2014-08-26

EM-maran, Zürich, DNF

Förväntansfulla grabbar innan start. Från vänster: Musse, Lerdahl, Engström och Woldu.

Har dragit lite på rejsrapporten från EM-maran av många anledningar. Först och främst var jag väldigt besviken över att den inte gick som jag hade önskat. För det andra har jag varit ganska tom i kroppen. Både mentalt och fysiskt. Uppladdningen inför loppet har varit hård och de sista dagarna innan loppet kom att handla mycket om att få kroppen i löpdugligt skick. Jag har återvänt till jobbet där det varit fullt upp och även tagit ett par dagar löpvila för att återhämta mig en aning. Nu, en drygt vecka efter loppet är det hög tid att skriva ner tankar och känslor. Före, under och efter loppet.

Under eftermiddagen på fredag återförenades jag med familjen som kom ner för att se loppet. Fantastiskt skönt att få krama om Fru och barn. Även Farfar och svärföräldrarna hängde med och kvällen spenderades på en fin italiensk restaurang. På lördag förmiddag var vi alla inne och hejade på de svenska tjejerna som då sprang sitt marathonlopp. Alla fem presterade riktigt riktigt bra vilket spred positiv energi och inspiration. De hade en bra plan och taktik för loppet som de följde på ett imponerande sätt. Istället för att förivra sig och hetsa upp tempot höll de sig lugna och disponerade sina krafter perfekt. Riktigt imponerande!

Under lördagseftermiddagen var det lagsamling för herrarna. Alla hade nu anlänt till truppen. Min rumskamrat Emil Lerdahl anlände på fredagen då han vilken dag som helst skulle bli far. Även Woldu och Musse anlände samma dag. David Nilsson hade varit på plats sedan truppen anlände och Fredrik 'Ullevi' Johansson bilade ner på lördagen från St Mortiz. Vi gick igenom de tekniska detaljerna med transport, vätskestationer och calling-rutinerna som var lite annorlunda på ett mästerskap. Bra stämning i truppen och man kunde känna på atmosfären att det började dra ihop sig.

För att skingra tankarna en aning och inte bli för nervös så åkte jag under eftermiddagen över till familjen igen och åt middag tillsammans. Kryp ner i säng i god tid då det var väckning 05:45 för tidig frukost innan avfärd mot tävlingen. Vet inte om jag sov så mycket under natten men jag låg åtminstone inte och drog mig utan kunde vila ut. 07:00 på lördagsmorgonen gick bussen mot tävlingsområdet. Solen hade redan svagt börja gå upp och det såg ut att bli en fin dag, kanske lite för varm.

Vi satt alla och pysslade med lite förberedelser inne i ett tält som arrangören ställt upp. Ryggen kändes riktigt bra och rörligheten var nästan helt återställd. 45 minuter innan loppets start tog vi en lättare uppvärmning. Under denna kände jag dock av min hamstring. Denna hade jag nästan helt glömt bort de senaste dagarna då allt fokus var att få ryggen funktionsduglig. Det sista dygnet innan tävlingen åt jag inga smärtstillande tabletter då jag ville vara fri från sådant under loppet för att kunna tolka kroppens signaler på ett bra sätt. Nu när dessa substanser inte dämpade känningen i hamstringen konstaterade jag att den gjorde ont. Direkt efter uppvärmningen fick jag en behandling av den från det medicinska teamet som följde med oss till tävlingen. Hennes kommentar då jag låg på massagebänken var: Oj, du är väldigt stel och öm här. Hur lång tid har vi på oss?". Mitt svar: tre minuter. Sedan var det hög tid att dra på sig tävlingskläderna och bege sig till callingen för att pricka av sig och få ut chippet till skon. Behandlingen hjälpte till viss del men jag hade ändå ont. Inte riktigt den känslan man vill ha i mellangärdet då man har 42.2 km framför sig.

Min egen personliga och alldeles underbara hejarklack!

