2014-08-05

Fortsatt semester/träningsläger i Finland

Dagarna går och helt plötsligt är det inte så många dagar kvar tills semestern är slut och det även är dags för EM-maran. Känslan som sakta men säkert sprider sig i kroppen är blandad med både nervositet och förväntan. Precis som det ska vara inför en viktig tävling fast med denna skillnad att det faktiskt handlar om ett EM och detta bringar så klart en helt annan nivå av nerv kring det hela. Ett sting av melankoli spider sig även i kropp och själ. Denna grundar sig i dels att det är rätt behagligt och tillrättalagt med semester och ledighet men att denna lider mot sitt slut. Man hinner träna länge och väl, återhämta sig ordentligt mellan passen, sova ut på morgonen lite extra och dessutom få mer tid att umgås med familjen.

Träningen här i Finland har gått riktigt bra. Precis som hemma i Sverige så har det varit extremt varmt här de senaste två veckorna. Temperaturen har varierat mellan 27-30 grader i skuggan dagligen vilket självklart har påverkat löpningen. Både de rena distanspassen och kvalitetspassen har ibland antingen tärt lite mer än normalt samt att återhämtningen efteråt blivit lite längre. Det som försvårar det hela är att inte är helt lätt att omvandla ett pass och snittider per km och pulsvärden till hur snabbt det borde kunna gå i optimala förhållanden. Ofta då jag förberett mig till maror på våren eller senare delen av hösten så har jag kunnat träna och förbereda mig i kyligare väder vilket ofta stämt väl mot de förhållanden som sedan tävlingen genomförts i. På så sätt har det varit enklare att bedöma rimlig fart och ansträngningsnivå till den. Nu har jag nästan genomfört alla mina hårdare pass i väldigt tuff värme. Det skulle inte förvåna mig om EM-maran kommer löpas i plus nio grader och spöregn.

Första dagen vi anlände till Finlandslandet körde jag en snabbdistans där jag bortsett från lite uppvärmning och nerjogg snurrade runt i 75 minuter på en ganska kuperad slinga i 3:35/km. En bra känsla i benen trots att jag dagen innan rest från Sverige med båt. Detta passet var dessutom det tredje hårda passet för den veckan som summerades upp till knappt 16 mil.

Den efterföljande veckan var den första där jag så smått började skära ner på mängden. Fortfarande mestadels dubbelpass per dag med två stycken hårda och lite längre pass. Det första körde jag på onsdag med lite tidigare start för att simulera tävlingsstart. Ute var det fruktansvärt varmt och jag höll redan på att koka över på uppvärmningen. Efter uppvärmningen 20' @4:10->3:50 väntade en snabbdistans över 48 minuter enligt 8x(4'/2') @3:20/40, pj: 4' @4:15. Denna var väldigt jobbig med tanke på värmen och jag fick slita ffa på de snabbare partierna för att hålla målfarten. Efter denna var dock inte passet slut utan det väntade en liten extra generös avslutning på 5km som snittades in på 3:29/km. Väldigt trött efter detta pass och jag tror jag drack över två liter Cola samt 1.5 liter vatten direkt efter det.

På veckans andra kvalitetspass hade jag klart bättre ben än det första vilket skapade en bra känsla. Även detta passet kördes i värme men jag sprang med keps och försökte hela tiden lägga farten så att jag inte behövde lägga för mycket energi på just kylning. Passet var ett långt och ganska tufft sådant. Uppvärmning i 20' @4:10->3:50. Sedan 2x40' @3:32/25. Alltså, den första 40 minuter intervallen snittade jag in på 3:32/km väldigt kontrollerat. Nöjd med att jag kunde springa i det tempot trots värmen. På den andra 40 minuters intervallen blev det jobbigare. Dels pga tempot men även för att värmen nu sakta men säkert började äta upp mig. Efter detta var det en liten extra knorr med 3km @3:21. Totalt knappt 34 km och jag var törstig efter detta pass. Mycket törstig.

17 kommentarer:

Oscar Nelson sa...

Patrik,
Kul att följa dina förberedelser inför EM-maran.

