت-رخيصة/
http://www.remjeddah.com/مصبغة-غسيل-سجاد-الكويت/
http://www.remjeddah.com/معلم-صحي-بالكويت-ممتاز/
http://www.remjeddah.com/فني-صحي-الكويت/
http://www.remjeddah.com/تنكر-سحب-مجاري-الكويت/
http://www.remjeddah.com/سباك-صحي-بالكويت/

steve sa...


اذا كنت تبحث عن افضل شركات نقل العفش فاننا نقدم :

شركة نقل عفش بالدمام شركة نقل عفش بالدمام
شركة نقل عفش بالاحساء شركة نقل عفش بالاحساء
نقل عفش داخل مكة نقل عفش داخل مكة
شركة نقل عفش بمكة

نقل عفش داخل جدة نقل عفش داخل جدة
دينا نقل عفش جدة دينا نقل عفش جدة