Lagom till start försvann faktiskt även all nervositet. Då vi gjorde de sista tempostegringarna innan start var jag inte det minsta nervös vilket faktiskt förvånade mig en aning. Solen sken nu från en molnfri himmel och det var svag vind och idealisk temperatur. Nackdelen insåg jag var att det successivt skulle bli varmare och varmare och under loppets andra hälft skulle temperaturen vara för hög vilket säkerligen skulle kräva en del offer utmed banan.

Startskottet brann av och jag placerade mig längst bak i fältet tillsammans med Fredrik Johansson, Emil Lerdahl samt en holländare. Efter den lilla prologen på 2.2km och vi gick ut på det första av de fyra 10km-varven skruvades tempot sakta upp längst fram och ledet tänjdes ut och det bildades lite olika grupper av löpare. Jag kände redan här av min baksida samt sätesmuskel som verkligen inte kändes bra. Jag försökte ignorera detta och hoppades att irritationen och ömheten skulle avta allt eftersom jag sprang på.

Min grupp av löpare höll ihop fram till den första stigningen. Här speedade Johansson och holländaren upp tempot, jag låg mitt i och Lerdahl föll tillbaka en aning. Då utförslöpningen tog vid varvades dock tempot upp ganska kraftigt. Lerdahl sprang ikapp Johansson, holländaren ångade på ännu mer och försvann. Jag vågade dock inte gå på lika hårt som övriga utan hamnade längst bak i fältet. Framför oss fanns det en kvartett av turkar som alla höll ihop. Dessa tog det dock väldigt lugnt utför och efter en stund hade jag passerat dem. På flacken efter utförslöpningen närmade jag mig sakta men säkert Johansson och Lerdahl och den sistnämnde vinkade upp mig precis innan milpasseringen. Ungefär där gjorde Lerdahl en tempoväxling och ökade tempot, Johansson hängde med på den men jag tyckte tempot var precis där jag ville ha det och vågade inte kosta på mig en tempoökning. Milen hade passerats på 34:13 och de två första femmorna på 17:17 och 16:56.

Ut på andra varvet blev jag passerad av de fyra turkarna som verkligen sprang ryckigt. De gjorde snabbt ett avstånd till mig och jag fick således borra igenom andra varvet mestadels solo. Höll dock tempot jämnt och fint. Det som dock oroade mig mer och mer var att baksidan nu började göra allt mer ont. Ömheten hade nu övergått till smärta vilket självfallet inte var ett bra tecken. Jag bet dock ihop och försökte ignorera detta så gott det gick. 20 km passerades på 68:35 och femmorna mellan 10-15 och 16-20 på 17:00 samt 17:22 vilket gav andra milen på 34:21. Halvan klockades på 1:12.19 vilket var nästan exakt enligt plan.

Fortfarande var ansträngningen under kontroll, benen kändes ok och andningen inte ansträngd. Det som dock nu började påverka löpningen och framför allt mitt steg var sätesmuskeln och baksidan. Jag höll ihop det någorlunda mellan kilometer 20-25 som passerades på 17:30 men anande redan nu vart det bar åt. Framför mig såg jag att Woldu hade tappat rejält med fart och vid cirka 22 km passerade jag honom, strax efter det bröt han. Jag såg även att avståndet fram till David Nilsson hade minskat och jag tog in på honom successivt under tredje varvet. Efter stigningen såg jag inte till honom mer och jag förstod då att även han tvingats bryta loppet. Nu var det bara Musse, Johansson, Lerdahl och jag kvar. Och tyvärr sjöng min baksida på sista versen. Om vi inte skulle få in ett lag i lagtävlingen så skulle det verkligen vara fiasko.