Jag är nyfiken på hur mycket du dricker under dessa långa kvalitetspass i hög värme. Du skriver att du dricker mycket efter passen, men hur mycket vätska tar du under själva löpningen?

Stort lycka till nästa söndag!

Patrik Engström sa...

Oscar:

Bra fråga! Jag tänkte skriva lite om drickan under passen men var rädd att jag skulle bli för långrandig då. :)

Normalt sett brukar jag faktiskt aldrig dricka under passen, varken långpassen eller hårda pass som blir lite längre. Jag brukar helt enkelt inte gå mig tom på varken energi eller törst. Detta brukar även avspegla sig under maror då jag mest bara behövt skölja munnen lite lätt med någon klunk vätska eller så för att få allt att hålla ihop.

Men på dessa pass i fruktansvärd värme så har jag blivit tvungen att korrigera detta lite. Jag har tex gjort så att jag efter uppvärmningen då jag bytt skor till lättare modeller även druckit lite. Under passet som bestod av 2x40', 3km drack jag efter den första 40'-intervallen. Eftersom förbundet har avtal med Powerade var tanken att jag skulle testa magen genom att dricka just den sportdrycken. Tyvärr hittar jag inte det märket här i Finland så det fick bli Gatorade istället.

Nackdelen då jag väl drack under passet var att jag redan då var extremt törstig och drack lite för mycket under pausjoggen/vätskepausen.

Idealsikt vore att ha en slinga eller följcyklist som kunde ge mid dricka var femte kilometer men där jag befinner mig just nu är detta inte möjligt pga bansträckning och inga som kan följa med på cykel då jag väl springer. Bara att gilla läget! :)

Unknown sa...


افضل شركة تركيب باركيه بالرياض
شركة تنظيف مكيفات بالرياض
افضل شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة تنظيف منازل بالطائف

Unknown sa...


شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة غسيل خزانات بالرياض
افضل شركة جلى بلاط بالرياض
افضل شركة ترميم بالرياض

Unknown sa...


شركة عزل اسطح بالاحساء
شركة عزل الاسطح بالرياض
افضل شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
افضل شركة كشف تسربات المياه بالجبيل

Unknown sa...


افضل شركة كشف تسربات المياه بالدمام
شركة كشف تسربات المياه بالمدينة المنورةافضل
شركة ترميم منازل بالرياض
شركة جلى رخام بالرياض

Unknown sa...


شركة تسليك مجارى بالخرج
شركة تنظيف موكيت بالرياض
شركة تسليك مجاري بالرياض
افضل شركة كشف تسربات المياه بالاحساء

Unknown sa...

شركة مكافحة حشرات بجازان

eric yao sa...

Louis Vuitton Michael Kors Outlet North Face Outlet North Face Outlet Moncler Outlet Coach Factory Ray Ban Outlet Christian Louboutin Shoes Coach Black Friday

نور الهدى sa...https://khalejmovers.com/
https://khalejmovers.com/نقل-اثاث-الرياض-الكويت/
https://khalejmovers.com/نقل-اثاث-الرياض-الامارات/
https://khalejmovers.com/نقل-اثاث-الرياض-الاردن/

الرياض كلين sa...

Idag har varje kvinna ett hem som lider av hushållsarbete, särskilt rengöringsarbetet, synagogans arbete och rengöring av plattorna, eftersom allt arbete i hemmet behöver en stor insats
Möbelöverföringsföretag i Riyadh


Företagstankar i Riyadh


Företag städning hus i Riyadh


Poolrensningsföretag i Riyadh


Företagets städbrädor i Riyadh


Upplysningar om företagets läckage i Riyadh


Ett insektsföretag i Riyadh

شركه المناره sa...


Dear customer All of us suffer from problems at home difficult to solve and may pose a great danger to your life and life of those you love such as harmful insects dangerous, which threaten human life and the transmission of diseases and cause a lot of physical problems So provided theAl Manarah Company has all kinds of insects
شركة تنظيف منازل بالرياض
شركة تنظيف سجاد بالرياض
شركة تنظيف بالرياض
شركة تنظيف مجالس بارياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة تنظيف مكيفات بالرياض

شركه المناره sa...