Så jag bet i ytterligare en stund även om jag insåg att jag riskerade att dra på mig en skada som eventuellt skulle påverka resten av hösten. Jag ville dock se familjen som stod placerad strax efter varvning och hejade på mig. Femman mellan 26-30 gick på 18:00 vilket inte direkt var en överraskning då jag hade problem att ta ut ett normalt löpsteg. Löpmekaniken hade blivit lidande vilket avspeglade sig på direkt på mellantiderna. Vid 32 km fick jag syn på familjen och vinkade till dem. Istället för att kliva av där fortsatte jag dock en bit till då jag skulle möta Musse, Johansson och Lerdahl då de varit nere och vänt i hårnålen på banan. Musse kom så klart först och jag noterade dessvärre att han tappat kontakten med tätklungan och att han såg sliten ut. Johansson såg dock fortfarande ut att ha läget under kontroll och han borrade på. Lerdahl hade jag dock tagit in lite på vilket oroade mig. Jag ville att han skulle ta sig runt sista varvet så laget blev komplett. Alltså visade jag upp mig för honom och vi gjorde båda tummen upp. Min förhoppning var att han skulle känna att jag låg bakom honom och jagade så att han skulle stå på hela varvet in till mål. Och det fungerade faktiskt. Lerdahl bet i som den kämpe han är trots besvär med håll och tog tredjeplatsen i laget.

Jag själv klev av vid 34.5 km och 1:59.47. Kändes extremt bittert och frustrerande. Har svårt att faktiskt beskriva känslan. Jag hade mer att ge, krafterna var inte slut men smärtan i baksidan gjorde det omöjligt att fullfölja. Pannkaka. Det var dock inte bara jag, Woldu och Nilsson som bröt. Den tuffa banprofilen i kombination med ganska besvärande värme under loppets andra hälft gjorde att många klev av. Faktum är att 22 löpare av 72 startande klev av vilket måste vara någon form av rekord. Märkliga scener i målområdet efter loppet där flertalet löpare blev bortforslade på rullstol. Bisarrt.

Något jag dock vill lyfta fram var den fantastiska stämningen och atmosfären utmed banan. Ljudbilden på nästan hela bansträckningen var öronbedövande. Det stod publik i flera led och hejade på alla löpare. Helt otroligt. Egentligen fanns det bara två korta partier på varvet där det var lite lugnare och man faktiskt kunde höra sin egen andning. Annars var man instängd i en extremt högljudd ljudkuliss som ofta präglades av schweizarnas favoritobjekt: kobjällror. I och med att det var så mycket folk utmed banan hände det något hela tiden och varvet med dess olika karaktärer var enkelt att dela upp i olika delar. Fokus och koncentration var det således inga problem med under loppet.

Och visst, banan var tuff om man jämför med andra marathonbanor. Inget snack om den saken. Men det är ingenting att hetsa upp sig över. Vi var alla erfarna löpare som sprang loppet och alla dessa vet hur man springer i backar. Det gäller bara att hålla huvudet så pass kallt att man inte öppnar för hårt och sedan trillar av pinnen. I mästerskap är det placeringar som gäller, inte tider. Att då förlägga maran till en kuperad sträcka på en slinga i centrala delarna i Zürich var ett genidrag och jag hoppas att flera mästerskap framöver gör samma sak.

Dagarna efter loppet var ingen rolig historia. Baksidan gjorde ont men benen i övrigt var ganska pigga då de tyvärr inte behövde springa loppets sista dryga sju kilometer. Vaderna märligt fräscha men framsida lår lite slitna förmodligen på grund av utförslöpningen. En molande känsla i mellangördet om att man inte fick ut det man hade i kroppen. Samtidigt en tomhet, besvikelse och rastlöshet. Allt gav en fadd bitter smak i munnen som inte alls kändes särskilt bra.

Passar på att rekommendera två bra rejsrapporter skrivna av Emil Lerdahl och Charlotte Karlsson:
DAS SCHLACHTHAUS IN ZÜRICH
Charlottes lopprapport från EM i Zürich!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas hoppas hoppas verkligen att du snart får en ny chans att visa vad du verkligen går för! KÄMPA Patrik!

Andreas T

Anonym sa...