شركة نقل اثاث بابها
شركة نقل اثاث بخميس مشيط
شركة كشف تسربات المياه بخميس مشيط
شركة كشف تسربات المياه بابها
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة مكافحة حشرات بابها
شركة تنظيف شقق بخميس مشيط
شركة تنظيف منازل بابها
شركة تنظيف بخميس مشيط
شركة تنظيف بابها


شركه المناره sa...

شركة رش مبيدات بالخبر
شركة رش مبيدات بالقطيف
شركة المناره تمتلك عمالة محترفة لتنظيف وتعقيم خزانات المياه بجميع انواع سواء بلاستيك او خراسنية
عميلي العزيز تقدم لقم شركه المنارة انضف تنظيف الخزنات المياه با دمام
في هي شركه المنارة تقوم بي عمل مميز بل اخر
شركة تنظيف خزانات بالخبر
شركة تنظيف خزانات بالقطيف
عزيزي العميل نعلم ان وقتك ثمين فنقدم لك افضل شركة تنظيف
خدمات التنظيف من الخدمات المهمة التي يجب القيام بها من حين لاخر
نقوم بتنظيف الشقق والفلل والمنازل
بافضل الادوات والاجهزة الحديثة
نقوم بتنظيف المجالس والموكيت والستائر وجميع المفروشات
تقدم لقم شركه المنارة العرود القوي ول مل المميز
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بالقطيف
عزيزي العميل للاطمئنان علي منزلك يجب فحصه من الحين للاخر
لضمان عدم وجود تسربات مياه تقضي علي اساس المنزل
تقم لقم شركه المنارة
لفريق العمل المميز في ازي حولت تتمان علي منزلك بي سحا وي سلامه
فقوم بران علي شركة المنارة
شركة كشف تسربات المياه بالخبر
شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
انسداد المجاري من المشاكل الخطيرة التي تواجهك عزيز العميل حيث تتكاثر الجراثيم والحشرات والرائحة الكريهه
فشركة المناره تمتلك سيارات تسليك المجاري وشفط وتنظيف البيارات تاتيك باقصي سرعه
وي افضل الاجهزة الحديثه في هي شركة المنارة
افضل شركه في دمام وتقوم بل عمل المميز
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
عميلي العزيز تقدم لقم شركه المنارة العمل المميز في ادا اتسليك المجاري فل قطبف فل الخبر فل الجبلي فل ابها
فل بيشا فل خميس مشيط ول لخي بما ياعني اشوارع وطروق في ارواح ول ما المعكعكا
شركة المنارة ارخص شركا فل القطيف بما ياعني ان
شركه المنارة هي ارخص شركه في دمام

Amany Said sa...

هل تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالطائف بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزت توفرها شركة الخليج الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالطائف وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الطائف اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة الخليج للخدمات المنزلية شركة تنظيف منازل بالطائف
شركة تنظيف فلل بالطائف
شركة تنظيف خزانات بالطائف
شركة تسليك مجارى بالطائف
شركة رش مبيدات بالطائف
شركة مكافحة نمل ابيض بالطائف
شركة مكافحة حشرات بالطائف
شركة عزل اسطح بالطائف
شركة عزل خزانات بالطائف

steve sa...


افضل شركة نقل عفش من جدة الى الرياض شركة نقل عفش من جدة الى الرياض
شركة نقل عفش من جدة الى دبي شركة شحن عفش من السعودية الى دبي

معلم دهانات بالرياض

ارخص شركة نقل عفش بمكة
شركة نقل عفش من جدة الى الاردن شركة شحن عفش من السعودية الى الاردن

taalahcaccavale sa...

Harrah's Cherokee Casinos - Mapyro
Cherokee Casinos in Cherokee. Find your way around the casino, find where 충청남도 출장안마 everything is located with 원주 출장마사지 these 대구광역 출장안마 helpful guides. 청주 출장마사지 See 전라남도 출장마사지 all!What are the casino amenities at Harrah's Cherokee Casinos?How much does it cost to stay at Harrah's Cherokee Casinos?