Som kommentator på Sollentuna är nog framtiden

Patrik Engström sa...

Andreas T:

Återigen tack för snälla ord. Jag vet inte jag är värd dem men de uppskattas ändå enormt!

/Patrik

Patrik Engström sa...

Anonym:

Tack för pepp! Men jag tror tyvärr inte de är intresserade av mig längre.

Anonym sa...


Nice post.. Thanks For Information

forex terpercaya

Unknown sa...

Adidas Climacool Boat
Nike Elastico Pro III IC
Adidas Superstar 2 Shoes
Nike Roshe Two Flyknit Shoes
Adidas Stan Smith
MBT Fora Gtx Women
Timberland Chukka Boots
Nike Magista Obra IC
MBT Lami Damen
Adidas Messi 16.3 IC

Unknown sa...


شركة نقل عفش من الرياض الى قطر
شركة نقل عفش بالرياض

شركة نقل عفش بمكة
شركة نقل عفش بجدة
شركة نقل عفش بالدمام

Unknown sa...


شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن
شركة نقل عفش من الرياض الى الكويت
شركة نقل عفش من الرياض الى الامارات
شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
شركة نقل عفش

raybanoutlet001 sa...

ralph lauren
ugg boots
jordan shoes
nike roshe
ugg outlet
ugg outlet
ed hardy
jordan shoes
mont blanc outlet
oakley sunglasses

Unknown sa...

شركة كشف تسربات المياه بالدمام

eric yao sa...

Louis Vuitton Michael Kors Outlet North Face Outlet North Face Outlet Moncler Outlet Coach Factory Ray Ban Outlet Christian Louboutin Shoes Coach Black Friday

nour eldeaan sa...

شركة الشرق الاوسط نسعي دائما ان نكون افضل

شركة تنظيف بابها تنظيف بابها لان التنظيف والنظافة لا يمكن الاستغناء عنة في حياتنا اليومية ولا يوجد مكان لا يحتاج الي التنظيف طالما نحن ما لنا علي قيد الحياه ، وكما نعلم فان النظافة من الايمان و ليس مجرد التنظيف العادي فقط ما نحتاجة لاننا في بعض الاحيان نحتاج الي شركة متخصصة في مجال النظافة العامة و تنظيف الاماكن باساليب وطرق متطورة و متخصصة من حيث الماكينات والمعدات المستخدمة مثل ماكينات الجلي وتلميع السيراميك لحاجة مثل هذة الماكينات الي اشخاص مدربين لديهم القدرة علي العمل علي هذة الادوات وطريقة استخدامها ،
عملية تنظيف المنازل لم تعود مشكلتك الكبيرة بعد الأن نحن فى شركة الشرق الاوسط لخدمات تنظيف المنازل بابها تحتوى على تقوم شركة تنظيف منازل بابهابالتعامل مع ذات المساحات الكبيرة والشاسعة بكل سيولة ويسر نظراً لريادتنا فى مجال المنازل ب . عمال وفنيين يعملون تحت كافة الظروف الممكنة فلا تهتم إن كانت المنزل الخاص بك جديدة وتحتاج لإزالة بقايا الدهانات فنحن نمتلك فريق مدرب ولديه كافة المنظفات المطلوبة للقيام بتلك العملية.
فنحن على دراية بكل كبيرة وصغيرة ونستطيع التعامل معها بشكل مميز حيث ,لدنيا خبراء فى الحفاظ على الزجاج بعد عملية التنظيف ونقوم بعمليات جلي البلاط وجعله يلمع وبراق بالإضافة لتنظيف المنزل من الخارج لتحصل على حديقة راقية بمظهر يسر الناظرين.
ما تمتلك من مميزات وخبرات في مجال التنظيف بخميس مشيط
حيث ان شركة الشرق الاوسط تمتلك الالات والمعدات الحديثة التي من خلالها تستطيع شركة الشرق الاوسط شركة تنظيف بخميس مشيطبافضل صورة ممكنه واعلي درجة نظافة وياتي من اهم عوامل التنظيف ونتميز بوجود فرع لنا فى مدينة محايل عسير شركة تنظيف بمحايل عسير
عامل مواد التنظيف والمطهرات التي تستخدم في عملية التنظيف حيث اننا شركة الشرق الاوسط نعمل دائماً على استخدام المواد التي تساعدنا على انتاج فاعلية تنظيف عالية الجودة حتي نتمكن من تنظيف المنزل باعلي جودة كما اننا نستخدم المطهرات التي يحتجها شركة تنظيف منازل بخميس مشيطومنها الديتول وغيراها من مطهرات وكذالك نقوم باتباع احدث الوسائل والتقنيات الحديثة والمخصصة لاعمال تنظيف المنزل والعمل على تدريت وتطوير العمالة التي تقوم باستخدام الالات الحديثة والمتطورة التي تظهر بمجال تنظيف المنزل نعمل على تنظيف منزلك من الداخل ومن الخارج لاننا متخصصون فى هذا المجال منذ اكثر من 12 عام لاننا شركة تنظيف منازل بحائلالاقوى دائما والابقى فى هذا المجال وهو تنظيف كل ما يلزم الشقه او البيت من ارضيات وحوائط واسقف وواجهة المنزل وايضا نجيد غسل السجاد والموكيت والستائر والمجالس والركن والمفروشات بكل انواعها ونجيد ايضا التخصص فى مجال تنظيف المطابخ والحمامات واطقم الحمام والبورسلين والرخام والارضيات والدرج وكل ما يخص المنزل ونعمل ايضا فى مجال تنظيف الفنادق والمطاعم والاستراحات والمسابح والمكاتب وجميع الاثاث ونحن افضل شركة تنظيف بحائل تقدم الخدمات المنزليه

Unknown sa...

Cleaning Company in Riyadh - خصم 50%- ركن كلين للخدمات المنزلية
اذا كانت تبحث عن شركة تنظيف منازل بالرياض مجربه له اسما عريق ولديها الخبره فى التنظيف عليك الاتصال على شركة ركن كلين لخدمات التنظيف بالرياض اذا كانت تبحث عن المعدات والاجهزه والاسعار المناسبه لك على التوصل مع شركتنا لان لديها عروض خاصه واسعار مناسبه لكل عملاء.
شركة تنظيف مساجد بالرياض
شركة مكافحة الحمام بالرياض
فنحن نقدم خدماتنا المتميزة شركة مكافحة النمل الابيض بالرياض الى المنازل والفلل والمحلات التجارية والفنادق المختلفه.
شركة مكافحة حشرات شرق الرياض&مكافحة الحشرات شرق الرياض
شركة مكافحة حشرات شمال الرياض&مكافحة الحشرات شمال الرياض
شركة مكافحة حشرات غرب الرياض&مكافحة الحشرات غرب الرياض
شركة مكافحة حشرات جنوب الرياض&مكافحة الحشرات جنوب الرياض

Cara Cepat Mengobati Amandel sa...

This information is very useful. thank you for sharing. and I will also share information about health through the website

Cara Mengobati Cacingan pada Anak
Obat Benjolan di Belakang Telinga
Cara Mengobati ruam Kulit pada Bayi
Obat Luka Berair yang Tak Kunjung Sembuh
Obat Tradisional Benjolan di Pangkal Paha/Selangkangan

الرياض كلين sa...

Heute hat jede Frau ein Haus, das unter Hausarbeit leidet, vor allem die Reinigungsarbeiten, die Arbeit der Synagoge und die Reinigung der Fliesen, weil die ganze Arbeit im Haus eine große Anstrengung erfordert
Möbeltransferunternehmen in Riad


Reinigungstanks in Riad


Reinigungsfirmen in Riad


Schwimmbadreinigungsfirma in Riad


Unternehmen Reinigungstafeln in Riad


Offenlegung von Unternehmensdaten in Riad


Eine Insektenkontrollfirma in Riad

Amany Said sa...

تعمل شركة اللمسه في مكافحة الحشرات مثل النمل والصراصير وجميع انواع الحشرات بأبها الان ، وتعتبر شركة اللمسه من اشهر شركات مكافحة الحشرات في السعودية , لدينا عمالة مدربة ومتخصصة المواد المستخدمة فى مكافحة الحشرات غير ضارة على الانسان وليس لها روائح نعمل بدون مغادرة المنزل نعمل على راحة عملائنا .
شركة مكافحة النمل الابيض بنجران
شركة رش مبيدات بالخرج
شركة مكافحة حشرات بالخرج
شركة مكافحة النمل الابيض بالخرج
شركة رش مبيدات بأبها
شركة مكافحة حشرات بأبها
شركة مكافحة النمل الابيض بأبها
شركة رش مبيدات بنجران
شركة مكافحة حشرات بنجران
شركة رش مبيدات بالعينه


Amany Said sa...

هل تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالطائف بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزت توفرها شركة الخليج الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالطائف وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الطائف اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة الخليج للخدمات المنزلية شركة تنظيف منازل بالطائف
شركة تنظيف فلل بالطائف
شركة تنظيف خزانات بالطائف
شركة تسليك مجارى بالطائف
شركة رش مبيدات بالطائف
شركة مكافحة نمل ابيض بالطائف
شركة مكافحة حشرات بالطائف
شركة عزل اسطح بالطائف
شركة عزل خزانات بالطائف

Unknown sa...

www1027

nike tn
louboutin shoes
air max 90
coach outlet
coach outlet
ugg boots
manolo blahnik
coach factory outlet
longchamp outlet
coach outlet online

دريم هاوس sa...

افضل شركة تنظيف منازل بالرياض https://u.to/PcfGFA شركة تنظيف بيوت بالرياض
سرعان ما تتعرض البيوت لانتشار الشوائب والأتربه والاتساخات الخطيرة ؛لذلك فكافه أجزاء البيوت تحتاج الى أعمال تنظيف دورية ومستمرة ؛فالبيوت من اثاث سواء مجالس أو غرف نوم أو سفر أو صالونات تحتاج الى أعمال تنظيف ؛كما تتمكن شركة تنظيف منازل من القيام بأعمال تنظيف البيوت ومكافحة الحشرات وتنظيف الخزانات وكشف تسربات الماء وغيرها من الأجزاء الأخرى ؛لذلك من الأن لا داعى للقلق بشأن أعمال تنظيف البيوت ؛نحن شركة تنظيف بالرياض التى تعتمد على فريق عمل متخصص لديه خبرات واسعه فى القيام بأعمال تنظيف البيوت .

https://sauditourguide.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%B2%D9%84-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%B1%D9%8A%D8%A7%D8%B6/

تتراكم الأتربه والشوائب فى البيوت مسببة فى تعرض البيوت للعديد من الأمراض الخطيرة التى تؤثر سلبيا على الأفراد ؛فالبيوت تتعرض للنوافذ والشبابيك وغيرها من المنافذ التى سرعان ما تتعرض للعديد من الشوائب والعوالق الخطيرة ؛لذلك يتم الاعتماد على مجموعه من الألات والمعدات الحديثة وأجهزة البخار التى تساعد على التخلص من الشوائب والعوالق سريعا ؛فقط شركة تنظيف منازل بالرياض تعتمد على أحدث وأفضل الأساليب... اقرأ المزيد https://sauditourguide.com/شركة-تنظيف-منازل-بالرياض/

المصدر: شركة تنظيف منازل بالرياض

المصدر: شركة تنظيف بيارات بالرياض https://u.to/VsfGFA

Azkadyta Herbal sa...

Thanks very nice blog!
Faktor Penyebab Infeksi Rahim
De LEMON Sari Lemon
Tanda Rahim Terinfeksi